Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.2.2017
Painiunelmia-dokumenttielokuva kertoo isän ja tyttären yhteisestä matkasta.

Isän ja tyttären painiunelmista kehittyi dokumenttielokuva

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa elokuva-alaa opiskeleva Eveliina Pasanen toteutti opinnäytetyönään Painiunelmia-dokumenttielokuvan. Elokuvaan kuvattiin hänen isänsä Jorma Pasasen matkaa viimeisiin veteraanipainin maailmanmestaruuskilpailuihinsa Kreikkaan. Lopputuloksena syntyi urheiluteemainen seurantadokumentti.

Teksti: Elina Laiho

Elokuvan tekeminen on intensiivinen prosessi ja muutaman vuoden Painiunelmia on ollut iso osa elämääni. Olen tutustunut niin painisalilla kuin lajin parissa aikaa viettäessäni uusiin ihmisiin, joita en olisi ikinä kohdannut. Olen päässyt myös sellaisiin paikkoihin, joihin ilman dokumentin kuvauksia ei olisi mitään asiaa, kertoo elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja Eveliina Pasanen.

Pasanen kuvailee, että hänen tavoitteenaan oli toteuttaa elokuva, joka on rehellinen, hyvin kerrottu ja samaistuttava tarinaltaan. Lisäksi koko työryhmän tavoitteena oli oppia mahdollisimman paljon elokuvaa tehdessä. Yksi oppi olikin, että dokumenttielokuvaa tehdessä on aina syytä varautua yllättäviin muutoksiin.

Dokumenttielokuvan teko on siinä mielessä erikoinen matka, että sen päämäärä saattaa muuttua kokonaan yllättäen. Elokuvan päähenkilöt elävät omaa elämäänsä ja mitä tahansa voi tapahtua. Painiunelmia-elokuvasta oli tarkoitus tulla maalaileva muotokuva vanhasta painijasta. Elokuvasta tuli vauhdikas seurantadokumentti kahden ihmisen matkasta.

Isän kanssa tehdyn matkan myötä elokuvan pääviestiksi kirkastui juuri yhteys toiseen ihmiseen.

Elokuvan tarkoituksena on rohkaista ihmisiä ottamaan niin sanotusti härkää sarvista ja lähestymään niitä ihmisiä, joita elämässään kaipaa. Tarkoituksena on osoittaa, että yhteyden löytäminen vuosien jälkeen ei ole vain mahdollista, vaan se tekee elämästä onnellisempaa!

Monialainen tekijäporukka tuo uutta näkökulmaa

Painiunelmia-dokumenttielokuvaa oli toteuttamassa monialainen opiskelijaporukka. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa mediatuotantoa opiskellut elokuvan tuottaja Pauliina Kuikka on tyytyväinen monipuoliseen tekijäporukkaan.

Dokumenttielokuvan teossa oli mukana elokuvaopiskelijoita, tuottajaopiskelijoita, mainonnan ja markkinoinnin opiskelijoita sekä journalismin opiskelijoita. Kreikasta oli mukana televisio- ja elokuvaopiskelijoita, Kuikka listaa.

Monialaisen tekijäporukan kanssa yhteistyö oli saumatonta. Eri alojen opiskelijat toivat mukanaan uusia näkökulmia.

Yhteistyö sujui hyvin, suosittelen! Asioita on hyvä katsoa monesta suunnasta ja mielestäni elokuva on hyötynyt paljon muiden alojen tekijöiden panoksesta, Pasanen kertoo.

Rikkaasta yhteistyöstä huolimatta työryhmä joutui kohtaamaan haasteita elokuvan teon aikana. Esimerkiksi monen opiskelijan voimin tehty kuvausreissu veteraanipainin MM-kilpailuihin Ateenaan ei järjestynyt helpolla.

Haasteita on ollut tuotannon puolelta koko ajan, mutta isoimmiksi haasteiksi osoittautuivat erityisesti rahoituksen hankkiminen ja kuvauksien järjestäminen ulkomailla. Meille kaikille uusia asioita olivat luvat, sopimukset ja kansainvälinen yhteistyökumppanuus, mutta suoriuduimme matkasta todella hyvin. Lisäksi elokuvaa kuvattiin todella kauan, joten leikkauspöydälle pääsi materiaalia aivan mieletön määrä, Kuikka sanoo.

Elokuvan ensinäytössä näkyi monenlaisia tunteita

Painiunelmia-elokuva sai ensiesityksensä turkulaisessa Bar Ö -ravintolassa. Valmis elokuva nosti pintaan monenlaisia tunteita niin elokuvan tekijöissä, elokuvan päähenkilössä kuin ennakkokatselutilaisuutta seuranneissa ihmisissä.

Elokuva toi hyvällä tavalla vahvasti tunteet pintaan siitä syystä, että koko se tehty elokuvamatka tiivistyi yhtäkkiä puoleen tuntiin. Olen kiitollinen, että niistä haasteista ja kunnianhimoisista tavoitteista, kaikista kokeiluista ja kommelluksista huolimatta elokuva on nyt valmis, Kuikka sanoo.

Se oli kyllä melkoinen tunnevyöry. Yksi päällimmäiseksi nousevista tunteista on kiitollisuus, kun on saanut tehdä ja oppia. Se, että ihmiset ovat luottaneet elokuvan ideaan eli antaneet aikansa ja työpanoksensa tai päästäneet kameraryhmän kuvaamaan treenejä ja uskaltaneet olla omia itsejään siinä kameran käydessä. Sellainen luottamus on ollut upeaa, Pasanen kertoo.

Elokuvan päähenkilö Jorma Pasanen oli tyytyväinen valmiiseen elokuvaan.

Itsensä näkeminen on toki aina outoa, mutta Jorma ei ollut moksiskaan. Hän näkee varmasti elokuvan eri tavalla ja peilaa sitä omaan henkilökohtaiseen matkaansa. Hän on myös tukenut minua elokuvan tekemisessä enemmän kuin kukaan muu ja rohkaissut siitä tekemään sellaisen kuin olen parhaaksi nähnyt.

Monenlaisten tunteiden kirjo väritti myös ensiesitykseen osallistuneita ihmisiä.

Kuulin naurunpurskahduksia ja näin muutaman kyyneleen, mikä on hyvä merkki. Elokuvan varsinainen ensi-ilta on tarkoitettu kutsuvieraille ja on luvassa vasta ensi kuussa, Kuikka paljastaa.

Kaunein kommentti minkä olen saanut elokuvasta oli, että elokuva oli samaan aikaan hassu ja haikea. Se on minusta aika osuva kommentti elokuvan tunnelmasta, Pasanen toteaa.

Elokuvan tulevaisuus löytyy mahdollisesti festivaaleilta

Painiunelmia-elokuvan valmistumisen jälkeen tekijäkaksikko on ehtinyt jo miettiä elokuvalle tulevaisuuden suunnitelmia. Niistä ei kunnianhimoa puutu, koska tarkoituksena on suunnata elokuvafestivaaleille maailmanlaajuisesti.

Sen lisäksi tulossa on mahdollisesti jotain paikallisia esityksiä ja toki myös muunlaista levitystä ollaan suunnittelemassa, mutta ensin pitää käydä festivaalilevitys läpi, Eveliina Pasanen kertoo elokuvan tulevaisuudesta.