Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.1.2018

Elokuvakerhossa opiskelijat pääsevät sukeltamaan merkkiteosten pariin

Elokuvan opiskelijoilla on mahdollisuus syventää elokuvan historian tuntemusta opettajan Marko Luukkosen vetämässä Elokuvakerhossa. Tulijoita iltoihin on kuitenkin myös monilta muilta aloilta.

Teksti ja kuva: Anniina Virtanen

Kuvauksen opettaja, elokuvaaja Marko Luukkonen aloitti opetuksen Turun ammattikorkeakoulussa viime syksynä ja samana hetkenä starttasi elokuvakerho.

 Oikeastaan jo, kun olin hakeutumassa tänne kouluun, Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila nappasi hihastani kiinni ja kertoi, että tänne tarvitaan elokuvakerho ja kysyi, lähtisinkö vetämään sitä. Totesin lyhyesti, että ”ilman muuta lähden”, Marko Luukkonen tiivistää.

Ja tässä sitä nyt ollaan, elokuvakerho pyörii nyt toista lukukautta Luukkosen luotsaamana yleensä kuukauden joka kolmas tiistai. Näytösajankohta on kuitenkin syytä tarkistaa SoleOpsista elokuva-analyysi kurssisisällön alta.

Myös kampusten käytäviltä kannattaa bongailla Oliver Järvisen taiteilemia julisteita, joissa tiedotetaan seuraavasta näytöksestä.

Ensi tiistaina, 23. tammikuuta leffakerhossa Linnankadun Kuvateatterissa käsitellään ja katsotaan aikoinaan kohahduttanut Kellopeliappelsiini vuodelta 1972.

Leffakerho on avoin kaikille Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle.

”Ei ole ainakaan viisasta jättää tutustumatta”

Elokuvakerho lähti melko pienellä porukalla liikkeelle, mutta opettaja Marko Luukkonen toivoo, että se alkaisi pikkuhiljaa vetää enemmän katsojia. Tulijoita on jo nyt, mutta edelleen salista löytyy tilaa.

 Positiivinen yllätys oli se, että enemmän kuin itse elokuvan opiskelijoita, siellä on ollut muiden alojen opiskelijoita. Toki toivoisin, että myös elokuvan opiskelijat löytäisivät tiensä saliin, hän korostaa.

Luukkonen voi verrata elokuvakerhoa kuvataideopiskelijoiden taidehistoriaopintoihin siinä mielessä, että yhtä lailla elokuvan opiskelijan on syytä ammentaa historian tuntemusta omalta alaltaan omassa työskentelyssään.

 Kuuluu mielestäni yleissivistykseen tietää ne tietyt merkkiteokset. Pidän itsestään selvänä, ettei ole ainakaan viisasta jättää tutustumatta sen oman alan historiaan ja merkkiteoksiin, Marko Luukkonen muistuttaa.

 Sieltä voi tulla ahaa elämys esimerkiksi siitä, että elokuvahistoriassa on melko vallankumouksellisia ja kokeellisia juttuja. Elokuvan historian ensimmäiset vuosikymmenet olivat todella kokeilevaa aikaa. Uskon, että se inspiroisi monia, kun sinne vaan rohkeasti uskaltaisi sukeltaa, hän kannustaa.

Elokuvavalikoimaa löytyy laidasta laitaan

Elokuvia voi mennä katsomaan ilman ennakkoilmoittautumista. Leffakerhoon voi osallistua myös osana elokuva-analyysikurssia. Kirjoittamalla kolme lyhyttä analyysia saa yhden opintopisteen.

Elokuvakerhoon voi myös tulla kuka vain opiskelija nauttimaan Luukkosen valitsemista merkkiteoksista. Elokuvia esitetään historiasta nykyaikaan, marginaalista mainstreamiin ja klassikoista kulttielokuviin.

 Valitsen itsehallinnollisesti näytettävät elokuvat ja pyrin pitämaan teemallista kokonaiskuljetusta yllä.

Elokuvakerhossa katsotaan aina yksi elokuva iltaa kohden. Luukkosen toiveena olisi, että tulevaisuudessa illan alkuun voisi näyttää esimerkiksi elokuvan tai animaation opiskelijoiden lyhytelokuvia. Näin nekin saisivat enemmän näytöskertoja.

Tähän mennessä elokuvakerhossa on esitetty muun muassa musikaali Dames vuodelta 1934, jossa on hyvin kokeilevia tanssikohtauksia. Elokuvavalikoimaan on lukeutunut myös esimerkiksi Casablanca ja Cabaret.

 Näistä tuli melko temaattinen kokonaisuus siihen syksylle kuin itsestään, mutta kuitenkin harpottiin eri vuosikymmenillä elokuvan tekemisen historiassa ja siitä tuli oikein mielenkiintoinen läpileikkaus tuohon syksyyn. Katsotaan, miten se tässä jatkossa kehittyy, Luukkonen pohtii.