Sivu päivitetty 3.10.2018

Hallituksen alumnijohto tyytyväisenä

Turun AMK on tosi hyvässä vedossa, sanovat hallituksen pj Niko Aaltonen ja varapuheenjohtaja Niina Ratilainen. Hallitustyöskentely entisessä omassa oppilaitoksessa antaa heille kiinnostavan näköalapaikan. Näkymät ovat kunnossa, ja Kupittaan uusi kampus ja koko Tiedepuisto lupaavat opiskelijakaupungille hyvää nostetta.

AMK:n hallituksen johdossa nuijaa naputtaa oman koulun alumnikaksikko, kaupunginhallituksen jäsen Niko Aaltonen (kokoomus) ja Niina Ratilainen, kaupunginvaltuutettu (vihr.).

Niko Aaltonen opiskeli Turun AMK:ssa tradenomiksi ja Niina Ratilainen ympäristösuunnittelijaksi. Mikä teidät sai aikanaan mukaan politiikkaan?

– Halusin heti mukaan opiskelijapolitiikkaan. Huomasin, että vaikuttamismahdollisuudet ovat melko pienet, ellei ole mukana poliittisessa järjestelmässä. Toimin jo silloin AMK:n hallituksessa opiskelijoiden edustajana. Minulla oli tuttuja kokoomuksessa, ja sinne oli helppo lähteä mukaan – jo noin 20 vuotta sitten, muistelee Niko Aaltonen.

Niina Ratilainen puolestaan ei tuntenut ketään poliittisesti toimivaa.

– Minä halusin vaikuttaa asioihin. Menin mukaan opiskelijapolitiikkaan ja TUOn ja SAMOKin kautta eteenpäin.Ympäristöasiat ovat kiinnostaneet minua aina. Nyt olen vahvasti mukana Turun asioissa ja valtuustoryhmän puheenjohtajana olen päässyt perehtymään moniin osa-alueisiin päätöksenteossa.

Niina lisää, että poliittinen toiminta on opettanut ahkeruutta ottaa asioista itse selvää. Etenkin tarvitaan kärsivällisyyttä, sitä todellakin pitempää pinnaa, molemmat vakuuttavat. Prosessit kestävät yleensä kauan, joten Turun kehittämisessä täytyy aikaperspektiivi usein laittaa kauas.

Hallitustyö ammattikorkeakoulussa on molemmille mieluista. Turun ammattikorkeakoulu on toinen koti opiskeluajoilta ja edelleen heillä on tuttuja talossa, jotka kertovat mitä ammattikorkeakoulun arkeen oikeasti kuuluu. Onneksi enimmäkseen kuuluu hyvää.

Koulutusta kehitettävä ketterästi

Molemmat puheenjohtajat kiittävät sitä, miten ammattikorkeakoulu on vahvasti mukana Varsinais-Suomen ja Turun työelämän kehittämisessä. Ammattikorkeakoulu on todella monin tavoin mukana erilaisissa projekteissa.

He pitävät tärkeänä nopeaa tarttumista esille tuleviin koulutustarpeisiin ja sujuvaa alueellista toimintaa yritysten työvoimatarpeiden ratkomiseksi. Ennustamisen vaikeus on kuitenkin tunnustettava ja todettava, että tulevia koulutustarpeita on hankala mitoittaa nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa.

AMK:n varainhankinta saa Aaltoselta tunnustusta. Tämän vuoden loppuun mennessä on mahdollista saavuttaa jopa 2 miljoonan euron keräystulos ja tähän saadaan vielä vastinerahaa OKM:ltä. 

– Ammattikorkeakoulun tuleva uusi kampus on myös hieno esimerkki uudesta ajattelusta, Niina Ratilainen sanoo.

Ratilainen jatkaa, että Turun vetovoimaisuuden ja kilpailukyvyn kannalta on tärkeää, että Turun Tiedepuisto -kärkihanke saadaan hienosti maaliin. Tavoitteena on luoda kansainvälisesti kiinnostava osaamiskeskittymä, joka ulottuu Turun yliopiston ja AMK:n välille – vaikka robottibussilla kulkien, ellei sitten jo raitiovaunulla, Ratilainen heittää.

Kansainvälistyminen on yksi ammattikorkeakoulun mahdollisuuksista. Opiskelijoiden kieltenopetus pitäisi saada vielä merkittävämpään asemaan, jotta he valmistuessaan pärjäävät kansainvälisillä työmarkkinoilla. Kilpailu yhteiskunnassamme kovenee ja kansainväliset osaamistarpeet ovat jo täällä.

Teksti: Anne Kuusisto
Kuva: Antti Ala-Könni

Niko Aaltonen on valmistunut Turun AMK:sta tradenomiksi vuonna 2002 ja toimii Turun kaupunkiympäristötoimialan palvelupäällikkönä. Hän on toiminut valtakunnallisen Tradenomiliiton hallituksen puheenjohtajana 10 vuotta. Niko Aaltonen on myös Turun kaupunginhallituksen jäsen.

Niina Ratilainen on valmistunut Turun AMK:sta ympäristösuunnittelijaksi vuonna 2012 ja opiskelee parhaillaan Baltic Sea Region Studies -maisteriohjelmassa Turun yliopistossa. Luottamustehtävissä Niina toimii Turun vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ja hän on Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan puheenjohtaja.

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus kokonaisuudessaan v. 2018

Hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltonen (palvelupäällikkö, Turun kaupunki)
Hallituksen varapuheenjohtaja Niina Ratilainen (kaupunginvaltuutettu, Turun kaupunki)

Hallituksen jäsen Ilkka Kantola (kansanedustaja)
Hallituksen jäsen Tero Haapala (opiskelija, Turun AMK)
Hallituksen jäsen Mari Lahti (lehtori, Turun AMK)
Hallituksen jäsen Jari Niemelä (apulaiskaupunginjohtaja, Salon kaupunki)
Hallituksen jäsen Riitta Pyykkö (vararehtori, Turun yliopisto)
Hallituksen jäsen Marja Salenius-Ranki (Senior Vice President, Human Resources, Elomatic Oy)
Hallituksen jäsen Pekka Sundman (johtaja, Turun kaupunki)

Hallituksen esittelijänä toimii rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila
ja sihteerinä palvelujohtaja Sami Savolainen.