Sivu päivitetty 3.12.2017

RITS, RÄTS, ja lasikatosta kurkkii kaupunginjohtaja Minna Arve

Turun kaupunginjohtajana toimiva Minna Arve uskoo vuorovaikutukseen ja yhdessä tekemiseen. Poliittista toimintaa on takana jo pari vuosikymmentä. Se ei ole heikentänyt uskoa ihmisiin vaan päinvastoin. Arve sanoo, että ihmisiä pitää aina kuunnella tarkkaan.

Teksti ja kuvat: Anne Kuusisto

Minna Arve valmistui Turun terveydenhuolto-oppilaitoksesta 1996 sairaanhoitajaksi.

– Se oli hyvä pohja kaikelle toiminnalleni. Lukion jälkeen en oikein tiennyt, mihin ryhtyä. Olin jo kouluaikana työskennellyt Perniön terveyskeskuksen vuodeosastolla, joten siitä sain suunnan ensimmäisille opinnoilleni.

Puhun aina sairaanhoitajaopintojen puolesta, sillä ne ovat loistava perusta ihmisten ymmärtämiseen. Meillä oli tiivis, hyvä opiskeluryhmä ja myöhemmin sieltä on moni suuntautunut hyvinkin erilaisiin tehtäviin, hän lisää.

Minna Arve työskenteli TYKS:ssä sairaanhoitajana, liittyi kokoomukseen 1994 ja kiinnostui yhä enemmän yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttamisesta. Verkostot ja poliittiset luottamustoimet tulivat tärkeiksi. Hän olikin mukana Turun AMK:n ensimmäisessä hallituksessa vuodesta 1997 lähtien.

– Silloin opin paljon poliittisesta toiminnasta ja asioiden valmistelusta. Politiikan myötä kiinnostuin yhä enemmän talouden vaikutuksista yhteiskunnassa, ja lähdin opiskelemaan kauppatieteiden maisteriksi.

Hän kertoo opiskeluajoistaan vielä, että kansainvälisyys tuli jo silloin tutuksi ja tärkeäksi. Ruotsin kieltä hän oppi kesäharjoittelussa Huddingen sairaalassa ja hän käyttää ruotsia mielellään. Myöhemmin hän opiskeli Englannissa ja työskenteli EU-parlamentissa ja kauppakorkeakoulun gradunsa hän teki englanniksi.

Kaupunginjohtaja Arve korostaa, että muun muassa ystäväkaupunkitoiminta on Turun tärkeä linkki Pohjoismaihin ja myös Firenzeen, Pietariin ja Kölniin. Ovet ovat nyt luontevasti auki Eurooppaan..

Kutsukaa kaupunginjohtaja Arve kylään

”Kaupunginjohtajan tehtävänä on johtaa kaupungin hallintoa ja taloutta sekä toimielinten, laitosten ja kaupungin henkilökunnan toimintaa ja muuta kaupungin toimintaa. Kaupunginjohtaja toimii kaupunginhallituksen alaisena.”

Minna Arve ei ole erityisemmin halunnut korostaa sitä, että hän on Turun ensimmäinen naispuolinen kaupunginjohtaja. Hänestä tärkeämpää on, että kaupungin asiat sujuvat ja mennään eteenpäin. Hänellä on jo vankka kokemus monivuotisena kaupunginhallituksen puheenjohtajana, joten kaupunginjohtajan työsarka oli tiedossa.

– Viestini turkulaisille ja Turun kaupunginvaltuutetuille on, että tehdään asioita yhdessä. Yhdessä tekemällä asiat onnistuvat. Itse haluan kuulla turkulaisten mietteitä. Ei ole oikein, että vain kaupunginjohtaja puhuu, vaan minun on oltava siellä, missä turkulaisten ääni kuuluu. Kutsuja odotellessa, hän vinkkaa.

Minna Arve sanoo haluavansa ”pysyä elämässä kiinni”. Usein hänet jo tunnistetaan kaupungilla ja ihmiset tulevat juttelemaan.

Uusi kaupunginjohtajamme on ylpeä Turusta ja korostaa Aurajoen jokimaisemaa kulttuurimaisemana, joka aina elää turkulaisten mukana.

– Haluan nyt toivottaa hyvää itsenäisyyden juhlaa kaikille. Ja pian saamme nauttia joulurauhan julistuksesta ja jo sitä ennen upeista Satusilloista. Mikä kaupunki!