Sivu päivitetty 27.10.2015
Aurora Marthens ja Elias Miettinen voittivat Helsinki Lied -kilpailun B-sarjan.

Helsinki Lied -kilpailun voitto Turkuun

Helsinki Lied -kilpailun finaali kisattiin 25.10. Helsingin konservatoriolla. Turun konservatoriosta Sibelius-Akatemiaan hiljattain siirtynyt Aurora Marthens ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian musiikin koulutusohjelmassa opiskeleva Elias Miettinen nousivat nuorten sarjan voittajiksi.

Teksti: Enni Kankaanpää
Kuva: Helsinki Lied -kilpailu

Musiikin alan opiskelijoille tarkoitetussa, ensimmäistä kertaa järjestettävässä Helsinki Lied -kilpailussa kisattiin laulaja-pianisti duoina. Kilpailu jakautui osallistujien iän mukaan A- ja B-sarjaan ja sen tavoitteena on nostaa lied-musiikin merkitystä omana osaamisalueenaan.

- Kyllähän se voitto yllätti. Kilpailukappaleet valittiin jo vuosi sitten. Siitä lähtien on sitten harjoiteltu ja valmistauduttu opettaja Eveliina Kytömäen johdolla sekä monilta kursseilta lisäoppia hakemalla, Taideakatemiassa musiikkipedagogiksi opiskeleva Miettinen kertaa vuoden tapahtumia.

Yhteistyön sujuvuus ensiarvoisen tärkeää

Lied-musiikissa runo ja musiikki ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Laulajalta ja pianistilta vaaditaan paitsi hyvää yhteistyötä myös vahvaa vuorovaikutusta. Miettinen muistuttaa, ettei yhteys laulajan ja pianistin välillä ole itsestään selvää.

- Meillä meni Auroran kanssa aika kauan, varmaan puolen vuoden jälkeen yhteys löytyi, kun alkoi oppia toisen musisointia ja taipumuksia. Sitä ei voi pakottaa, se joko löytyy tai ei, hän kiteyttää.

Vaikka lied-musiikille ei ole Suomessa ollut pitkään aikaan vastaavanlaisia kilpailuja, on sitä kuitenkin opetettu ja esitetty paljon. Voittajaduoa ohjanneen opettaja, pianisti Eveliina Kytömäen mukaan, lied-musiikki on keskeisessä osassa laulajien ja pianistien koulutusta. Siksi on hänen mielestään tärkeää, että kilpailu järjestettiin nyt.

Palkinnoksi mammonaa ja mainetta

Palkinnoksi Marthens ja Miettinen saivat 4000 € ja palkintokonsertin 14.4.2016 Tampereen Raatihuoneella. Vaikka palkinnot ovat mittavat, Miettisen mukaan tärkeää oli se, että pääsi näyttämään taitonsa.

- Tietysti siitä saa julkisuutta, kun siellä oli monet Suomen lied-musiikin asiantuntijat. Aurora kun on Helsingistä kotoisinkin, niin laulualan ammattilaiset tietävät jo hänestä. Minulle oli tärkeää, että pääsin esittämään taitojani myös Turun ulkopuolelle, Miettinen sanoo.

Vaikka voitto yllätti, Miettisellä on jalat vahvasti maassa. Hän korostaakin, että kilpailijoiden kesken oli reilu meininki ja toisetkin kilpailijat olivat hyviä. Mutta mikä sitten oli Marthensin ja Miettisen voiton salaisuus?

- Uskon, että se oli nimenomaan se, että me todellakin oltiin duo, enkä minä vain säestänyt Auroraa. Me oltiin molemmat tasavertaisia muusikoita siinä duossa, hän tiivistää.