Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.11.2017

Klassikkonäytelmä Villisorsa pohtii valheen merkitystä

Pohjoismainen Henrik Ibsenin klassikkonäytelmä Villisorsa rantautuu esitettäväksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian Videostudioon. Näytelmän ohjaa opinnäytetyönään teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Ronja Siljander. Näytelmän ensi-ilta on keskiviikkona 8. marraskuuta.

Teksti: Julia Lehtilä
Kuva: Anni Porrasmäki

Villisorsa esitettiin ensimmäisen kerran Norjassa vuonna 1885. Näytelmän läpi kantava perusajatus on "Jos riistätte keskitason ihmiseltä hänen elämänvalheensa, riistätte häneltä samalla onnen." Siljanderin mukaan näytelmässä kiehtovaa on juuri tämä ajatus: totuuden kertomatta jättäminen nykypäivän ”jaetaan itsestämme kaikki koko maailmalle” –kulttuurin keskellä.

Näytelmä kertoo kolmen päivän tapahtumista ullakkohuoneistossa asuvassa Ekdalin valokuvaajaperheessä. Perheen arkea saapuu mutkistamaan isä Hjalmarin lapsuudenystävä, vuokrahuoneeseen muuttava Gregers Werle. Alkaa tapahtumasarja, jossa vanhat valheet tuodaan esille ja totuudet julki kovalla hinnalla. Villisorsa on paitsi Ekdalin perheen isän Hjalmarin lemmikki, niin myös vertauskuva sille, kuinka Hjalmar itse valheiden valjetessa putoaa haavoitetun villisorsan tavoin pohjaan. Näytelmä saa pohtimaan, onko parempi elää vuosia onnellisena valheessa kuin kertoa totuus?  Entä miten pitkälle totuuden peittely kestää?

– Tein Villisorsan, koska väitän, että joskus valhe on hyvästä ja pitää kokonaisia ihmiselämiä koossa. Ihmisolennolla on tavattoman suuri tahto pyrkiä tietämään ja näyttämään toinen rehellisesti. Sellainen on Gregers näytelmässä. Mutta onko Werle junior oikeasti näytelmän Jeesus vai Juudas? ohjaaja Siljander kuvailee.

Siljander tutustui Villisorsa-teokseen jo opintojensa alkuvaiheessa. Hänen mukaansa ohjaustyössä konkretisoituvat hänen kaksi vahvinta intohimoaan teatterityössä: rakkaus kauas kantavaan sekä syvältä ammentavaan näytelmätekstiin ja rakkaus näyttelijäntaiteeseen. Lopputulos on opinnäytetyöksi verrattaen laaja. Siljanderin ohjaama Villisorsa näytellään kuuden näyttelijän voimin ja kaksituntiseen näytelmään kuuluu myös tarinan tunnelmaan sävellettyä livemusiikkia.

Villisorsa esitetään Taideakatemian Videostudiossa (Linnankatu 54-56, 20100 Turku) ensimmäisen kerran keskiviikkona 8. marraskuuta klo 19. Näytelmää ei suositella alle 7-vuotiaille. Näytelmän oikeuksia valvoo Näytelmäkulma.