Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.3.2018

Tulevaisuusajattelu ja vastuullisuus tutuksi ja käyttöön

Maailman muuttuessa yhä vauhdikkaammin joustavuus on äärimmäisen tärkeä menestystekijä työelämässä. Tulevaisuusajattelu ja vastuullisuus kiinnostivat yritysten edustajia maaliskuun Henry-aamuissa, jotka järjestettiin Turun ammattikorkeakoulun Sepänkadun kampuksella.

Teksti ja kuva: Sinikka Leino

Ennakointi ja heikot signaalit apuna tulevaisuusajattelussa

– Ennakointi sisältää kaksi perusperiaatetta: sen avulla voidaan luoda näkemys mahdollisista tulevaisuuksista, ja sen avulla voidaan aktiivisesti vaikuttaa oman tulevaisuutemme muodostumiseen. Tulevaisuus ei siis vain tapahdu meille, vaan me voimme vaikuttaa siihen itse ja tehdä siitä meille suotuisan, Kirsi Kostia, Great Minds Oy:sta opastaa.

Heikot signaalit ovat orastavia merkkejä alkavista ilmiöistä. Kaikista signaaleista ei kehity koskaan ilmiötä tai trendiä. Mutta heikot signaalit yhdistettynä näkemykseen ja kokemukseen voivat olla hyödyllinen työkalu ennakointityössä. Signaaleja kannattaa tarkkailla laajalla skaalalla, usein uudet asiat tapahtuvat toimialojen rajapinnoilta. Jos heikot signaalit aiheuttavat huvitusta, hämmästystä tai vastustusta, kannattaa olla valppaana. Juuri näistä asioista saattaa tulla tulevaisuudessa isoja trendejä.

– Ympäristön ja sen muutosten aistiminen on tärkeää. Se lisää näkyvyyttä eteenpäin ja mahdollistaa valmistautumisen erilaisiin vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Mielikuvitus ja unelmointi ovat myös työelämässä tärkeää, Kirsi Kostia toteaa.

Vastuullinen johtaminen kilpailutekijänä

Vastuullisuus, kestävä kehitys ja kestävä johtajuus ovat alkaneet nousta entistä keskeisempään rooliin. Tänä päivänä ne muodostavat yrityksen menestystekijän. Myös arvot ovat muuttuneet yhteiskunnassa. Pelkkä lain kirjaimen noudattaminen ei enää riitä, vaan toiminnan täytyy olla myös moraalisesti hyväksyttävää.

– Vastuullisuus liittyy paitsi toiminnan kannattavuuteen myös siihen miten tulokset syntyvät, toteaaSara Paananen Deloittesta.

Suomalainen yrityskulttuuri on keskittynyt perinteisesti riskienhallintaan ja raportointiin. Kestävän kehityksen tulee olla osa strategiaa. Sitä on voitava myös mitata eri näkökulmista kuten esimerkiksi yksikön hyvinvointi, yhteisön hyvinvointi, kannattava liiketoiminta ja luonnon hyvinvointi.

Verkostoitumista ja työelämän uusia tuulia kevään Henry-aamuissa

Turun ammattikorkeakoulun ja Henkilöstöjohdon ryhmä Henryn Turun alueverkoston järjestämissä Henry-aamuissa verkostoidutaan ja kuullaan, mitä työelämässä tänä päivänä tapahtuu. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Tutustu kevään Henry-aamujen ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan:

Korkeakouluopiskelijoiden rekrytointi Turussa 2018 10.42018 klo 8.30–11

Suru työyhteisössä 17.4.2018 klo 8.30–11