Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.2.2017

Tulevaisuuden hoitoa ikääntyneille

Turun AMK yhteistyökumppaneineen esitteli Arab Health 2017 -messuilla Turku Game Labissa toteutettuja kuntoutuspelejä sekä kehitteillä olevaa, Euroopan-laajuisesti ensimmäistä yhteistä IoT-ekosysteemistandardia, joka toteutuessaan mahdollistaa eri laitekantojen toimivuuden keskenään ja etähoiva- ja aktivointipalveluiden tehokkaamman toimivuuden.

Messuilla oli esillä mielenkiintoisia ja uutuusarvoltaan upeita kokonaisuuksia.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio

– Osallistuimme Finpron organisoimalle Team Finland –ständille, jossa olimme mukana ainoana tutkimuslaitoksena, kertoo yliopettaja ja tutkimusvastaava Mika Luimula Turun AMK:sta.

Ikäihmisten hyvinvointia tukemaan on tarjolla yhä enemmän älykkäitä järjestelmiä ja pelejä sekä esimerkiksi sosiaalista mediaa hyödyntäviä palveluja. Digitalisaation hyödyt onkin niin Suomessa kuin maailmalla huomattu.

Kuntoutuspelejä ja kehitteillä oleva IoT-standardi

Tammikuussa alkanut, ikääntyneiden hyvinvointia edistävä ACTIVAGE-hanke on eräs Euroopan kärkihankkeista. Siinä määritellään Internet of Things (IoT) teknologian hyödyntämistä ikääntyneiden hoidossa. Hankkeessa tähdätään mittaviin hyötyihin ikääntyneiden hyvinvoinnissa, ja tavoitteena on mahdollistaa kotona asuminen entistä pidempään.

– Esittelimme messuilla Suomen-pilotissa tehtäviä testauksia, joita suoritetaan EU-hankkeen määrittelemien kriteerien mukaisesti. Oli mielenkiintoista kertoa, miten olemme päässeet mukaan määrittelemään niitä käytäntöjä ja yhteisiä toimintatapoja, joista tulevaisuudessa on todennäköisesti muodostumassa EU-standardeja ja jotka vaikuttavat näin terveydenhuoltoalaan ja -bisnekseen ympäri maailman, kertoo tutkimusjohtaja Mika Luimula Turun AMK:sta.

Messuilla esiteltiin lisäksi terveysalaan liittyen ajo- ja havaintokykyä mittaava arviointijärjestelmä (NeuroCar), jota on kehitetty Virdi-nimisessä Tekes-hankkeessa tiiviissä yhteistyössä Turun yliopiston kanssa.

Kuntoutuspelit ja liiketunnistuspelit esillä

Turun AMK on kehittänyt muutamissa Tekes-hankkeissa jo pitkään ratkaisuja, jotka sopivat hyvin Arab Health 2017 -messuille. Erityisesti kuntoutuspelit ja erilaiset liiketunnistuspelit olivat aihealueena mielenkiintoista esiteltävää. Kuntoutuspelejä Turun AMK:n toimijat ovat testanneet ja kehittäneet jo aiemmin Suomen lisäksi Kauko-Idässä.

Wow-hankkeessa Turun AMK yhteistyökumppaneineen on kehitellyt ratkaisuja siihen, kuinka pk-yrityksille voitaisiin messutapahtumien yhteyteen rakentaa erilaisia wow-elämyksiä tuottavia ratkaisuja, peliteknologioita hyödyntäen.

-  Nyt meillä oli mahdollisuus selvittää, minkälaiset valmiudet meillä olisi vastata niihin haasteisiin, joita erilainen kulttuuri ja erilaiset olosuhteet tarjoavat. Yhdistämällä wow-hankkeessa luotua osaamista kuntoutuspeliteemoihin, meillä olikin mahdollisuus esitellä messukävijöille ja paikallisille toimijoille uutuusarvoltaan ja sisällöiltään mielenkiintoisia ratkaisuja, toteaa Mika Luimula.

- Finpro järjesti meille useita mielenkiintoisia tapaamisia, ja muutamat tapaamisista ovat johtaneet vakaviin yhteistyöneuvotteluihin, Luimula jatkaa.

Arab Health 2017 järjestettiin tammi-helmikuun vaihteessa. Dubaissa järjestetty tapahtuma on yksi maailman suurimmista lääketieteen ja terveydenhuollon alojen messutapahtumista ja se kokoaa kävijöitä Lähi-Idän lisäksi kaikilta mantereilta. Konferenssiohjelmassa keskityttiin tällä kertaa erilaisiin lääketieteellisiin erikoisuuksiin sekä terveysasioiden viimeisimpiin innovaatioihin.