Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.1.2018

Test World ja Turun ammattikorkeakoulu tekevät tiivistä yhteistyötä ympäri vuoden

Test World on perustettu vuonna 1991 ja tekee talvirengas- ja ajoneuvotestausta sekä vuokraa testiratoja maailman johtaville rengas- ja ajoneuvovalmistajille. Yhteistyö Test Worldin ja Turun ammattikorkeakoulun välillä on jatkunut lähes kahdeksan vuotta.

Teksti ja kuvat: Aino Lindroos

Yhteistyö on alkanut Suomen Autoteknillisen Liiton (SATL) liittokokouksessa vuonna 2010, kun Test Worldin Turo Tiililä ja Turun AMK:n Juha-Pekka Lindqvist saivat idean molempia hyödyntävästä yhteistyöstä. 

Test World on laajentanut jatkuvasti toimintaansa, viime vuosina voimakkaasti. Test World myytiin Millbrook Groupille vuonna 2015 ja samana vuonna yrityksen toimitusjohtajana aloitti Janne Seurujärvi. Häntä ennen toimitusjohtajana toimi Turo Tiililä, nykyinen hallituksen puheenjohtaja. Millbrook Group:n omistaa brittiläinen Spectris Plc, joka on erikoistunut ajoneuvojen testaus- ja mittaustoimintaan.

Testausta lumiolosuhteissa sekä talvella että kesällä

Pitkän yhteistyön keskipisteenä on ollut auto- ja kuljetustekniikan opiskelijoiden harjoittelut Test Worldillä, Ivalossa. Opiskelijat ovat aiemmin olleet harjoitteluissa talvikaudella, jolloin toiminta on ollut vilkkaimmillaan. Opiskelijat on valittu harjoitteluihin hakemusten perusteella, sillä määrä on rajallinen. Opiskelijayhteistyötä on tehty myös Etelä-Suomessa rengas- ja ajoneuvotestausten merkeissä.

Nykyään Test Worldin toiminta on käynnissä koko vuoden Indoor-testiratojen myötä. Indoor testiradoilla testaukset tehdään sisähalleissa, joihin voidaan luoda parhaat mahdolliset testiolosuhteet vuoden ympäri. Indoor testiradoilla pystytään säätämään lumipohjan ja ilman lämpötilaa sekä kosteutta. Ilmasto-olosuhteet pystytään pitämään samana, mikä on testaustoiminnalle erityisen tärkeää. 

Kesällä Indoor testiratojen lumi on kerätty edellisenä talvena, jolloin kesäaikanakin lumi on aitoa luonnon lunta. Testiradat ovat saaneet suuren suosion kansainvälisten ajoneuvo- ja rengastestaajien keskuudessa ja niitä rakennetaan koko ajan lisää Test Worldin alueelle Ivaloon. Tällä hetkellä niitä on kaksi, mutta suunnitelmana on rakentaa viisi Indoor testirataa. Myös ulkoradat ovat tärkeässä osassa testaustoimintaa. Indoor testiratojen myötä Test World pystyy tarjoamaan harjoitteluita opiskelijoille ympäri vuoden ja kesäaikana myös pidempiaikaisia harjoitteluita.

testworld1.jpg
Test Worldin hallituksen puheenjohtaja Turo Tiililä ja toimitusjohtaja Janne Seurujärvi

Harjoittelumahdollisuuksia myös muille kuin autotekniikan opiskelijoille

Tulevaisuudessa Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa mahdollisuutta harjoitteluun Test Worldillä myös muillekin opiskelijoille, esimerkiksi konetekniikka- ja myynti-insinööreille sekä monimuotokoulutuksille laajenemisen myötä. Yhteistyö kehittyy jatkuvasti tuottaen monialaisia projektitoimeksiantoja Turun ammattikorkeakoululle.

Turun ammattikorkeakoulun henkilökuntaa vieraili Test Worldissä Ivalossa tammikuussa 2018. Turo Tiililä esitteli ammattikorkeakoulun henkilökunnalle testiratoja ja kertoi toiminnasta Test Worldin alueella. Vierailulla suunniteltiin, millaista yhteistyötä tehdään vuonna 2018 ja miten sitä taas kehitetään eteenpäin.

Turun ammattikorkeakoulun yhteyshenkilö Test Worldiin on Juha-Pekka Lindqvist. Häneltä saa lisätietoa aiheeseen liittyen: Juha-Pekka.Lindqvist@turkuamk.fi.