Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.9.2017

Viestintävirasto myönsi Turun AMK:lle radioluvan ja käyttöoikeuden testiverkkoon

Turun AMK:lla on oma 4G LTE -mobiiliverkko testauksia varten. Viestintävirasto myönsi Turun AMK:n toiminnalle radioluvan ja käyttöoikeuden alkaen 29.8.2017. Mobiiliverkkokäyttöön tarkoitetut taajuudet on jaettu mobiilioperaattoreille. Turun AMK on saanut Telialta mahdollisuuden käyttää 700MHz -taajuuskaistaa.

Myönnetty lupa tarkoittaa sitä, että Turun AMK saa käyttää omaa mobiiliverkkoa osana tutkimuksiaan.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio
Kuva ja video: Antti Ala-Könni

- Jo 10 vuoden ajan olemme tutkineet langatonta tiedonsiirtoa, mutta tähän mennessä emme ole pystyneet itsenäisesti toimimaan mobiiliverkkotutkimuksen parissa, vaikka se onkin keskeinen teknologia nykypäivän yhteiskunnassa. Siksi tämän luvan myöntäminen on meille merkityksellinen, miettii yliopettaja ja tutkimusvastaava Jarkko Paavola Turun AMK:sta.

Tulevaisuudessa suurena haasteena on mobiiliverkkojen kapasiteetti, sillä mobiilidatan käyttö on räjähdysmäisessä kasvussa. Koska radiotaajuudet alkavat olla täynnä, tarvitaan uusia keinoja hyödyntää tätä hupenevaa resurssia. Ratkaisua haetaan 5G-teknologialla.

Mobiiliverkkotutkimuksessa käyttämämme taajuudet ovat ns. 5G-kandidaattitaajuuksia eli juuri niitä taajuuksia, joille 5G saattaa tulla. Viralliset päätökset taajuuksista tehdään kuitenkin globaalisti vasta vuonna 2019.

- Näiden taajuuksien käyttö mahdollistaakin realistiset 5G-testit tulevaisuudessa, kunhan teknologiaa alkaa ilmestyä. Olemme kiitollisia yritysyhteistyökumppaneille kuten Nokialle ja Telialle, joilta olemme saaneet tukea mobiiliverkkotestiympäristön kehittämiseen, pohtii Paavola.

Testiverkkoa käytetään useissa hankkeissa

Turun ammattikorkeakoulu kehittää tulevaisuuden 5G-verkkoja eturintamassa. Pelkästään tämän vuoden aikana läpi on mennyt kolme hankekokonaisuutta liittyen 5G-kehitykseen. Kussakin hankkeessa kehitetään teknologiaa ja testausalustoja 5G-verkkoja varten. Samalla pyritään vaikuttamaan 5G-kehitykseen ja kehittämään testiympäristöjä, joilla 5G-teknologiaa voidaan testata ennen kaupalliseen vaiheeseen siirtymistä.

- Me olemme jo pitkään kehittäneet esimerkiksi langattomien tietoliikennetekniikoiden tutkimuksen vaatimia laboratoriotestaus- ja kenttämittausjärjestelmiä, ja nyt myönnetty radiolupa ja oman mobiiliverkon käyttö vie tutkimusta edelleen eteenpäin, toteaa Jarkko Paavola.

Tutustu hankkeisiin, joissa testiverkko käytössä!

WIVE-hankkeessa kehitetään teknologiaa ns. vertikaaliyritysten, eli hyödyntäjien, tarpeiden mukaan. Verkon käyttötapauksina ovat mm. median jakelu mobiiliverkon kautta, videovalvontakuvan siirto, älykkäiden sähköverkkojen ohjaus sekä satamalogistiikka. Uutena näkökulmana 5G-verkoissa on tuki IoT-laitteille ja -palveluille. Verkkosivulle.

CORNET-hankkeessa tutkitaan, miten viranomaiset voisivat hyödyntää tulevaisuudessa kaupallisia mobiiliverkkoja. Tutkimusta tarvitaan, sillä nykyiset viranomaisverkot eivät tue datapalveluja samalla tasolla kuin kaupalliset 4G-verkot ja tulevaisuudessa 5G-verkot. CORNET-hankkeessa Turun AMK jatkaa spektrinhallintaan liittyvää kehitystä, josta myös DISTRIBUTE-palkinto saatiin. Verkkosivulle.

H2020 5G-Xcast keskittyy mediajakelun kehittämiseen mobiiliverkkojen avulla. Tulevaisuudessa voi olla mahdollista siirtää esimerkiksi TV-lähetykset kokonaan mobiiliverkon hoidettavaksi. Hankkeessa on mukana mobiiliverkkoroimijoiden lisäksi merkittäviä TV-toimijoita kuten BBC ja Euroopan yleisradiounioni (EBU). Verkkosivulle.