Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.5.2017

Kulttuuriosuuskunta Karisma yhdistää hyvät tyypit ja monitaiteellisen osaamisen

Kulttuuriosuuskunta Karisma on Taideakatemiasta lähtöisin oleva monitaiteellinen opiskelijaosuuskunta. Osuuskunta antaa jäsenilleen mahdollisuuden osaamisensa tuotteistamiseen ja verkostoitumiseen monipuoliseen taidealan osaajien joukon kanssa.

Teksti ja kuva: Elina Laiho

—Tarkoituksemme on olla Varsinais-Suomessa kulttuurialan toimija, joka työllistää meitä kulttuurialan opiskelijoita jo opintojen aikana, kertoo Karisman puheenjohtaja Martta Pesonen.

Pesonen kertoo, että kulttuurialan opiskelijat ovat olleet aikaisemmin yritystoimintaa ”hylkiviä”, eikä yritystoiminta ole kiinnostanut heitä niin paljon. Karisman merkitys Taideakatemialle on olla eräänlainen avaus isoon yritysmaailmaan. 

—Taideopiskelijoilla on tämän osuuskunnan myötä oma yritys, jonka kautta he voivat hyödyntää omaa monipuolista osaamistaan ja saada siitä rahaa vähän tai vähän enemmänkin riippuen osaamisen laadusta, Pesonen kuvailee.

Pesonen toteaa, että osuuskunta mahdollistaa oman osaamisensa tuotteistamisen ja myymisen eteenpäin.

—Osaaminen voi olla esimerkiksi sitä, että jos osaat opettaa esiintymisjännittäjiä, niin osuuskunnan kautta siitä voi luoda oman paketin. Tämä on kuitenkin itsestä kiinni eli se vaatii aktiivisuutta kuin mikä tahansa itse tekeminen, mutta siten voi kehittyä valitsemaansa suuntaan, Pesonen kertoo.

Kuka tahansa taideakatemialainen voi liittyä

Kulttuuriosuuskunta Karisma sai alkusysäyksensä reilu vuosi sitten esittävän taiteen projektiviikon aikana järjestetystä osuuskuntainformaatiosta, jonka jälkeen pieni ryhmä alkoi ideoida sopivaa osuuskuntaa Taideakatemialle.

—Monet halusivat tutustua siihen, millaista yrittäminen voi olla ja mitä kaikkea byrokratiaa siihen liittyy. Jotkut miettivät myös, uskaltavatko he lähteä yritystoimintaan mukaan. Useat taideakatemialaiset tekevät erilaisia keikkoja, mutta eivät aina tiedä, mitä kautta he hoitaisivat laskutuksen ja muut käytännön asiat, Pesonen kertoo.

Karismalla on tällä hetkellä vasta ”raamit kasassa”. Pesonen rohkaisee liittymään Karismaan, koska monipuolisen sisällöntuotannon osaamisen myötä on mahdollisuus kehittää suuntaa osuuskunnalle.

—Karisma opettaa asioita yritystoiminnasta, jos vain haluaa siitä oppia. Vastuuta ei ole pakko ottaa, koska meillä on hallitus, joka hoitaa niitä asioita. Se kuitenkin vaihtuu vuosittain ja hallitukseen pääsee opettelemaan asioita.

Karisman perustaminen alkoi viime kesänä ”helteiden keskellä” monenlaisten perustamispapereiden kirjoittamisella. Yhdentoista henkilön joukossa oli mukana teatterin, musiikin, kuvataiteen ja journalismin opiskelijoita. Viime syyskuun alkupuolella Karisma sai Y-tunnuksen ja yritys oli virallisesti perustettu.

—Tällä hetkellä Karismassa on 32 jäsentä ja meiltä löytyy aika hyvä kirjo taideakatemialaisia eli teatteri, tanssi, musiikki, elokuva, animaatio, mainonnan suunnittelu, kuvataide, valokuvaus ja journalismi ovat edustettuina. Meillä on pari kertaa vuodessa rekrytointipäivät, johon voi rohkeasti tulla juttelemaan ja jättämään rekrytointilomaketta, Pesonen valottaa.

Ensimmäinen taideopiskelijoiden perustama osuuskunta

Taideakatemiasta löytyy laajasti erilaista osaamista taiteen ja median aloilta. Kulttuuriosuuskunta Karisman suurimpana vahvuutena onkin monialainen osaaminen. Pesonen näkee monialaisuuden yhtä aikaa hyödyllisenä ja haastavana.
 
—Erityisen hyödyllistä on, että pääsee tutustumaan muihin ihmisiin eli on ilo saada tutustua eri alojen opiskelijoihin. Meillä se näkyy jo niin, että eräs elokuvaopiskelija oli työllistettynä kuvaamaan monia teatterialan opiskelijoiden esityksiä, koska satuimme tuntemaan hänet. Verkostoituminen on todella suuri hyöty. Haasteeksi voisi sanoa, että pitää löytää yhteinen kieli ja aika tekemiseen, koska ihmiset ovat aktiivisia opintojensa ja muiden asioiden parissa.

Pesonen mainitsee kaksi tekijää, jotka tekevät Karismasta erityisen verrattuna muihin osuuskuntiin.

—Karisma on siis monitaiteellinen osuuskunta ja olemme kaikki opiskelijoita taidealalla. Olemme luultavasti ensimmäinen taideopiskelijoiden perustama osuuskunta opintojen aikana ja tavoitteenamme on, että Karisma jäisi Taideakatemialle elämään. Toivomme, että valmistumisemme jälkeen täällä olisi uudet ihmiset, jotka pyörittävät tätä meidän poistumisemme jälkeen.