Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.4.2017

Telelääketieteen ja eHealth –seminaarissa hyvä tunnelma ja antoisa sisältö

Kansallisessa Telelääketieteen ja eHealth -seminaarissa oli hilpeää puheensorinaa ennen ensimmäistäkään luentoa. Keskustelua oli perinteisten kuulumisien vaihtelun jälkeen tietysti aiheeseen liittyen eli telelääketieteestä. Omia tarinoita ja muistoja sekä pohdiskelua siitä, kenen luento tulisi olemaan mielenkiintoisin. Arvailuja oli monenlaisia.

Kellonkilinä herätti kuitenkin keskustelijat ja kehotti heitä siirtymään saliin.

Teksti: Niki Miettinen

Tunnelmia torstaipäivästä.

Tunnelmia perjantaipäivästä.

Tervetuloa Turkuun

Hiljalleen luentosali Alpha alkoi täyttyä osallistujista ja salin suuri koko saattoi yllättää monia. Osa oli huolestunut siitä, näkisikö tai kuulisiko perältä riittävän hyvin luennoitsijat. Huolet paljastuivat turhiksi, koska järjestelyt oli tehty hyvin ja akustiikka pelasi. Valaisu ei näyttänyt häiritsevän luennoitsijoita, eikä heidän taakseen heijastettua viestiseinää tai PowerPoint -esityksiä.

Olo oli tervetullut, kun Suomen telelääketieteen ja eHealth -seuran puheenjohtaja Arto Holopainen tervehti yleisöä. Holopainen mainitsi, että Suomessa on Euroopan vahvin digitaalinen pääoma. Pian hän luovutti vuoron Turun AMK:n koulutusjohtaja Juha Kontiolle, joka toivotti kaikki tervetulleiksi seminaariin. Terveyspalveluiden sähköistämisen hengessä kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee oli lähettänyt avaussanansa videotervehdyksen muodossa.

Kansainvälisyyttä valtakunnalliseen tapahtumaan toi pääpuhuja professori Piotr Skarzynski Puolasta. Hän informoi telelääketieteen tilanteesta, historiasta ja tulevaisuuden näkemyksistä omassa kotimaassaan. Skarzynski pääsi myös leikkimielisesti ilkkumaan, kuinka Puolassa he käyttävät eHealth-asioihin vähemmän rahaa verrattuna Suomeen. Hän piti erittäin paljon seminaarista ja kertoi arvostavansa järjestäjien osaamistasoa suuresti.

eHealth-palkintoja jaettiin neljä kappaletta

Seuraavaksi oli vuorossa eHealth 2017 -palkintojen jako . Palkinnot saivat Virpi Jylhä, Hanna Kuusisto, Mårten Kvist ja Pekka Mattila.

Useaan otteeseen näissä vuosittaisissa eHealth-seminaareissa käynyt Pekka Mattila piti tämän vuoden tapahtumassa mielenkiintoisena keinoäly- ja Watson-teknologia-luentoja. Hän uskookin Watsonin tapaisen vapaantekstin analyysin olevan erittäin tärkeää ja sen arvostuksen kasvavan tulevaisuudessa. Näistä luennoitiin päivällä kevyen kahvittelun jälkeen, kun estradin otti haltuun Jarmo Reponen kertomalla monimuotoisesta keinoälystä ja IBM:ltä Kaija Sellman vuorostaan Watson-teknologiasta.

Seminaaripäivä pääsee vauhtiin

Suurimman suosion viestiseinällä sai kyberturvallisuudesta kertova luento. Perttu Halosen aihe oli selvästi yleisöä kiinnostava. Mieleenpainuvin oli Halosen käyttämä termi tietoturvahygieniasta, joka vetosi terveydenalan ihmisiin.

Edes lounaan jälkeen osallistujiin ei iskenyt tyypillinen ruokaväsymys, vaan luentosalin valtasivat keskittyneet kuulijat. Lounaan jälkeen Sirpa Arvonen avasi etämonitoroinnin potentiaaleja ja vastuita. Päivi Metsäniemi puolestaan kertoi Terveystalon pikaviestipalvelusta, joka toimii kellon ympäri. Aikaisemmin päivällä palkinnon saanut Hanna Kuusisto kertoi neurologian etävastaanottomallista. Jari Välimäki tutustutti kuulijat Kelan byrokratian saloihin. Kaikki puhujat olivat samaa mieltä siitä, että etäpalvelut nopeuttavat terveydenhuollon palveluita. Seuraavana oli vuorossa paneelikeskustelu, johon edellä mainitut asiantuntijat osallistuivat.

Päivän päätös

Torstain viimeistä teemakokonaisuutta johti Turun AMK:n yliopettaja Elina Kontio. Luento pelillistämisestä avasi ensimmäisen seminaaripäivän viimeisen kokonaisuuden.

Luento lähtikin käyntiin vauhdikkaasti, kun Tiina Arpola Savonia AMK:sta laittoi kaiuttimista soimaan ja avasi näytölle esityksen Robinin Hula Hula –kappaleesta. Koko seminaariväki saatiin nousemaan ylös ja tanssimaan musiikin tahtiin.

Pelillistämisen hyödyistä ja henkilökohtaisista kokemuksistaan oli yleisölle saatu kertomaan paralympiaurheilija Marjaana Heikkinen. Tunteikas puhe herätti kunnioitusta yleisössä. Huumorintajuinen urheilija myös hauskutti yleisöä tunnustamalla olevansa koukussa digipeleihin.

T.G.I.F (Thank God It’s Friday)

Toinen seminaaripäivä alkoi yhtä aurinkoisissa maisemissa, kuin ensimmäinenkin. Positiivinen tunnelma jatkui aamusta iltaan.

Ensimmäisen luennon avasi Suomen telelääketieteen ja eHealth –seuran sihteeri ja yliopettaja Pirkko Kouri. Professori Jarmo Reponen jatkoi. Reposen luento käsitteli lääkärikoulutukseen teknologian opintoja lisäämistä, koska hoidon konsepti on muuttumassa.

Reposen luentoon viitattiin myös seuraavassa aiheessa, joka käsitteli digi-sotea. Sen pitäjät Katja Heikkinen ja Elina Kontio avasivat Turun ammattikorkeakoulun kokemuksia asioista. He kertoivat, kuinka kiinnostus ja tarve koulutuksiin on suuri.

Digi-sote

Digi-sote aihe oli myös vahvasti pinnalla, kun tietohallinnanylilääkäri Pirkko Kortekangas otti luennoitsijan paikan. Hän huomautti tiedonhallinnan olevan sote-uudistuksen henki.

Soten tietojärjestelmäasioista kertoi Solutoksen toimitusjohtaja Kalle Harjamo. Hän kertoi, miten sotessa haasteita tuovat mm. tietojärjestelmät. Ratkaisuja Harjamon mukaan löytyy ohjausjärjestelmien päivityksestä ja pilvipalvelujen hyötykäytöstä.

Yliopettaja Kontio kiitti seminaaripäivien päätteeksi yleisöä, yhteistyökumppaneita, sponsoreita ja järjestelyväkeä. Yhtä mieltä oltiin siitä, että seminaari oli onnistunut. Kiitos kaikille!