Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.3.2017

Kuvataideopiskelijat avasivat ateljeensa yleisölle

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian valmistuvien kuvataideopiskelijoiden opinnäytetyönäyttelyt lähenevät. Opiskelijoiden työt valmistuvat tämän kuun lopulla. Open Studio -päivä avasi opiskelijoiden työhuoneiden ovet helmikuun viimeisenä päivänä.

Teksti ja kuva: Anniina Virtanen

Taideakatemian kuvataideopiskelijoiden opinnäytetyönäyttelyitä pidetään kevään aikana ympäri Turkua, jopa Tallinnassa saakka. Taidetta on tarjolla laidasta laitaan ja teosten valmistumista on voinut seurata vuoden alusta lähtien avoimien ovien päivinä.

Open Studio -päivä on suunnattu pääasiassa koulun omalle väelle: alempien vuosikurssin kuvataideopiskelijoille, muiden alojen opiskelijoille sekä opettajille.

– Näin lisäämme avoimuutta ja vuorovaikutusta vuosikurssien välillä. Alemmat vuosikurssit ovat näin voineet seurata nelosten työskentelyä. He pääsevät näkemään, mitä opinnäytetyön tekeminen on, kuvataiteen tuntiopettaja Sari Torvinen toteaa.

Myös eri suuntautumisalojen ohjaavat opettajat pääsevät näkemään kokonaisuudessaan, miten opinnäytetyöt etenevät.

Toki taiteilijoita voi tulla tervehtimään koulun ulkopuolisetkin. Salka Ritva Karelaa ei piirtämisen lomassa keskustelu haittaa. Joka päivä taiteilijat eivät vierailijoita ottaisi vastaan, mutta nyt kun vierailuille on sovitut päivät, osaavat taitelijatkin siihen varautua.

Open Studio -päiviä on ollut tammikuusta lähtien aina kuukauden viimeisenä tiistaina.

– Tämä on meillekin tällainen erikoispäivä, kun vierailijat tulevat meille juttelemaan. Minua ei yhtään haittaa, hauskaa vaan, että tässä samalla piirtelen ja voin jutella muille. Olen asennoitunut tähän niin, ettei tämä ole niin puurtamispäivä, vaan rennosti piirtelen, hiilen kanssa taiteileva Salka Ritva Karela sanoo hymyillen.

Karelan hiiliteoksia on esillä Galleria Å:ssa huhtikuussa. Viimeisenä Open Studio -päivänä opiskelijoiden opinnäytetyöt lienevät jo melkein valmiit.

Lauri Tujula yhdistää taiteen ja pelitekniikan

Erikoisin näyttely lienee Lauri Tujulan, sillä gallerian valtaa pelitekniikka, eikä perinteinen maalaustaide. Tujulan omien sanojensa mukaan kyseessä on pelillinen näyttely, joka lienee vuosikurssin kokeellisin teos.

Galleriaan Tujula rakentaa peliympäristön. Näyttelyyn tuleva laittaa virtuaalitodellisuuslasit päähän, ja näin pääsee sisälle peliin. Pelissä ympäristönä on saari, jolla henkilö voi liikkua tahtonsa mukaan. Saaren eri kolkista löytyy äänikatkelmia, joita pelaaja voi saarella etsiä.

Teoksessaan Lauri Tujula pohtii omaa opiskeluaikaansa Turun AMK:n Taideakatemiassa. Pelissä esimerkiksi palataan johonkin Tujulan aiemmin pidettyyn taidenäyttelyyn. Vaikka virtuaalitodellisuuslasit saa päähänsä vain yksi kerrallaan, muutkin tilassa olevat näkevät ja kuulevat, mitä pelaajakin.

– Jännittää ihan tekniikankin puolesta, että toimiiko kaikki. Tämä on pioneerihommaa. Tarvitsisin tällaisia projekteja varten muun muassa koodaajien apua, vaikka pelejä onkin nykyään helppo tehdä kuka vaan. Voisin olla enemmänkin luova tuottaja, jos olisi joku, joka hallitsee pelitekniikan, pelin teknisten vikojen kanssa painiva Tujula suunnittelee.

Lauri Tujulan Walden-pelinäyttely on nähtävillä nykytaidegalleria Titanikissa maaliskuun viimeisestä päivästä huhtikuuhun 16. päivään saakka.