Sivu päivitetty 16.2.2017

Hampusta uusi ekologinen rakennusmateriaali?

Luonnollinen, hengittävä, eristävä, ympäristöystävällinen ja kotimainen hamppu kiinnostaa rakennusmateriaalina. Pohjaa hampun tulemiselle luodaan Turun AMK:n hankkeissa, joissa tutkitaan kuituhampun ominaisuuksia ja tiedotetaan hamppurakentamisen mahdollisuuksista.

Teksti: Martti Komulainen

-Suomessa ollaan hampun käytössä rakennusmateriaalina vielä hyvin alussa, toteaa projektipäällikkö Noora Norokytö. Norokytö vetää kuituhampun käyttöä rakennusmateriaalina selvittäviä hankkeita Turun AMK:ssa. 
 
Norokytö ja hankkeessa työskentelevä projektikoordinaattori Päivi Simi hakivat Erasmus-vaihto-ohjelman kautta hamppuoppia vastikään Englannista, missä hamppurakentamisessa ollaan Suomea pidemmällä. UK Hempcrete-yrityksen vieraana he tutustuivat eri kohteisiin teollisuusrakennuksista omakotitaloihin, joissa hamppua oli hyödynnetty.
 
Norokydön mukaan Suomessakin kiinnostus kuituhamppua kohtaan on selvästi heräämässä.
 
Mahdollisuuksia on kuituhampun käytön merkittävään lisäämiseen. Satotaso Suomessa  on Keski-Eurooppaa vastaava pitkistä kesäpäivistä johtuen. Reilulta hehtaarilta voidaan saada rakennusmateriaalit omakotitaloon.

Hamppu-päistäreestä ja kalkista syntyy seiniä, harkkoja ja elementtejä


Keväällä korjatusta, talven yli kuivahtaneesta hampusta pakkasen avustamana erottuvat hampun hyödynnettävät jakeet. Hamppukuitu menee komposiittirakenteisiin mm. autoihin. Loppu puumainen päistäre soveltuu kalkki-sideaineeseen sekoitettuna rakennuselementeiksi, -harkoiksi tai märkävaluna rakennuspaikalla seinärakenteeksi yhdessä kantavan puurungon kanssa.
 
Turun AMK:n hankkeissa selvitetään sopivia hamppu-kalkki-suhteita sekä mitataan rakenteen fysikaalisia ja toiminnallisia ominaisuuksia, kuten eristävyyttä sekä akustisia ja paloturvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.
 
Suunnitelmissa on hankkia myös "hamppubetonin" ruiskuvalulaite, jolla voidaan testata hamppurakentamisen tekniikoita. 
 
Kaikissa työvaiheissa on mukana rakennus- sekä energia- ja ympäristötekniikan opiskelijoita, joille tarjoutuu mahdollisuus olla mukana uudenlaisen rakennusmateriaalin kehittämis- ja testaustyössä.

Terveellinen ja ympäristöystävällinen rakennusmateriaali

Hamppu-kalkkiseos on huokoinen, kosteus- ja lämpöoloja tasaava materiaali. Siihen yhdistyy myös monia ympäristöhyötyjä: viljelyssä ei tarvita torjunta-aineita ja hampun paalujuuri kuohkeuttaa maaperää sekä ehkäisee eroosiota ja ravinnevalumia.
 
Ennen kuin hamppu rakennusmateriaalina lyö todella läpi tarvitaan vielä tuotekehitystä ja rakennustekniikoiden standardoimista esim. RT-korttien muodossa. Kiinnostus ja ulkomaiset esimerkit kuitenkin lupaavat hyvää hampun tulemiselle rakennusmateriaalina.
 
Hampun käyttöä rakentamisessa esitellään Maatalousmuseo Sarkassa 10.3. järjestettävässä "Rakentamisen uudet tuulet" -seminaarissa. Seminaari on osallistujille maksuton. Ilmoittautuminen tapahtumaan 5.3.2017 mennessä. Seminaarin live- streemaus , ei vaadi ilmoittautumista.