Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.12.2017

CARPE-konferenssi 2017 Hampurissa - hankehakemusten ideointia ja opettajaverkoston kehittämistä

CARPE-konferenssi 2017 järjestettiin Hampurissa 15.–17. marraskuuta. Hampurin ammattikorkeakoulun (HAW Hamburg) järjestämän konferenssin teemana toimi Let’s Talk about Impact – Fostering Collaboration in Research, Innovation and Education eli vaikuttavuus sekä tutkimus-, innovaatio- ja koulutusyhteistyö.

Parisataa asiantuntijaa paikalle koonnut konferenssi keskittyi erityisesti TKI-hankkeisiin ja opettajien verkoston kehittämiseen.

Kuvat: Oliver Blang / HAW Hamburg

CARPE-Conference-Hamburg-161103-1024x683.jpg
Tämän kertainen CARPE-konferenssi keskittyi pienryhmätyöskentelyyn.

Mikä CARPE?

CARPE on strateginen kumppanuusverkosto, johon kuuluu kuusi eurooppalaista partnerikorkeakoulua. Vuonna 2011 perustetun verkoston kutsumanimi CARPE on lyhenne pitemmästä nimestä Consortium of Applied Research and Professional Education. Tällä hetkellä CARPE-kumppaneita ovat Turun ammattikorkeakoulun lisäksi HAW Hamburg (Saksa), Universitat Politècnica de València (Espanja), Manchester Metropolitan University (Iso-Britannia), Hogeschool Utrecht (Alankomaat) ja University of Debrecen (Unkari), joka on partnereista tuorein: marraskuussa 2017 järjestetyssä konferenssissa julkistettiin Debrecenin yliopiston yleneminen Associate Member -tasolta CARPEn täysjäseneksi.

CARPE-konferenssi järjestetään kahden vuoden välein. Konferenssin järjestelyvastuu on aina yhdellä CARPE-kumppanilla, ja jokainen konferenssi on teemoitettu eri tavoin. CARPE-konferenssit on järjestetty Hampurin lisäksi Utrechtissa (2011), Manchesterissa (2013) ja Turussa (2015).

CARPE_steering_and_support_group.jpg
Kuvassa CARPE Support Groupin ja CARPE Steering Committeen jäseniä.

Kv-hankkeita ja suosittuja vaihtokohteita

– Turun AMK on ollut mukana CARPE-verkostossa sen perustamisesta lähtien. CARPE-kumppanimme ovat olleet viime vuosina mm. erittäin suosittuja vaihtokohteita, kertoo Anu Härkönen, Turun AMK:n kansainvälisten asioiden päällikkö.

– Esimerkiksi lukuvuonna 2016–2017 Hogeschool Utrecht oli Turun AMK:n suosituin opiskelijavaihtokohde, jonne lähti Erasmus-vaihtoon yhteensä 30 opiskelijaa. Samana lukuvuonna Polytechnic University of Valencia oli opettaja- ja henkilökuntavaihtokohteiden osalta Turun AMK:n suosituin ja Manchester Metropolitan University kolmanneksi suosituin vaihtokohde.

Härkösen mukaan Turun AMK:sta on lähtenyt tai meille on saapunut vuosien varrella vaihtoon kaiken kaikkiaan yli 300 CARPE-opiskelijaa ja lähemmäs 200 CARPE-opettajaa tai -asiantuntijaa.

– Lisäksi Turun AMK on ollut mukana koordinaattorina tai partnerina 21 CARPE-projektissa, joita on toteutunut vuosina 2011–2017 yhteensä 24, Härkönen muistuttaa.

CARPE-Conference-Hamburg-161110-1024x684.jpg
Konferenssivieraat illastivat Hampurin tunnelmallisella raatihuoneella.

CARPE-konferenssi 2017: hankehakemusten valmistelua ja opettajien vertaisverkoston kehittämistä

Yksi Hampurin CARPE-konferenssin pääasiallisista painopisteistä oli Horisontti 2010 -hankehakemusten valmistelu etukäteen järjestellyissä kansainvälisissä työryhmissä. Konferenssi tarjosi kumppanikorkeakoulujen TKI-asiantuntijoille erinomaiset puitteet monialaisen ja kansainvälisen TKI-yhteistyön rakentamiselle ja edelleen kehittämiselle yhteensä 15 työryhmässä.

– Keynote-puhujat Monica Schofield (TuTech Innovation GmbH) ja Ana-Cruz Garcia (UPV, CPI2020) perehdyttivät kuulijat konferenssin aluksi Horisontti 2020 -ohjelman haasteisiin ja UPV:n laatimaan Horisontti-strategiaan sekä keinoihin tukea henkilöstöä rahoitusohjelman hakemuksien laatimisessa, kertoo Johanna Krappe, Turun AMK:n TKI-palvelupäällikkö.

– Monican ja Anan pohjustusten jälkeen konferenssiyleisö jakaantui lukuisiin työpajoihin, joissa erilaisin fasilitoiduin menetelmin pureuduttiin Horisontti-ohjelman hakuihin ja suunniteltiin projekteja.

Konferenssin pohjalta Turku AMK on mukana ainakin kolmessa Horisontti-valmistelussa. Rehtorit päättivät konferenssissa, että käynnissä olevia ja päättyneitä yhteishankkeita, joita on jo lähes 30, ryhdytään arvioimaan vaikuttavuuden näkökulmasta.

Toinen konferenssin ydintarkoitus oli TEACHER HUB -yhteistyön kehittäminen. TEACHER HUB jatkaa siitä, mihin Turun AMK:n järjestämässä CARPE-konferenssissa 2015 ja vuonna 2016 järjestetyssä CARPE Summer Learning Labissa jäätiin. Tavoitteena on luoda opettajille kansainvälinen vertaisverkosto, jossa voi keskustella opettamisesta ja oppimisesta sekä vaihtaa kokemuksia ja ideoita. CARPE-konferenssissa TEACHER HUB oli jaettu ryhmiin, jotka keskittyivät pohtimaan neljää aihepiiriä: digitalisaatiota, TKI-toimintaa ja koulutusta, opetussuunnitelmien kansainvälistämistä sekä opettajavaihdon lisäämistä.

– TEACHER HUBia on suunniteltu jatkettavaksi vuodesta 2018 alkaen siten, että toteutetaan yhteisesti vuoroin webinaareja ja vuoroin työpajatapaamisia, kertoo Minna Scheinin, Turun AMK:n koulutuksen kehittämisen päällikkö.

– Työpajatapaamiset ajoittuvat limittäin CARPE-konferenssien kanssa. TEACHER HUB ottaa myös käyttöön Padlet-alustan, jonka avulla opettajat voivat löytää oman alansa kollegoja ja suunnitella yhteisiä toteutuksia tai opettajavaihtoa. 

Lue Minna Scheininin julkaisema lyhyt raportti TEACHER HUBista täältä.

Konferenssin aikana järjestettiin myös CARPE-partnerien ja yhteistyökumppanien kansainvälisen, innovaatio-osaamisen arviointia kehittävän FINCODA-hankkeen loppuseminaari.

CARPE-Conference-Hamburg-161101-1024x683.jpg
Konferenssiyleisö kerääntyi ryhmätyöskentelyn lomassa muutaman kerran yhteisten puheenvuorojen ääreen.

Turun AMKille kiitosta

Sen lisäksi, että Hampurin CARPE-konferenssissa julkistettiin Debrecenin yliopiston liittyminen tasavertaiseksi CARPE-kumppaniksi, kumppanikorkeakouluille jaettiin tunnustuksia. Turun AMK sai kiitoksesta kv-vaihtojen ja hankkeiden määristä. Olemme lukujen perusteella olleet kaikista CARPE-kumppaneista aktiivisimpia kummallakin saralla.

– On hienoa huomata, miten aktiivisesti olemme pystyneet CARPE-verkostoa hyödyntämään, toteaa Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

– CARPEn avulla olemme pystyneet hyödyntämään eurooppalaisia rahoitusinstrumentteja selkeästi aiempaa laajemmin. Samalla Turun ammattikorkeakoulu toimii selkeästi kansainvälisen korkeakouluyhteisön aktiivisena jäsenenä.

CARPE-Conference-Hamburg-161109-1024x683.jpg
Hampurin ammattikorkeakoulun (HAW Hamburg) rehtori Micha Teuscher (oik.) ojentaa CARPE-palkinnon Vesa Taatilalle (vas.). Kuvassa keskellä Hampurin ammattikorkeakoulun varatehtori Thomas Netzel.

Seuraava CARPE-konferenssi järjestetään vuonna 2019 Espanjassa Valenciassa.

Lue lisää CARPE-verkostosta.