Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.3.2018

Luovia ratkaisuja ympäristön hyväksi

Turun AMK:n Taideakatemian luotsaamassa kansainvälisessä Green Actions -hankkeessa mukana olevat kokoontuivat ensi kertaa yhteen. Osallistujien mukaan antoisinta oli huomata, miten paljon he voivat oppia toisiltaan.

Teksti: Ida Niva
Kuva: Hildur Rudolfsdóttir

Luokkahuone on täynnä puheensorinaa ja saksien suhinaa. Pahvilaatikoihin leikataan reikiä, kertakäyttömukeja teipataan yhteen. Yksi rakentaa valtavaa tornia, toinen liimaa kuvia paperille.

Meneillään on islantilaisten opettajien, Hildur Rudolfsdóttirin ja Margrét Bettý Jónsdóttirin suunnittelema design-työpaja. Osallistujien tehtävänä on selvittää, millainen kierrätykseen liittyvä ongelma parilla on ja ratkaista se. Lopuksi jokainen rakentaa suunnittelemansa kierrätysratkaisun kierrätysmateriaalista.

- Halusin heidän ymmärtävän, miten helppoa on saada toinen työskentelemään kanssasi ongelman ratkaisemiseksi. On hankalampaa yrittää ratkoa ongelmia yksin, kertoo työpajan vetänyt Hildur Rudolfsdóttir.

Työpaja oli osa Green Actions –hankeen yhteistyötahojen tapaamista, joka järjestettiin Taideakatemiassa viime viikolla. Kolmepäiväiseen tapaamiseen saapui vieraita Grönlannista, Islannista, Tanskasta, Norjasta ja Latviasta. Kokoontumisen tarkoituksena oli keskustella ideoista ja meneillään olevista projekteista sekä oppia uutta vierailijapuheenvuorojen ja työpajojen kautta. Toronton yliopiston tohtori Hilary Inwood ja tohtori Nate Bickford Nebraskan yliopistosta pitivät luentonsa Skypen välityksellä.

Rudolfsdóttirin ja Jónsdóttirin mielestä tapaamisen parasta antia on ollut tutustua muiden maiden kierrätystapoihin ja käsityksiin.

- On ollut silmiä avaavaa huomata, miten erilaisia jopa pohjoismaat ovat keskenään. Eroja saattaa olla saman maan sisälläkin, sanoo Rudolfsdóttir.

- Helposti luulee, että joku asia on ihan tavallinen, mutta sitten huomaa, ettei se muissa maissa olekaan. Joku toinen asia taas voi olla meille tosi erikoinen, mutta muualla ihan jokapäiväinen, jatkaa Jónsdóttir.

Lisää luovuutta opetukseen

Green Actions on Taideakatemian hanke, jonka vetäjänä toimii musiikin lehtori David Yoken. Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia luovia keinoja, joilla koululaisille voidaan opettaa ympäristöasioita. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista voi kertoa taiteen kautta. Projektin rahoituksesta vastaa Nordic Council of Ministers’ NORDPLUS Horizontal.

Hildur Rudolfsdóttirin mukaan taiteen avulla voidaan ylittää kielimuurit eri kansallisuuksien välillä.

- Esimerkiksi tanssin tai visuaalisen taiteen avulla voi ilmaista asioita, joita ei sanallisesti voi.

Opetusteknologian asiantuntijana työskentelevä Rudolfsdóttir on opiskellut digitaalisen median suunnittelua New Yorkin yliopistossa. Hän muistuttaa, että luovuus ei tarkoita vain taiteellista lahjakkuutta.

- Ajattelin pitkään, että en ole luova, koska en ole taiteellinen. Ulkomailla opiskellessani oivalsin, että luovuutta on monenlaista.

Myös Betty Jónsdóttir korostaa luovuuden merkitystä oppimisessa.

- On tärkeää antaa lapsille ääni ja lupa tehdä kuten parhaalta tuntuu. Heidän on saatava tuoda ideansa esiin. Kun lapset tietävät, mitä haluavat tehdä, opettaja voi rohkaista heitä oikeaan suuntaan.