Sivu päivitetty 11.9.2017

#AMKavajaiset: Koulutus rakentaa hyvinvointia

#AMKavajaiset 7.9.2017 käynnistivät lukuvuoden hyvinvointi-teemalla. Rehtori Vesa Taatila huomautti, että olemme mielenkiintoisessa kansallisessa tilanteessa: maan menestys riippuu myös meidän menestyksestämme.

– Tästä on tulossa kiinnostava lukuvuosi, positiivinen rakennemuutos jatkuu ja Turun AMK:sta valmistuneiden osalta liikutaan melkein täystyöllisyydessä, kertoi rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Turun AMK:n hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltosen mukaan uudelle toimeliaisuudelle on erityisen hyvät puitteet Kupittaan tiedepuiston noustessa. Samaa mallia noudetaan myös Salossa, jossa saman katon alla tulevat olemaan yritykset ja AMK. Tällöin opiskelijoilla on erinomaiset mahdollisuudet harjoittelupaikoille, opinnäytetöille ja työpaikoille.

Mikään ei voi olla opiskelijahyvinvointia tärkeämpää

Opiskelijakunta TUOn puheenjohtaja Jukka-Pekka Salmela nosti esiin, että opiskelijoiden hyvinvoinnin ja jaksamisen kulmakivenä tulisi olla entistä voimakkaammin vertaistuutoreiden turvaverkko. Hän huomautti, että nuorten syrjäytyminen ja yksinäisyyden kokemukset ovat myös ammattikorkeakoulussa arkipäivää. Opiskelijan osallistuminen ja osallistaminen ammattikorkeakoulun kehittämiseen on myös tärkeää. 

– Opiskelijakuntaa tulisi tukea paremmin resurssein vertaistuutorikoulutuksen järjestämisessä. Uudessa johto- ja organisaatiouudistuksessa tulisi myös tarjota opiskelijoille aitoja paikkoja vaikuttaa korkeakoulun toimintaan, lausui Salmela.

Salmela toivoo, että emme anna ikinä vihalle valtaa meidän yhteisössämme ja kertoikin kuulemansa aiheeseen liittyvän tarinan:

“Vanha Cherokee-intiaani kertoi eräänä iltana lapsenlapselleen ihmisten sisällä tapahtuvasta taistelusta. Hän sanoi: ”poikani, meidän kaikkien sisällä taistelee kaksi sutta. Toinen on paha. Se on kiukku, kateus, mustasukkaisuus, suru, katumus, ahneus, ylimielisyys, itsesääli, syyllisyys, valheet, ylemmyydentunne ja ego. Toinen susi on hyvä. Se on ilo, rauha, toivo, tyyneys, nöyryys, lempeys, hyvänsuopaisuus, anteliaisuus, totuus ja myötätunto.” Lapsenlapsi ajatteli asiaa hetken ja kysyi sitten isoisältään: ”kumpi susi voittaa?” Vanha Cherokee vastasi yksinkertaisesti: ”Se, jota ruokit.” 

Jatkuva kehittäminen luo hyvinvointia

Kansanedustaja, TUAS Fellow-asiantuntija ja AMK:n Terveys ja hyvinvointi -neuvottelukunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta kertoi japanilaisesta kaizen-ajattelusta, jossa pohditaan jatkuvasti miten asioita voitaisi tehdä paremmin. Tämä on Elorannan mukaan ymmärretty hyvin Turun AMK:ssa: Innovaatiopedagogiikan ydin on juuri jatkuvassa kehittämisessä. Hän muistuttaa, että AMK:n vahvuus on vahva vuorovaikutus työelämän kanssa, mutta ammattikorkeakoulujen roolia ei ole vielä tarpeeksi hyödynnetty ja tuettu. 

Salon uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna muistutti, että laadukas koulutus on yksi tärkeä elämänhallinnan pilari myös tulevaisuudessa. Opintojen perässä saavutaan kaupunkeihin, joihin myös juurrutaan. Innan mukaan pelkät ihmisten kohtaamiset uudella Salon kampuksella, jossa saman katon alla on yrityksiä ja AMK, johtavat kehitykseen ja uusiin yrityksiin.

Hyvään lukuvuoteen tarvitaan kaikkia

#AMKavajaisissa lanseerattiin myös uusi Talk-verkkolehti. Vuorovaikutteinen foorumi kokoaa Turun AMK:n ammattiryhmille ja sidosryhmille suunnatut artikkelit samaan paikkaan. Lisäksi tilaisuudessa huomioitiin 70 Turun AMK:ssa katkeamattoman 20 vuoden työuran tehnyttä henkilöstön jäsentä. Kiitoksen saivat myös koko AMK:n henkilökunta, sillä tulokset kertovat sen tekemästä kovasta työstä sekä opiskelijakunta TUO, jonka kanssa on hyvä keskusteluyhteys ja, joka on mukana kehittämässä toimintaa. 

Opiskelijoille toivotettiin hyvää alkanutta lukuvuotta: tehdään tästä yhdessä hyvä vuosi!

#AMKavajaisten aulassa sai tutustua mm. Taikusydän- hankkeeseen, pääsi ehdottamaan hyvinvointia parantavia elementtejä uudelle kampukselle ja kuuli uudesta vapaa-valintaisesta opiskelijahyvinvointiin liittyvästä opintojaksosta

#AMKavajaisissa palkitut:

Vuoden opettaja: Minna Teittinen, mainonnan suunnittelun lehtori

Vuoden opiskelija: Katariina Tiura, tieto- ja viestintätekniikka

Vuoden alumni: Chrzu Lindström, Taideakatemia, animaatio-ohjaaja ja vieraileva opettaja

Tarmo-palkinto 2017: #tehdas-oppimisympäristö

Henkilökunnan Into-palkinto: Reetta Partala, kansainvälisten asioiden suunnittelija

Opiskelijan Into-palkinto: Jukka-Pekka Salmela, TUOn hallituksen puheenjohtaja

 

Katso opintopsykologi Satu Salmen vinkit opiskelijoille, miten aloittaa lukuvuosi hyvin: