Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.12.2017

Linkittyminen kansainvälisille vesille on taiteilijalle välttämätöntä

Ammattitaiteilijalle on tärkeää luoda kansainvälisiä kontakteja ympärilleen. Turun Taideakatemian soveltavan taiteen YAMK-opiskelija Katja Juhola on matkustellut ja tehnyt taidetta monissa maissa. Opinnäytetyössään hän loi kansainvälisen yhteisötaideprojektin Länsi-Uudellemaalle.

Teksti: Katriina Kantonen
Kuva: Fabio Cito

Taidesymposiumeja tehdään melkein jokaisessa maassa ja tällöin taiteilijoita saapuu eri puolilta maailmaa työskentelemään intiimisti samaan paikkaan pariksi viikoksi. International Socially Engaged Art Symposium (ISEAS) toi alkusyksystä eri taiteenlajien edustajia yhteen kahdeksasta eri maasta Raaseporiin. ISEAS toimi Katja Juholan opinnäytetyönä soveltavan taiteen ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.

- Symposium toi sosiaalisen taiteen hetkeksi osaksi Raaseporin kulttuuria, niin yhteisöihin kuin myös taiteilijoiden työkentäksi. Esimerkiksi koulut saivat seinämaalaukset, jotka lapset ovat suunnitelleet ja tehneet. Tämä lisäksi järjestettiin näyttelyitä. Sosiaalista taidetta pääsi kokeilemaan ihmisiä vauvasta vanhuksiin.

Symposiumit ovat todella sosiaalisia ja niissä jaetaan huone tuntemattoman kanssa. Verkostoituminen ja yhteenkuuluvuus näkyvät koko illan kestävinä syvinä keskusteluina. Yhteisasumisella koettiin olevan suuri merkitys ja ne veivät keskustelun uudelle tasolle. Siihen liittyvän vuorovaikutuksen ansiosta syntyi uusia ideoita.

- Keskustelemiseen vaikutti se, ettei kukaan pystynyt kommunikoimaan omalla äidinkielellään. Teimme yhdessä ruokaa ja jaoimme paljon erilaisia ajatuksia myöhään yöhön. Toisaalta nämä ovat osittain raskaita viikkoja, mutta kuitenkin ne antavat todella paljon ja ovat tärkeitä kokemuksia. En olisi minä ilman näitä elämyksiä. Olen osallistunut useaan kansainväliseen symposiumiin ja todennut eri kulttuureista tulleiden kuvataiteilijoiden intensiivisen yhdessä työskentelyn olevan antoisaa oman työn kehittymiselle ja ymmärryksen kasvulle.

Monitaiteellinen yhteisö rikastuttaa taidekokemusta

Suomalaisten ja ulkomaalaisten kanssa työskentely eroaa toisistaan. Juholan mukaan suomalaiset ovat toimintatavoiltaan tunnollisia sekä pysyvät annetussa aikataulussa.

- Suomessa minulla on kotikenttäetu, koska tiedän, miten yhteiskunta toimii. Voin toimia sekä taiteilijan että tuottajan roolissa. Muissa maissa työskennellessä asiat eivät välttämättä mene samalla tavalla, vaan tarvitaan enemmän ymmärrystä ja tarkkuutta. Ulkomailla melkein jokaisessa tapauksessa joudun turvautumaan paikallisen apuun esimerkiksi sopimusten teossa.

Kansainvälinen yhteisö ja eri taiteiden edustajat rikastuttavat taidekokemusta. Juhola kannustaa opiskelijoita lähtemään rohkeasti kotimaan rajojen ulkopuolelle verkostoitumaan.

- Yhteydet ovat huikean tärkeitä. Taiteilijalla tulee olla globaaleja verkostoja, jos haluaa tehdä taidetta ammatikseen.