Sivu päivitetty 17.9.2015

Aurinkoenergialoikka Varsinais-Suomeen - paneeleja asennetaan testitaloihin

Ensimmäiset aurinkopaneelit on asennettu Solarleap-hankkeen testitaloihin. Turun AMK:n ja Turun ammatti-instituutin yhteistyöhankkeessa opiskelijat saavat arvokasta asennuskokemusta. Laajemmin hankkeessa on kyse aurinkoenergian edistämisestä Varsinais-Suomessa tiedotuksen ja koulutuksen avulla sekä toteuttamalla pilottikohteita.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

Joukko asiallisen näköisiin turvavarusteisiin sonnustautuneita Turun ammatti-instituutin opiskelijoita taiteilevat rakenteilla olevan omakotitalon katolla Sauvossa. Meneillä on aurinkopaneelien asennus. Kohde on otollinen aurinkoenergian hyödyntämiselle: paneelit avautuvat etelään eikä tontilla ole liikaa varjostavia puita.

Kohde valikoitui monien tarjokkaiden joukosta Turun AMK:n koordinoiman Solarleap-hankkeen kohteeksi, jossa kartutetaan kokemuksia paitsi paneelien asennustyöstä, myös kerätään mittaustietoa.

Solarleap on etsinyt alkuvuodesta alkaen sopivia pilottikohteita hankkeeseen. -Viitisenkymmentä kohdetta ilmoittautui, mutta lisääkin vielä toivotaan. Lopullisten kohteiden valintaan vaikuttavat turvaseikat ja aurinkoenergian potentiaali. Ihanne olisi etelään avautuva kattolape eikä paneelien edessä saisi olla varjostavia esteitä, toteaa opiskelija-assistentti  Miikka Frantti Turun AMK:sta.

Aurinkoenergiaa riittää etelä-Suomessa

Aurinkoenergiassa on suuri hyödyntämätön potentiaali myös Suomessa: auringonsäteilyä saadaan vuositasolla Suomessa keskimäärin yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa.

Aurinkoenergia-järjestelmien suotuisan hintakehityksen ansiosta sen hyödyntäminen alkaa olla myös taloudellisesti järkevää. Laajemman aurinkoenergian hyödyntämisen esteiksi on kuitenkin tunnistettu järjestelmätoimittajien osaamisen vaihteleva taso ja eri energiajärjestelmien yhteensovittamisen vaikeus.

SOLARLEAP on Euroopan aluekehitysrahaston ja Lounaisrannikon kaupunkien rahoittama, kestoltaan kaksivuotinen kehitys- ja tutkimushanke. Varsinais-Suomen hankeen päätoteuttaja on Turun ammattikorkeakoulu ja hankekumppanina toimii Turun ammatti-instituutti. Turun AMK:n koordinoimalla hankkeella on Satakunnan AMK:n vetämä sisarhanke.

Hankkeiden tavoitteena on poistaa aurinkoenergian hyödyntämisen esteitä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Ne järjestävät koulutusta aurinkoenergia-alan toimijoille, toteuttavat pilottikohteita sekä pyrkivät vaikuttamaan suunnittelu- ja rakentamisprosesseihin.