Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.1.2018

"Ei tällaista ole ennen täällä tehty"

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian näyttämöt täyttyvät alkuvuoden aikana kolmannen vuoden teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden ohjaamista teoksista. Tarjolla on muun muuassa Taideakatemian historian ensimmäinen musikaali, joka toteutetaan yhteistyössä Turun konservatorion kanssa.

Teksti: Julia Lehtilä
Kuva: Tuomas Kourula

Teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Jutta Lahtisen äänestä paistaa innostus: helmikuussa on Sigyn-salissa vihdoin Sirkusmusikaalin ensi-ilta. Idea teoksesta syntyi Turun konservatoriolla jo vuosi sitten, Jutta lähti ohjaajana mukaan projektiin viime syksynä. Sirkusmusikaali on ammattikorkeakoulun mittakaavassa suuri projekti: mukana on sinfoniaorkesteri, kappaleita tunnetuista musikaaleista ja elokuvista sekä kapellimestari-säveltäjä Martin Segerstråle, joka vastaa esityksen musiikin sovittamisesta ja johtamisesta. 

– Ei tällaistä ole ennen täällä tehty. Ryhmä on ollut iso, mutta tämä on ollut sellainen ihana haaste, Lahtinen kuvailee työtään ohjaajana. 

Musikaali pureutuu sirkuselämän kulisseihin. Luvassa on hassutteleva hyvän mielen esitys, joka samalla on myös koskettava kasvutarina.  

– Tyylilajiltaan Sirkusmusikaali on överi, esiintyjät pääsevät todellakin hulluttelemaan, Lahtinen kertoo. 

Teokseen on suomennettu useita jo ennestään tuttuja klassikkokappaleita. Musikaalissa kuulee musiikkia esimerkiksi elokuvista Frozen ja Mulan.  

– Biisit on sanoitettu ja sovitettu tarinaan ja tunnelmaan sopiviksi. Suomennustiimimme onnistui tässä todella hyvin, Lahtinen sanoo. 

Ohjaajan mukaan Turussa on todella paljon osaamista, joka pääsee esille Sirkusmusikaalissa. Jo se on hyvä syy tulla katsomaan tämä monialainen spektaakkeli. Myös paljon menestystä musiikkialalla niittänyt Martin Segerstråle saa paljon kiitosta Lahtiselta. Segerstråle johtaa parhaillaan suurtuotanto Cats-musikaalia Tampereen teatterissa. 

– Tämä on ollut hieno oppimiskokemus, kun mukana on sellainen musiikkimaailman konkari, Lahtinen lopettaa. 

Lavalla jääkarhuja ja pingviinejä

Köysiteatterissa ensi-iltansa näkee keskiviikkona sen sijaan varsin erilainen teatterielämys, kun Joanna Savikurjen Pinnan alta -näytelmä tuo katsojien eteen etelä- ja pohjoisnavan eläimineen. Myöskin kolmatta vuotta teatteri-ilmaisun ohjausta opiskeleva Savikurki myöntää, että näytelmä ei ole kannanotto ilmastonmuutokseen, mutta hän toivoo silti katsojien alkavan ajatella omien valintojen vaikutusta arktisiin eläimiin ja niiden elämään. 

– Teos sai ideansa Frozen planet -dokumentista. Aiheena ei periaatteessa ole ilmastonmuutos, mutta siitä tulevat teemat kuten välinpitämättömyys ja selviytyminen ovat vahvasti läsnä tarinassa, Savikurki muotoilee. 

Näytelmän pääosassa todellakin ovat etelä- ja pohjoisnavan eläimet: pingviinejä, jääkarhuja ja meritähtiä. Miten eläimet saadaan teatterin lavalle? 

– Halusin saada eläinten fysiikkaa mukaan, mutta sillä tavoin, ettei kukaan joudu lavalla kuitenkaan konttaamaan. Luonteenpiirteet ja ympäristö on otettu eläimiltä, mutta toteutus on ihmismäinen. Sellainen väritetty totuus napojen elämästä, ohjaaja Savikurki kuvailee. 

Pinnan alta on Savikurjen mukaan hyvä vaihtoehto, jos liika draama ahdistaa ja haluaa nähdä kevyempää näytelmätaidetta.  

– Teos on ainutlaatuinen, koska ei muilla ole jääkarhuja ja pingviinejä siellä lavalla, joten kyllä se kannattaa tulla katsomaan, Savikurki naurahtaa. 

Lisätietoja esityksistä, aikatauluista ja lipuista täältä.