Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.2.2018

Sirkusopiskelija Saila Jantunen: ”Sirkus on tuonut valtavasti lisää rohkeutta ja itsevarmuutta”

Turun AMK:n Taideakatemian sirkuksen 1. vuoden opiskelijoiden Circa Berza -esityksen ensi-ilta on Sigyn-salissa torstaina 29. maaliskuuta. Luvassa on tanssia, tasapainoilua, ilma-akrobatiaa ja jonglöörausta 1980-luvun tyyliin – peruukkeja unohtamatta.

Teksti ja kuvat: Aleksi Ristimäki

Sirkus opettaa hallitsemaan omaa kehoaan, ilmaisemaan itseään ja toimimaan yhdessä muiden kanssa. Sirkustempuissa edellytetään yhteistyötä ja kykyä luottaa toiseen. Sirkus on sosiaalista taidetta, jossa jokaisella on tärkeä tehtävä ja oma paikkansa.

– Olen saanut sirkuksen kautta valtavasti lisää rohkeutta ja itsevarmuutta. Sirkus on tuonut iloa ja hyvää fiilistä elämääni, kertoo Saila Jantunen.

Jantunen opiskelee ensimmäistä vuotta Taideakatemian sirkuskoulutuksessa. Hän lupaa yhdessä luokkatoveriensa kanssa tarjota Circa Berzan katsojille värikkään ja monipuolisen sirkusesityksen.

– Esityksessä on solistisia numeroita, joissa on yhdestä kolmeen esiintyjää, sekä ryhmänumeroita. Solistisiin numeroihin sisältyy paljon ilma-akrobatiaa, jonglöörausta ja tasapainoilua. Ryhmänumeroissa nähdään akrobatiaa, tanssia ja hyppynarunumero, taustoittaa Jantunen.

– Esityksemme sijoittuu kuvitteelliselle 1980-luvulle. Siinä mennään pois omasta arkiminästä peruukkien ja isosti tekemisen aikakauteen. Circa Berzassa leikitään erilaisilla traditionaalisen sirkuksen henkilöhahmoilla ja lajeilla, kuvailee esityksen ohjaavana opettajana toimiva Heidi Aho.

Sirkus kehittää kuntoa, voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja nopeutta

Opiskelijoiden sirkusesitys viedään Sigyn-salin lisäksi lähialueen koulujen liikuntasaleihin. Opiskelijat ovat myös valmistautuneet toteuttamaan esityksen teemaan liittyviä sirkustyöpajoja koululaisille. Sirkustyöpajoissa lapset pääsevät myös itse kokeilemaan sirkusta.

Sirkustaiteessa yhdistyvät monet lasten ja nuorten kehitykselle tärkeät asiat: liikunta, vuorovaikutus ja itsensä ilmaiseminen.

– Sirkuksen eri lajien avulla lapsi voi oppia monenlaisia motorisia taitoja. Lisäksi sirkus kehittää kuntoa, voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja nopeutta. Harjoittelu tapahtuu turvallisesti oman kehon painolla, sanoo Taideakatemian sirkuskoulutuksesta vastaava lehtori Minna Karesluoto.

Jos innostus sirkusta kohtaan herää, on lajin harrastaminen helppoa aloittaa Taideakatemian omassa opetusharjoittelukoulussa.