Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.3.2015

Kokemus ainutkertaisuudesta koettavissa Titanik-galleriassa

Titanik-galleriassa avautuu 5.3.2015 Ulla Kokin ja Johanna Heikkilän yhteinen näyttely Yritys kuvailla horisontti. Se esittelee heidän opinnäytetyönsä Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian kuvataiteen koulutusohjelmasta. Näyttely koostuu valokuvateoksista, jotka käsittelevät valokuvan olemusta ja valokuvaamisen elettä.

Kokki ja Heikkilä työskentelevät tiivisti yhdessä ja käsittelevät töissään samankaltaisia kysymyksiä, mutta lähestyvät valokuvaamisen olemusta omista näkökulmistaan. Yhtenä lähtökohtana näyttelyn teoksille on ollut Italo Calvinon romaani Herra Palomar. Kirjan ensimmäisessä luvussa Herra Palomar seisoo meren rannalla ja yrittää lukea aaltoa: ”Mutta totta on myös että jokainen aalto on samanlainen kuin toinen vaikkei juuri seuraava tai edeltäjänsä. Näin ollen jotkut sarjat ja muodot toistuvat vaikkakin epämääräisesti aikaan ja tilaan hajautuneina.”

Tämä kokemus ainutkertaisuudesta on jatkuvasti läsnä, ja valokuva mahdollistaa tuon ainutkertaisuuden toistumisen. Tekijät kysyvät kuinka jo mennyt aika on läsnä vaikka onkin jo ulottumattomissamme.

Valokuva on aina ele kohti toista

Yritys kuvailla horisontti -näyttelyn teokset tuovat esiin valokuvassa toistuvan läsnäolon ja poissaolon jännitteen. Tekijät tarkastelevat valokuvanottamisen hetkeä ja toisaalta kuvan katsomisen kokemusta –kuinka valokuvan ottaminen vaikuttaa hetkeen ja kuinka tämä näyttäytyy myöhemmin kuvaa katsottaessa.

Työskentelyvaiheessa käydyt keskustelut ovat keskeisessä roolissa Kokin ja Heikkilän töiden lopullista muotoutumista.

Halusimme tehdä yhteisen näyttelyn, sillä huomasimme pohtivamme samankaltaisia asioita valokuvan luonteen sekä erityisesti valokuvaamisen eleen suhteen. Kamera eristää ja on tiellä, mutta toisaalta se on tapa osoittaa kiintymystä, Ulla Kokki kertoo.

Näyttelyssä kahden tekijän teokset muodostavat lopulta yhteisen kokonaisuuden. Yhteisessä tilassa olevat teokset jatkavat työskentelyn aikana syntynyttä keskustelua.