Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.3.2017

Lehtori-valmentaja Marita Nummi-Wikströmille kultainen yrittäjäristi

Marita Nummi-Wikström otti 9.4.2016 vastaan kultaisen yrittäjäristin Perniön-Särkisalon Yrittäjät ry:n juhlatilaisuudessa. Ristin luovutti hänelle Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter. Kultaisen yrittäjäristin saa yli 20 vuoden yrittäjätoiminnasta.

Marita Nummi-Wikström toimii oman yrittäjyytensä ohella Turun AMK:ssa liiketalouden yksikön BisnesAkatemian valmentajana ja CoastAL-yrityskiihdyttämön mentorina. Turun AMK onnittelee!

Teksti ja kuvat: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava

Kunniamerkki myönnettiin Marita Nummi-Wikströmille paikallisen yrittäjäyhdistyksen juhlassa, jossa palkittiin myös muita yrittäjiä. Kunnianosoitus tuli täytenä yllätyksenä, mutta toki mieleisenä sellaisena. Pitkästä työstä annettiin nyt arvokas palkinto.

- Tietysti tuntuu hienolta, kun omasta elämäntyöstä saa tällaisen palkinnon. Takana on melko tarkkaan 24 vuotta toimintaa perheyrityksessä. Arvostan saamaani yrittäjänristiä suuresti, sillä palkinto tuli nyt siitä itselleni tärkeimmästä elämäntyöstä, toteaa pitkään pk-yrittäjänä ja kansainvälisissä ympäristöissä aktiivisesti toiminut neljännen polven yrittäjä.

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlanderin mukaan Marita Nummi-Wikström edustaa juuri sellaista uudentyyppistä henkilökunnan roolitusta, jota korkeakoulut nykyaikana tarvitsevat:

- Toisaalta Marita on kiinnostunut pedagogiikasta ja nuorten ihmisten tsemppaamisesta, toisaalta taas juuri business on se asia, joka on hänelle keskiössä. Vaadimme opiskelijoilta moniosaamista, epävarmuuden sietokykyä ja verkostojen kasvattamista. Tätä vaaditan nykyään myös meiltä henkilökunnalta, sanoo Kallio-Gerlander.

Koulutus on tärkeää, myös yrittäjälle

Yrittäjyyden lisäksi Nummi-Wikström toimii siis liiketalouden yksikössä valmentajana ja ammattimentorina CoastAL-yrityskiihdyttämössä. Omassa yrityksessä toimiminen antaa luonnollisesti perspektiiviä siihen, miten yrittäjyyttä ja liiketoimintaa tulee korkeakouluissa lähestyä.

- Kun on kouluttamassa toisia, saa omasta yrittäjätaustasta pohjaa omalle mentori-toiminnalle ja muitten ohjaamiseen.

Marita Nummi-Wikströmin perheessä on aina kannustettu kouluttautumaan, ja koulutuksen arvostus on ollut suvussa vahvaa.

- Itse olen alusta alkaen ollut ns. akateeminen yrittäjä, sillä ennen perheyritykseen menoani suoritin korkeakouluopinnot pohjaksi. Mielestäni yrittäjä tarvitsee hyvän koulutuksen, ja ainakin itse olen siitä hyötynyt todella paljon, Nummi-Wikström sanoo.

Pohjakoulutus antaa tukea yrittäjän päätösten taustalle ja helpottaa vaihtoehtojen punnitsemisessa.

- Teoriapohja antaa näkökulmia ajatella asioita monelta kantilta, sillä yrittäjäntyössä uusia asioita tulee eteen jatkuvasti. Tutkinto on siis ainoastaan positiivinen asia, myös yrittäjälle, miettii Nummi-Wikström.

Turun AMK:n toimintaa saa Nummi-Wikströmiltä varauksetonta kehua.

- Meillä on käytössämme innovatiiviset työkalut ja hyvät resurssit, joiden kautta korkeatasoista yrittäjäkoulutusta pystytään alueella tarjoamaan. Koulutuksemme palvelee koko aluetta mukaan lukien Salo, Loimaa, Uusikaupunki, miettii Nummi-Wikström.

Mikä on BisnesAkatemia? Mikä on CoastAL-yrityskiihdyttämö?

BisnesAkatemia on toiminut Turun AMK:ssa jo vuodesta 2011, alkuun tosin kokeellisena ainoastaan Salon-toimipisteessä. Syksystä 2015 alkaen mukana on ollut tiimiyrityksiä myös Turusta. Opiskelijoita oppimisympäristössä toimii päivittäin noin 270 ja valmentajia on yhteensä yhdeksän.

BisnesAkatemiassa perinteisestä lukujärjestyksestä on luovuttu, ja oppimisprosessissa ovat mukana myös ulkoiset asiakkaat. Opinnot suoritetaan pienryhmissä eli opiskelijoiden itsensä perustamissa tiimiyrityksissä. BisnesAkatemia on oppimisympäristö, jonka sisällä voidaan toteuttaa erilaisia projekteja ja toimeksiantoja hyvin joustavasti ja ketterästi.

Joukahaisenkadun CoastAL-yrityskiihdyttämö on paikka, jossa opiskelija voi suunnata opintojaan oman yritystoimintansa hyväksi ja jossa hän voi kasvaa sekä korkeakoulututkinnon omaavaksi asiantuntijaksi että yrittäjäksi jo opiskeluaikanaan. Yrityskiihdyttämössä oman liikeidean kehittäminen, yrittäjänä toimiminen ja yrityksen kehittäminen ovat osa korkeakoulututkintoa.

Yrityskiihdyttämössä tehdyt asiat pystytään selkeästi kirjaamaan ja pisteyttämään suoraan opinnoiksi, mikä on todellinen kädenojennus esimerkiksi jo työelämässä olevalle yrittäjälle, joka kuitenkin halajaa tuekseen tutkintoa ja sen tuomaa laajempaa osaamista ja laajempaa tukea omiin päätöksiin ja yrityksensä kehittämiseen.

 

Suomen Yrittäjät on jo vuodesta 1978 lähtien osoittanut kunnioitustaan yrittäjille ja yrittäjäpuolisoille myöntämällä SY:n jäsenjärjestön tai jäsenyrityksen anomuksesta yrittäjäristin. Yrittäjäristi on huomionosoitus, jonka vastaanottaminen esim. yrityksen tai henkilökohtaisen merkkipäivän yhteydessä korostaa päivän merkitystä. Yrittäjäristi on huomionosoitus, jonka vastaanottamisesta jää hyvän mielen lisäksi pysyvä merkintä yrittäjyyden historiaan. Yrittäjäristi myönnetään pronssisena yli 5 vuoden, hopeisena yli 10 vuoden ja kultaisena yli 20 vuoden yrittäjätoiminnasta. (Yrittäjät.)

Lue lisää BA:sta
Lue lisää yrityskiihdyttämöstä
Turun AMK onnittelee!