Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.2.2014
Toimitusjohtaja Sami Savolainen

Turun AMK:n toimitusjohtaja linkkinä ja suunnannäyttäjänä

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n toimitusjohtajana toimii Sami Savolainen. Hän oli jo viime vuonna tehtävässään ja mukana hakemassa opetus- ja kulttuuriministeriöltä toimilupaa Turun AMK:n osakeyhtiömuotoon siirtymiselle. Lupa on nyt saatu ja osakeyhtiön toimintamallia rakennetaan. 

Savolaisen työhuone sijaitsee edelleen Turun kaupungin konsernihallinnossa, Yliopistonkadulla keskellä kaupunkia. Yhteydet toimivat hyvin näinkin.

– Olen kiertänyt vuodenvaihteessa kaikki tulosalueiden johtoryhmät, osallistunut tiedotustilaisuuksiin ja tavannut henkilökuntaa eri yhteyksissä. Lisäksi olen läsnä johdon kokouksissa, jotta voimme koordinoida hallitusten asioiden valmistelua. AMK:n tilat sijaitsevat ympäri kaupunkia. Täältä on hyvä hoitaa yhteyksiä eri puolille ja olenhan useimmiten tavoitettavissa, vaikken ehkä fyysisesti näkyvissä, Savolainen pohtii.

Hän kertoo tutustuneensa perusteellisesti ammattikorkeakoulun toimintaan viime vuoden aikana.  

– Perusasiat ovat pääosin kunnossa ja Turun AMK:lla on hyvä mahdollisuus menestyä. Sanoisin, että jatkossa tullaan kiinnittämään enemmän huomiota työelämälähtöisen korkeakoulun rooliin. Opiskelijoiden työllistyminen ja yrittäjyys ovat asioita, jotka ovat ammattikorkeakoulun alueelliselle vaikuttavuudelle äärimmäisen tärkeä mittari.

Samalla toimitusjohtaja kiittää opetuksen laatua, joka auttaa valmistuneita sijoittumaan hyvin erityisesti Varsinais-Suomen alueelle. Laadun ja tuloksellisuuden eteen joudutaan jatkuvasti tekemään töitä. TKI-toiminnan volyymiä on onnistuneesti kasvatettu, jatkossa on vuorossa sen laadullinen fokusointi.

– Lisäksi toivoisin, että omaksumme yhtiössä kokeiluun kannustavan organisaatiokulttuurin, joka sopii uusia työtapoja hakevalle asiantuntijaorganisaatiolle. Tuottavuutta ei voida kasvattaa vain kiristämällä ohjeistuksia, on myös ruokittava sisäistä yrittäjyyttä. Jatkossa meidän pitää ottaa enemmän hallittuja riskejä ja tehdä aivan uusia avauksia, johon vanha ylläpitomalli ei riittävästi kannustanut, painottaa Savolainen. 

 

Agendalla nyt

– Muutosstrategia on tämän vuoden aikana saatava valmiiksi. Samaten talouden sopeuttaminen on tosiasia, kun valtion rahoituspohja vähenee seuraavan parin vuoden aikana vielä noin 4 miljoonaa euroa.

Meidän on karsittava kuluja, lisättävä palveluista saatavia tuloja ja nostettava samalla työn tuottavuutta, lataa toimitusjohtaja. Uudella yhtiöllä ei ole sijoitettavaa pääomaa, joiden tuotoista voitaisiin saada merkittäviä joustomahdollisuuksia.    

AMK-uudistuksen myötä yhtiön hallitus tulee tämän vuoden aikana ottamaan kantaa AMK:n organisaatioon ja johtamismalliin. Koulutuksen tulosalueet on juuri uudistettu, mikä on useilla muilla ammattikorkeakouluilla vielä tekemättä. Useissa ammattikorkeakouluissa on jo käyty yhteistoimintaneuvotteluja, mutta Turussa päätöksiä ei vielä ole tehty.

– Yt-neuvotteluista kysellään, mutta vasta uuden osakeyhtiön nyt käynnistyvä hallitus voi antaa näihin kysymyksiin vastauksia, muistuttaa Savolainen.

Osakeyhtiön muita näkymiä

Aktiivisella toiminnalla on kuluvan vuoden aikana vahvistettava sisäistä osaamista ja verkostoitumista työnantajien ja muiden korkeakoulujen kanssa. Strategiset kotimaiset yhteistyösuunnat ovat tällä hetkellä turkulaisten korkeakoulujen kanssa tiivistyvä yhteistyö sekä Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen korkeakoululiittouma.

– Tärkeää on muun muassa yhdistää korkeakoulukaupungin markkinointia ja siten nostaa Turun kiinnostavuutta entisestään hakijoiden joukossa. Opiskelijabarometreissa Turku on jatkuvasti kärkikaupunkien joukossa korkeakoulukaupunkina. AMK:n pitää viestinnällä ja sidosryhmäyhteistyöllä luoda selkeä lupaus laadusta.

Korkeakoulut ovat tässä tavallaan unelmabisneksessä – täyttämässä hakijoiden tulevaisuuden toiveita uudesta ammatista tai osaamisesta. 

On myös lujitettava kansainvälisiä kumppanuuksia CARPE-verkostossa, ja kaiken kaikkiaan on toimittava tuloksellisesti yhdessä muiden kanssa, toteaa Savolainen.

– Toivotun uudisrakennuksen, ”Kupittaan Kampuksen”, rakentaminen odottaa tänä vuonna kaupungin päätöksiä, sillä tilasuunnitelmat ovat Turun AMK:n osalta jo lähes valmiita. Mitoituksia on supistettu, koska ei ole mahdollista, että kiinteistökustannuksemme nousevat nykytilanteesta.

Kansainvälisten kokemusten mukaan muuntojoustavuus ja uusien teknologisten ratkaisujen ennakointi ovat onnistuneiden kampus-rakennusten kulmakiviä. Nyt pitäisi osata nähdä miten opetus muuttuu 30 vuoden aikana, pohtii Savolainen.