Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.1.2018

Ihmiskauppaa ja kahviövereitä samassa paketissa

"Ihmisten käsitys sirkuksesta on kovin perinteinen ja lopulta se voi yllättää, minkälaisesta taide-elämyksestä onkaan kyse. Esitys voi tarjota jotakin, mitä katsoja ei ole ikinä ennen nähnyt tai kokenut", kuvailee Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian kolmannen vuoden sirkusopiskelija Fanni Silmunen kuvailee.

Teksti: Julia Lehtilä
Kuva: Julia Lehtilä

Taideakatemian tammikuun aikana järjestämä Lupa sooloilla -festivaali antaa jokaiselle mahdollisuuden tutustua sirkustaiteen moniaistilliseen maailmaan. Esillä on monipuolisesti eri sirkuksen lajeja ja teokset on höystetty teemaan sopivien äänien ja valotehosteiden avulla. Esiintyjinä toimivat 18 sirkuksen toisen ja kolmannen vuoden opiskelijaa, jotka ovat itse saaneet suunnitella ja luoda soolonsa lavastusta ja puvustusta myöten.

– Norsu ja sirkusteltta ovat ne ennakkoluulot mitkä nykysirkukseen liittyvät, naurahtaa toista vuotta sirkustaidetta opiskeleva ja myös tapahtumassa oman soolonsa esittävä Lauri Luukkonen.

Todellisuudessa nykysirkus on kaikkea muutakin, Luukkosen sanoin "ihan mitä vain". Se yhdistää eri taiteenlajeja ja esityksessä voi nähdä niin komediaa kuin yhteiskunnallisen kannanotonkin.

– Sirkusta on hauska katsoa. Jos ei ole ennen sitä nähnyt, ei voi tietää mitä on tarjolla, Luukkonen vinkkaa.

Esitys voi herättää yleisössä niin iloa kuin suruakin

– Nykysirkus antaa katsojalle uusia näkökulmia nähdä maailmaa ja todellisuutta, kuvailee sirkuskoulutuksesta vastaava lehtori Minna Karesluoto.

Fanni Silmusen festivaalissa esitettävä Kerron sinulle -teos on hyvä esimerkki nykysirkuksen mahdollisuuksista: sillä otetaan löysällä nuoralla esiintyen kantaa ihmiskauppaan. Projektiin on sisältynyt muutakin kuin sirkustemppujen harjoittelua.

– Lähdin tutustumaan aiheeseen dokumenttien, kirjojen ja asiantuntijoiden kautta, Silmunen kertoo.

Vakava esitys saa katsojan miettimään maailman menoa. Silmunen pitää tärkeänä juuri sitä mahdollisuutta, että sirkustaiteella voi vaikuttaa.

– Esitys on onnistunut, kun se herättää yleisössä tunteita. Ne voivat olla kaikkea laidasta laitaan: hilpeyttä tai mietteliäisyyttä. Niiden kautta voi myös muuttaa katsojan ajatuksia, hän kertoo.

Lauri Luukkonen on samaa mieltä siitä, että yleisöön vaikuttaminen on nykysirkukselle tärkeää. Hänen soolonsa herättää katsojassa kuitenkin varsin erilaisia tunteita: Luukkosen liikaa kahvia juonut, hassutteleva hahmo saa katsojan nauramaan. Esitys on muistutus nykysirkuksen moninaisuudesta ja siitä, että sirkus voi olla myös komediaa.

Lupa sooloilla –festivaali järjestetään Taideakatemian Köysiteatterissa 10.-21.1.2018. Liput ennakkoon Holvista 5/10€, ovelta käteisellä 7/12€. Pakettihinta A+B kokonaisuuksiin Holvista 8/18€. Lisätietoja tapahtumasta Turun Taideakatemian sirkusopiskelijat Ry:n eli Sirkus Sorsan Facebook-sivulta .