Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.1.2018

Hyvinvointia matkailusta

Matkailualan lehtori Susanna Saari aikoo todellakin tutustua teemaansa eli matkailla tänä vuonna. Lista on mielenkiintoinen: Torremolinos, Levi, Bergen, Tukholma, Berliini, Australia, USA, Mexico, Mauritius ja Kenia. Nyt tammikuussa nämä kohteet ovat tiedossa, katsotaan sitten loppuvuodesta uudelleen.

Teksti ja kuva: Anne Kuusisto

SKÅL International (Association of Travel and Tourism Professionals) on Pariisissa vuonna 1934 perustettu matkailualan ammattilaisten verkosto, jonka puheenjohtajana Turun AMK:n lehtori Susanna Saari toimii tämän vuoden.

Aktiivisella naisella on työstään opintovapaata, sillä matkailualan järjestön johtamisen ohella hän aikoo kirjoittaa väitöskirjaansa. Hän on jatko-opiskelijana Lapin yliopistossa ja matkailututkimuksen aiheena on ”mistä hyvinvointi muodostuu kaupunkimiljöössä”.

Saari kertoo visiosta, jonka mukaan vuonna 2030 jo 70 % maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Kaupunkeja hänen omalla matkalistallaan jo olikin, ja kotikaupunki Turku on hyvin vahva kotipesä.

Menin mukaan SKÅLin Turun klubin toimintaan jo 2004. Innostuin tästä maailman suurimman matkailualan järjestön toiminnasta, ja 10 vuoden kuluttua minut valittiin Mexicossa järjestön hallitukseen. Nyt olen koko järjestön maailmanpresidentti ja saan todellakin tutustua mailman eri puoliin tänä vuonna, naurahtaa Saari.

Susanna Saari on neljäs suomalainen ja ensimmäinen suomalainen nainen, joka on valittu järjestön hallitukseen. Valinta koko järjestön johtoon on merkittävä saavutus 55 jäsenen turkulaiselle matkailualan klubille, sillä tämä matkailun ammattilainen ei koskaan unohda kertoa tulevansa Turusta ja Suomesta.

Hyvinvointimatkailussa liikkuu raha

Susanna Saari tuli Turun ammattikorkeakoulun palvelukseen vuonna 1998 ja parin vuoden päästä hän ja lehtori Telle Tuominen lähtivät kehittämään matkailualan restonomikoulutusta. Opetuksen ohella EU-rahoitteisia hankkeita on vedetty yhdessä parikin; kylpylätoimintaan ja hyvinvointimatkailuun liittyen.

– Hyvinvointimatkailu on kovassa nousussa ja mainittu myös eräänä AMK:n strategisena kärkenä. Ihmiset hakevat matkoiltaan uusia elämyksiä ja kokemuksia ja ovat valmiita maksamaan niistä. Tämä on tulevaisuuden ala. Siksi onkin tärkeää, että syksyllä opiskelijat voivat AMK:ssa hakeutua ”Hyvinvointimatkailu liiketoimintana” -suuntautumispolkuun. Alalle tarvitaan uusia, innovatiivisia tekijöitä.

Saari suoritti itse aikuisrestonomiopinnot ja jatkoi sen jälkeen maisteriopintoihin. Hän kiittää työnantajaansa, sillä työhön liittyviä opintoja on aina tuettu. Hän työskenteli opintojensa aikana myös pari kuukautta Hilton Internationalin pääkonttorissa Lontoossa, missä hän viimeisteli gradunsa kylpyläkonseptien kehittämisestä.

– Matkojeni ja monien kontaktieni kautta voin tuoda opetukseen asioita, jotka puhuttavat maailmalla. Kansainväliset kontaktit ovat aina arvokkaita, eikä hassumpaa ole sekään, että matkustellessa näkee itsekin maailmaa ja vieläpä paikallisten asiantuntijoiden avustuksella.