Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.6.2014
Magmaa-näyttely

Magmaa-näyttely paljastaa, mitä sisältä löytyy

Teksti ja kuvat: Johanna Laatu

Köysiratagalleriassa juuri avattu Magmaa-näyttely on kertomus siitä, mitä nousee esiin, kun nuori taiteilija joutuu kohtaamaan itsensä. Kahden Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen opiskelijan yhteisnäyttely on matka omaan itseen ja sen synkimpiin puoliin.

Näyttelyn nimi Magmaa on Jussi Riihelän ja Lauri Tujulan mukaan viittaus siihen, mitä on pinnan alla. Mitä kaikkea ihmisen sisällä velloo ja joka jossain vaiheessa purkautuu.

– Kaikki omat työni muodostavat myös yhden kokonaisuuden, kaikki ovat yhtä installaatiota. Myös näyttelyn viimeinen teos, joka on yksin tilan perällä, on osa tätä, Riihelä kertoo.

Yksi näyttelyn idea onkin se, että kävijä joutuu lähes konkreettisesti kulkemaan teoksen läpi. Kaikki on suunniteltu toimimaan yhdessä ja muodostaa myös oman installaationsa.

– Meillä molemmilla on ollut teemana, että ollaan tutkittu omaa itseämme ja omaa historiaa, omaa tilannetta. Prosessin aikana ei ehkä ole oppinut itsestään, mutta on ehkä muistanut, että minussa on tämäkin puoli, Lauri Tujula sanoo.

Jussi Riihelän teoksissa voi ensikatsomalla nähdä hieman humoristisuutta, mutta tekijä itse näkee teoksissaan huomattavasti synkempiä tunnelmia. Mikään ei välity katsojalle sellaisena kuin se taiteilijan mielessä on. Jokainen peilaa näkemäänsä omaan historiaansa, omiin kokemuksiinsa.

– Aika nopeasti näyttelyn teema selkeni. Nuoren miehen elämisen tuska oli jo viime kesänä ollut keskustelujen aiheena, joten siitä oli helppo lähteä työstämään. Että saa olla vähän mörkkii meininkiä, Riihelä kertoo. 

Tila osana kokonaisuutta

Jussi Riihelä on aiemmin opiskellut tilasuunnittelua ja Lauri Tujula on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi Lahden Muotoiluinstituutista. Molempien tausta näkyy myös näyttelyssä. 

Köysiratagalleria onkin kokenut pienoisen muutoksen. Heti sisään tullessa astutaan ensimmäiseen Jussi Riihelän teokseen Limbo, joka samalla avaa koko näyttelyn. Pohjaratkaisua kiiteltiin myös avajaistilaisuudessa.

– Alusta oli selvää, että tilaratkaisut tulevat olemaan olennainen osa näyttelyä. Aloiteltiin pyörittämällä seiniä ja miettimään pohjaratkaisua ja sitten päätimme, kuka tekee mitä mihinkin, Tujula kertoo.

– On täysin harkittua, ettei galleriatilan poikki pysty näkemään. Halusimme myös hieman ohjata yleisöä ja pakottaa katsoja kohtaamaan teos tietystä kulmasta, Riihelä jatkaa.

Lauri Tujulan työskentelymetodina oli yhdistää kuviin taittopohjat. Teemana on vahvasti puu.

– Jo suunnittelun alussa tiesin, että tulen käyttämään puuta. Viime aikoina puu on ollut aika monessa näyttelyssä mukana, olen varmaan sieltä ammentanut. Ehkä se on sellainen graafikkojen tyypillinen piirre. Että tuo on hyvä juttu, sitä voi käyttää. Mutta puu on tässä vähän kuin mun alter ego.

Omasta näyttelystä motivaatiota opiskeluun

Taideakatemian Köysiratagallerian saaminen näyttelytilaksi oli hieno aloitus kuvataiteen opiskelulle. Se vapautti taloudellisista paineista ja antoi mahdollisuuden tehdä jotain omasta itsestään. Kompromisseja ei tarvinnut tehdä vai tarvitsiko?

– Kyllähän sitä kompromisseja joutui tekemään. Lähinnä materiaalien suhteen, mihin on varaa ja osaltaan myös valittujen tekniikoiden kanssa. Omassa mielessä oli selkeä kuva, jonka halusi tehdä, mutta ei välttämättä osaa, Riihelä kertoo.

– Minullahan kävi niin, että olisin halunnut tehdä tuon seinällä olevan tekstin spraymaalilla, mutta se ei lopulta näyttänyt hyvältä. Joten kiireessä maalasin sen yli ja tilasin teippauksen. Nyt se oikeastaan toimii paremmin. Joten ehkä se oli onnistunut kompromissi lopulta, Tujula paljastaa.

Näyttelyn viimeinen teos on Kerberos-grafiikka, Manalan portinvartija. 

– Sukellat sinne jonnekin Limboon ja tämä on se, mikä täältä lopulta löytyy. Tämä sopii jotenkin noihin kaikkiin, tämä viimeinen työ nousee omaa arvoonsa, se kasaa koko näyttelyn.

Näyttelyn aukioloajat

Magmaa 29.1.–7.2.

Köysiratagalleria on avoinna ma–pe klo 12–17.
Sisäänkäynti galleriaan Varvintorilta (Linnankatu 56).