Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.11.2017

Fination Resources tuo opiskelijoiden työnhaun uudelle aikakaudelle

Fination Resources on Turun AMK:n entisen opiskelijan Iikka Laadun perustama henkilöstöpalvelu. Sen tavoitteena on helpottaa opiskelijoiden työnhakua opiskelujen aikana.

Teksti: Projektipaja 13

Työnhaun helppous tulee esiin esimerkiksi hakemusten lähettämisessä – palvelussa on mahdollista saada monia eri työtarjouksia yhdellä hakemuksella, sen sijaan että joutuisi lähettämään niitä useita eri yrityksiin.

Iikka Laatu perusti Fination Resourcesin opiskeltuaan neljä vuotta autotekniikan insinööriksi. Opiskelujen  aikana hän huomasi osa-aikatöiden haun olevan hankalaa opiskelijoille. Vastavuoroisesti myös julkinen työnhakuprosessi on yrityksille raskasta ja aikaa vievää.

Palvelun kautta opiskelija hakeutuu verkostoon, josta hän saa käyttäjätunnukset luodakseen ammatillisen profiilin. Tämän avulla hän voi tulla löydetyksi työntekijöitä hakevien yritysten toimesta. Rekisteröityminen on yrityksille ja opiskelijoille täysin ilmaista, eikä se velvoita mihinkään. Ainoastaan yritysten ja opiskelijoiden väliset sopimukset ovat velvoittavia.

Monia varmasti mietityttää, minkälaista työtä verkoston kautta on mahdollisuus saada.
– Mukana on kaupan- sekä varastoalan yrityksiä. Nämä tarjoavat yleispäteviä töitä, joita kuka tahansa pystyy tekemään. Näin töitä löytyy jokaiselle, mutta myöhemmässä vaiheessa on myös mahdollista kohdentaa työnhakua vain oman alan työtehtäviin. Luonteeltaan työt voivat olla osa-aikaisia, kesätöitä tai niin sanottuja ”keikkaduuneja”. 

Jokainen mukana oleva yritys on käynyt tietynlaisen moderoinnin läpi, jonka avulla niiden sopivuus palveluun on tarkistettu. Moderoinnissa Fination Resourcesin toimihenkilö käy yrityksessä selvittämässä, mikä on yrityksen työvoiman tarve, ja mihin he palvelua käyttäisivät. Näin estetään esimerkiksi provisiopalkkaan perustuvien yritysten mukaantulo, joiden palkanmaksusta saattaa aiheutua ongelmia työntekijälle. Tavoitteena on, että mukana on luotettavia ja laadukkaita yrityksiä.

Kevytyrittäjänä on opiskelijan täysin itse päätettävissä, kuinka paljon hän haluaa työskennellä ja mihin hintaan. Opiskelija voi siis profiilin luotuaan itse määrittää minimipalkkansa, mutta tilapäisissä töissä sitä voidaan myös neuvotella ylöspäin. Työntekijöitä vailla oleva yritys kuitenkin valitsee tarjolla olevista työntekijöistä omasta mielestään parhaimmat.

Yrityksen tulevaisuuden Laatu näkee työntäyteisenä, mutta hänellä on kuitenkin selkeä päämäärä siitä, mihin tähdätään.

– Pyrkimyksenä on ensin kattaa Turun alueen toiminta yritysten ja opiskelijoiden näkökulmista. Tulevina vuosina toimintaa on tarkoitus laajentaa myös Turun ulkopuolelle. Kahden vuoden päästä siinä olisikin tarkoitus olla mukana kaikki suurimmat yliopisto- ja ammattikorkeakoulukaupungit. Tavoitteena on myös, että yhä useammat opiskelijat liittyisivät verkostoon, jolloin he itse saisivat töitä ja samalla kasvattaisivat tarjontaa yrityksille sopivista työntekijöistä. 
 
Oltuaan puoli vuotta yrittäjänä Laatu kertoo nauttivansa työstään, jossa hän on päässyt toteuttamaan itseään ja omia arvojaan. Yrittäjyyttä hän suosittelee kaikille, joilla on intohimoa toteuttaa ideoitaan ja jokin visio siitä, miten päästä muuttamaan maailmaa.