Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.10.2015
Yhteinen yleisömme

Opiskelijat ja museo tekevät yhteistyötä – tuloksena murhamysteeri

Yhteinen yleisömme -kampanja tarjoaa Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijoille ja paikallisille kulttuurialan toimijoille mahdollisuuden kokeilla uudenlaista yhteistyötä. Yksi yhteistyön hedelmistä on erilaisen museokokemuksen tarjoava opiskelijoiden ideoima murhamysteeri.

Teksti: Aleksi Ristimäki
Kuva: Homicidium mysterium – keskiajan murhamysteeri -näytelmän työryhmä

Eletään 1500-lukua. Turussa kuninkaan virkamies, vouti Klaus Wecksell, saa ratkaistavakseen visaisen pähkinän, kun kadulta löytyy iltamyöhällä nuoren pojan ruumis. Pojan kallo on murskattu kivellä ja ruumiin vieressä lojuu tunnistamaton ihmissormi.

Kuka on murhannut nuoren Johanin? Kenelle sormi kuuluu, ja mitä tekemistä sillä on jutussa? Vähitellen murhan ympärille kertyy kirjava epäiltyjen joukko, joka samalla muodostaa läpileikkauksen kaupungin asukaskunnasta.

Tässä ovat lähtöasetelmat Taideakatemian opiskelijoiden historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Novalle suunnittelemaan Homicidium mysterium – keskiajan murhamysteeri -nimiseen osallistavaan näytelmään.

Teatteri-ilmaisun ohjaajiksi opiskelevat Petri Tuominen, Jenni Kontio ja Tarleena Laaksonen ovat viime viikkojen ajan tutustuneet historiallisiin lähteisiin ja tutkineet 1500-luvun Suomea. Historian tarinat ja henkilöt ovat innoittaneet kolmikon luomaan museoyleisön ratkaistavaksi fiktiivisen murhamysteerin.

  – Olemme hakeneet inspiraatiota historiasta. Monet hahmot ovat syntyneet niin, että olemme keränneet jostain historiallisesta henkilöstä faktoja ja luoneet tietojen pohjalta fiktiivisen henkilön, kertoo Tuominen.

Nuoret rakentavat raja-aitoja rikkovia kulttuurikokemuksia

Yhteinen yleisömme -kampanjaan on saatu kasaan laaja joukko erilaisia kumppaneita. Mukana yhteistyössä Taideakatemian ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa ovat Aboa Vetus & Ars Nova, Forum Marinum, Wäinö Aaltosen museo, Valokuvakeskus Peri, Tehdasteatteri sekä Turun linna. Kampanja on täysin uusi tapa yhdistää oppilaitoksen ja kumppanien toiminta.

Aboa Vetus & Ars Novan museolehtori Janna Jokela on tyytyväinen yhteistyöhän Taideakatemian teatteri-ilmaisun opiskelijoiden kanssa. Heittäytymiskykyiset nuoret opiskelijat voivat esityksellään tarjota museon asiakkaille erilaisen kokemuksen kuin museon oma henkilöstö.

  – Toivottavasti tämä yhteistyö rikkoo kuvaa tylsästä ja aina samanlaista sisältöä tarjoavasta museosta. Uskon näiden nuorten opiskelijoiden löytävän tarinaansa sellaisia juttuja, joita esimerkiksi itselleni ei olisi tullut mieleen.

Yksi tarinan henkilöhahmoista, vouti Klaus Wecksell, tutkii murhamysteeriä ja johdattaa samalla yleisön 1500-luvun Turkuun. Tarinan hahmojen välillä tapahtuu kohtauksia, joita yleisö saa tarkkailla pohtien samalla mielessään, mitä kaiken takana mahtaa olla.

  – Henkilöhahmojen välisissä kohtauksissa annamme yleisölle vihjeitä siitä, kuka on tarinassa minkäkin juonenkäänteen takana. Yleisö pääsee kokemaan draamallisia hetkiä maanalaisessa rauniokorttelissa, taustoittaa Jenni Kontio.

Innostavaa ja opettavaista yhteistyötä

Opiskelijakolmikon mukaan heidän koulutuksensa yksi peruslähtökohdista on, että missä tahansa voidaan tehdä teatteritaidetta. Tuominen, Kontio ja Laaksonen ovatkin innoissaan saamastaan mahdollisuudesta käsikirjoittaa ja näytellä murhamysteerin teatterilavan sijaan aidossa historiallisessa miljöössä. Yhteinen yleisömme on heidän mielestään paitsi hauska, myös hyvin opettavainen projekti.

  – Kyllähän tällaisen mittavan shown organisointi suhteellisen lyhyessä ajassa opettaa, että suunnittelua ja pohjatyötä tarvitaan ihan hirvittävästi. Tämä on myös opettanut, että pitää uskaltaa tehdä päätöksiä silloin kun on paljon erilaisia ideoita. Muuten toiminta menee vatvomiseksi, sanoo Petri Tuominen.

Yleisön inspiroimista uusin keinoin

Museolehtori Jokela toivoo Yhteinen yleisömme -kampanjan osoittavan teatteri-ilmaisun opiskelijoille, että museoonkin voi työllistyä ja vastaavanlaisia kokonaisuuksia voi tarjota museoille jatkossakin opiskelijoiden siirryttyä aikanaan työelämään.

Taideakatemian nukketeatterin lehtori Marja Suden mukaan yksi kampanjan tavoitteista onkin taiteilijoiden työllistäminen heidän työnkuvaansa ja osaamistaan avaamalla. Ennen kaikkea kampanja on kuitenkin tarkoitettu lisäämään tietoisuutta yleisötyöstä sekä inspiroimaan yleisöä ja kulttuurialan toimijoita.

  – Taideakatemialla on ollut paljonkin yksittäisiä projekteja kulttuurialan sidosryhmätahojen kanssa, mutta halusimme nyt luoda erityisesti yleisötyöhön ja yhteisötaiteeseen keskittyvän kampanjan. Taiteen edistämiskeskuksen yhteisötaiteen läänintaiteilija Suvi Solkio on pyrkinyt tuomaan uusia näkökulmia siihen, kuinka voisimme osallistaa erilaisia yhteisöjä.

Opiskelijaryhmät tuottavat kumppaneilleen erilaista kulttuurisisältöä, kuten taiteellisia työpajoja, musikaalisia esityksiä sekä performansseja ja katuesityksiä. Toteutetut tuotokset voivat Suden mukaan olla joko enemmän konkreettista taiteen tekemistä tai vaihtoehtoisesti erilaisia pedagogisia mahdollisuuksia painottavia.