Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.4.2017
Turun ammattikorkeakoulun sirkusopiskelijat lähtevät esiintymiskiertueelle

Sirkuksen opiskelijat lähtevät kiertueelle - ”Sirkus sulattaa kyynisimmänkin”

Sirkuksen 1. vuosikurssin opiskelijat lähtevät viemään hymyä ihmisten huulille CirQtrad-kiertueellaan, jossa esitetään perinteistä numerokeskeistä kiertävää sirkusta. Kyseessä on opiskelijoiden ensimmäinen yhteinen produktio.

Teksti ja kuva: Antti Hartikainen

Kiertueen opetuksellisena tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijat sirkustyöelämän arkeen, mutta esityksen ohjaaja Heidi Ahon mukaan sillä on toinenkin tärkeä rooli.

- Tuomme iloa ja sirkuksen ilosanomaa ihmisille. Väitän, että sirkus sulattaa kyynisimmänkin. Tätä tehdään isosti ja harjoitellaan ilmaisua isosti.

CirQtrad-kiertueesta on muodostunut jo 13-vuotinen sirkuksen koulutuksen ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden perinne. Pitkästä perinteestä huolimatta kyseessä ei ole vain vanhan toistoa, vaan luvassa on uusien kasvojen lisäksi paljon uutta.

- Kaikki numerot ovat ennennäkemättömiä. Kaikkea on lähdetty tekemään opiskelijoiden haluista ja taidoista käsin, Aho kertoo.

Esityksessä nähdään muun muassa pariakrobatiaa, erilaisia trapetsinumeroita, kaksintaistelukoreografiaa ja tanssia.

Ohjelma on jaettu kymmeneen eri numeroon. Ne eivät kuitenkaan ole täysin toisistaan irrallisia, vaikka kyse on lähtökohtaisesti perinteisestä sirkuksesta.

- Tässä on pieniä draaman kuljetuksia ja teatterimaisia puolia. Tämä on enemmän sellaista leikkiä, mitä tämä porukka tuolla tekee.

Vastuu parista aiheuttaa stressiä

Sirkusopiskelijoiden esityksessä nähdään vauhdikkaita temppuja, joissa piilee omat riskinsä. Ira Oinosen ja Jere Virran näyttävässä Duet Akrobatika –pariakrobatianumerossa luotto pariin on avainasemassa.

- On minun vastuullani, että hänelle ei satu mitään. Temppuja lavakuntoon viedessä olennaisena osana on se, että jos jotain menee pieleen, niin miten silloin toimitaan. Mitä teen, ettei hän tipahda päälle, Virta taustoittaa.

- Se on stressaavaa. Kävelen aina ennen esitystä edestakaisin. Minulla on aina todella kova paine siitä, mutta lavalle astuessa se poistuu.

Harjoitteluvaiheessa käytetään apuna erilaisia turvallisuutta lisääviä välineitä, kuten patjoja.

- Niitä voi vähitellen poistaa, kun alkaa tulla varmuutta. Esitys tietty on ihan eri asia. Siinä on eri fiilis, eikä voi käyttää mitään patjoja. Temppujen pitää olla sellaisia, että ne onnistuvat lavalla, Oinonen painottaa.

Oinonen ja Virta ovat käyttäneet paljon aikaa pariakrobatiataitojensa hiomiseen.

- Olemme nyt seitsemän kuukautta harjoitelleet. Meillä ei ole käytännössä pariakrobatiaopetusta ollut vielä, mutta olemme harjoitelleet koulun jälkeen kahdeksaan yhdeksään asti illalla, Oinonen kertoo.

- Meidän akrobatianopettaja on antanut koko ajan vinkkejä. Käytännössä kaikki liikenevä aika treenataan. Tuntuman pitää pysyä yllä, niin sitä pyritään tekemään noin kuusi päivää viikossa. Yksi päivä pitäisi olla lepopäivä, Virta jatkaa.

Vaikka pariakrobatiassa on stressaava puolensa, on esiintyminen kaksikon mukaan myös antoisaa. Erityisesti positiivinen palaute piristää mieltä.

- Se on heti sen arvoista, jos huomaa yleisössä yhdenkin selkeästi nauttivan ihmisen. Silloin aina muistaa, miksi tätä tekee, Virta tuumaa.

Perinteinen sirkus valmistaa työelämään

- Nykysirkuksen juuret ovat perinteisessä sirkuksessa. On vaikea lähteä tekemään nykysirkusta, jos ei ole ensin tutustunut perinteeseen, sirkuskoulutuksen vastaava lehtori Minna Karesluoto toteaa.

Aho kertoo perinteisen kiertävän sirkuksen heijastelevan ensimmäisen vuosikurssin opetussuunnitelmaa ja opettavan laajasti tärkeitä alan perustaitoja.

- Tie sirkustaiteilijuuteen vaatii sen, että osaa tekniikan todella hyvin, jotta siitä voi kasvattaa tulevaisuudessa ihan mitä tahansa. Varsinkin alkuvaiheessa pusketaan tekniikkaa niin paljon, että he pystyvät käyttämään kehoaan instrumenttina sirkuksessa.

- Näen tässä opiskelijoille todella hyvän mahdollisuuden nähdä mitä se työskentely on. Sirkusala on kuitenkin vielä aika marginaalinen. Ei ole mitään kaupunginteatteria, johon mennä valmistuttuaan töihin. He osaavat valoja, ääniä ja koko tämän systeemin luoda.

Kaikki sirkuskiertueen elementit luodaan, rakennetaan, esitetään ja pakataan itse.

- Kiertue alkaa auton pakkaamisesta. Siinä haluamme opettaa heille niitä aitoja ja oikeita työelämän taitoja. Välineetkin kuuluvat sirkukseen. Niitä pitää osata huoltaa ja kuljettaa, Karesluoto päättää.

Ensimmäinen CirQtrad-esitys on Sigyn-salissa keskiviikkona klo 14:00. Kyseessä on lapsikotien lapsille ja nuorille, turkulaisten vanhainkotien asukeille ja vanhustyössä olevalle henkilökunnalle sekä Mannerheimin lastensuojelusäätiölle tarkoitettu hyväntekeväisyysesitys.