Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.6.2023

Hyvinvointia ja osallisuutta voi edistää taiteen keinoin

Valtakunnallinen Kulttuurihyvinvointifoorumi kokoaa kulttuurihyvinvointialan ammattilaiset ja kehittäjät Turkuun 6.6.2023

Miten taiteen ja kulttuurin pariin pääsisivät ne ihmiset, jotka siitä erityisesti hyötyisivät?

Voidaanko hyvinvointialueelta ohjata asiakkaita kulttuuripalveluihin?

Turun ammattikorkeakoulun hallinnoima Kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste Taikusydän, Turun kaupungin kulttuurin kärkihanke ja Taiteen edistämiskeskus järjestävät yhteistyössä ensimmäisen valtakunnallisen Kulttuurihyvinvointifoorumin 6.6.2023 klo 9–15.20 Turussa.

Tapahtumaan on ilmoittautunut 200 osallistujaa ympäri Suomen, joista 120 on tulossa Turkuun paikan päälle. Tilaisuuden aamupäivän osuutta on mahdollista seurata myös etänä.

Palveluita hyvinvointialueiden ja kuntien tarpeisiin – ihmistä varten

– Halusimme järjestää kulttuurihyvinvointialan ammattilaisia yhteen tuovan tilaisuuden, jossa syvennytään alan ajankohtaisiin kehittämisteemoihin. Nyt pinnalla ovat erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden tukeminen taiteen keinoin sekä erilaiset paikalliset ja kansainväliset kulttuurilähete- ja taidereseptimallit, kertoo Taikusydämen erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf.

Taidereseptit ja kulttuurilähetteet tuovat uusia mahdollisuuksia vastata yksinäisyydestä ja lievistä mielenterveyden haasteista kärsivien henkilöiden palvelutarpeeseen. Kulttuurilähetetoiminnasta on olemassa lupaavaa kansainvälistä tutkimusnäyttöä. Teema on ajankohtainen hyvinvointialueilla sekä kunnissa, joissa rakennetaan uusia yhteistyön muotoja.

– Hyvinvointialueuudistuksen myötä on yhä tärkeämpää kehittää kulttuurihyvinvointipalveluita, joita on saatavilla alueellisesti monien toimijoiden tuottamina. Yksittäinen kulttuurihyvinvointialan toimija jää kehittämänsä palvelun tai projektin kanssa helposti yksin, sanoo Rosenlöf.

– Alalla nähdään keskeisenä myös se, että palveluiden kehittäminen tapahtuu kiinteässä yhteistyössä palveluiden käyttäjien, tilaajien, toteuttajien ja kokemusasiantuntijoiden kanssa, Rosenlöf jatkaa.

 

 

Koulutaiteilijat lasten ja nuorten tukena

Kulttuurihyvinvointifoorumissa keskustellaan, miten koulutaiteilijat tukevat lasten ja nuorten hyvinvointia ja henkilökohtaisen taidesuhteen muodostumista.

– Tutkimusten mukaan peruskoululla on tärkeä rooli taiteen yhdenvertaisen saavutettavuuden lisääjänä. Jos taiteesta ei synny kokemusta, jäävät taiteen mahdollisuudet oman ilmaisun, kasvun ja hyvinvoinnin tukemisessa toteutumatta, Anna-Mari Rosenlöf sanoo.

Taiteella on myös erityinen kyky tuottaa tietoa ja käsitellä haastavia ilmiöitä. Foorumin iltapäivässä koetaan kokemusasiantuntijan tarina taiteen keinoin sekä kuullaan Tanssikummi®-toiminnasta lastensuojelussa ja mielenterveystoipujien tukena.

Kulttuurihyvinvointifoorumi on suunnattu kaikille kulttuurihyvinvoinnista kiinnostuneille, eri alojen ammattilaisille, tutkijoille sekä opiskelijoille. Tapahtumaan ilmoittautuminen on päättynyt. Tilaisuuden aamupäivästä tulee tallenne Taikusydämen Youtube-kanavalle 15.6.2023 mennessä.

AIKA JA PAIKKA:

Kokouskeskus Aitiopaikka, Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku, 6.6.2023, klo 9–15.20

OHJELMA