Sivu päivitetty 1.2.2018

AMK:n uutta sektoria johtaa Juha Kontio

Ratkotaan ratkomatta olevat asiat tarpeen tullen yksi kerrallaan, kirjoitti koulutusjohtaja Juha Kontio intranetissä. Viisaita sanoja mieheltä, joka sai valtavan uuden sektorin vastuulleen. Tämän vuoden alussa AMK:ssa yhdistettiin kaksi isoa koulutusalaa: tekniikka ja liiketoiminta ovat nyt yhdessä Teli.

Teksti ja kuva: Anne Kuusisto
Koulutusjohtaja Juha Kontion arkisena tavoitteena on, että sähköpostin Saapuneet-kansio mahtuisi yhdelle ruudulle.

Turun AMK:n sisäisiä sektoreita ovat Telin ohella Taideakatemia, Terveys ja hyvinvointi (Terhy) ja hallinnollinen yksikkö Ypa eli yhteiset palvelut. Kaikki neljä yhdessä muodostavat Turun ammattikorkeakoulun.

Suurin ja mahtavin on nyt Teli. Vauhdikkaita päiviä on kieltämättä ollut, hymähtää koulutusjohtaja Kontio, jolle organisaatiomuutoksessa tuli suurin potti.

Uudella sektorilla on henkilökuntaa yli 300 ja opiskelijoita noin 5800, joten johdettavaa on keskisuuren ammattikorkeakoulun verran. Eikä kuulemma kysymyksistä tai sähköposteista ole viime aikoina ollut pulaa. Linjauksia haetaan.

– Viime syksynä teimme jo paljon sen hyväksi, että jokainen löytäisi oman paikkansa tässä uudessa sektorissa. Väki lähti hyvin mukaan. Toivonkin, että yhdistämisen edut tulevat kaikille vähitellen esiin, nyt kun talon sisällä pitkään toimineet alat todella yhdistävät voimansa.

Alkukeväästä valitaan koulutus- ja tutkimuspäälliköt eri osaamisalueille ja sen jälkeen pohditaan vielä tarkemmin henkilöstön sijoittumista osaamisensa mukaan.

Osaamista on talossa paljon. Mietittävänä onkin oikeastaan se, mistä saadaan suurin hyöty, koska moni voisi sopia useampaankin paikkaan. Vaikka kaikille varmasti löytyy se soveltuvin paikka, niin väistämättä joudumme tekemään myös lisää rekrytointeja, uskoo Kontio.

 

Aidosti uutta kohti

Näytä lisää

Koulutusjohtaja Juha Kontio uskoo sektoriinsa.

Koulutusorganisaation on jatkuvasti uudistuttava. Koulutusalojen yhdistämisellä on se tavoite, että synnytetään aidosti uutta. Halutaan nähdä, mitä tekniikan ja liiketoiminnan rajapinnalla alkaa tapahtua sekä miten eri tekniikan alueet yhdessä synnyttävät uutta.

– Osaamisen tasoa on edelleen nostettava. Olemme ylpeitä koulutuksestamme ja muusta toiminnastamme, sekä tietenkin opiskelijoista, mutta alueemme huutaa yhä lisää ja yhä enemmän teknistä osaamista. Huippuja on tultava lisää ja siinä me aiomme olla mukana.

Kontio sanoo, että AMK:n haasteena on kouluttaa yhä parempia tekijöitä työelämän jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. Osaamisemme on oltava ketterää ja se on valjastettava alueemme teollisuuden käyttöön uudenlaisella ajattelutavalla. Verkostoissa on oltava ajan hermolla – ja meidän mieluiten edellä.

– Työelämä on tunnettava hyvin. Telin on oltava mukana esimerkiksi meriteollisuuden ja autoteollisuuden muutoksissa ja visioitava vielä pidemmälle innopeda -pedagogiikkamme mukaisesti. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä suunnitteilla oleva sähkökäyttöinen rallycross -auto ja uudet akkuteknologiat.

Pysyvää ei ole. Tai no, fysiikan lait taitavat sentään olla pysyviä, naurahtaa Kontio.

Kokeilemalla päästään eteenpäin. Salossa jo aikaisemmin luotu BisnesAkatemia laajeni Turkuun. Myyntityössä olemme edellä ja kehitämme konsepteja, joista muualla vielä haaveillaan. Yhteistyö IoT-kampuksen toimijoiden kanssa Salossa on myös uusi hieno mahdollisuus.

– Meidän on kouluttajina rohkeasti uskallettava tehdä uusia, innovatiivisia avauksia ja meidän on myös luotava täysin uutta toimintaa. Kun vielä entisestään tarkennamme ja syvennämme koulutusta ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaamme, menemme oikeaan suuntaan.

Vielä emme tiedä mitä tuleman pitää. Suunta on eteenpäin.