Sivu päivitetty 30.10.2018

10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä valtaa Köysiteatterin

Maisteriopintoja soveltavan taiteen YAMK linjalla opiskeleva Heini Vahtera tarjoaa keinon käsitellä seksuaalisen vallankäytön ongelmaa osallistavan teatterin keinoin. Esitys työstetään 10 päivässä, ja se sisältää 10 erillistä kohtausta. Esitystilana toimii Turun AMK:n Taideakatemian Köysiteatteri lauantaina 3.11. klo 19.00.

Teksti: Ohto Lankila
Kuva: Heini Vahtera

Aktivistisen teatteriprojektin aiheena ja tavoitteena on olla osa pitkäjänteistä työtä seksuaalinen vallankäyttö kitkemisessä yhteiskuntamme rakenteista. Projektissa tutkitaan seksuaalisen vallankäytön ongelmia taiteen keinoin.

Esityksen kohtaukset käsittelevät tarinoita naisena kasvamisesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Esitys kulkee lapsuudesta kohti aikuisuutta. Kipeitä tarinoita käsitellään muun muassa mustan huumorin keinoin. Vaikeimpana muistona esityksen ohjaaja Heini Vahtera tuo lavalle oman kokemuksensa raiskauksesta ja sen käsittelemisestä oikeussalissa.

- Suurin syy, miksi esitystä on lähdetty tekemään, on havainto epätasa-arvosta maailmassa. Tämä on vaikea mutta tärkeä aihe käsitellä. Teatterin kautta olen löytänyt sellaisen kielen, jolla osaan puhua tästä asiasta, kertoo Vahtera.

Vahteran mielessä ongelmat seksuaalisesta vallankäytöstä olivat jo kesällä 2017 ennen #metoo-kampanjan alkua. Alun perin esityksen oli tarkoitus olla perinteisempi tekstilähtöinen teatteriesitys, mutta #metoo-aallon saaman valtavan julkisuuden jälkeen Vahteralle tuli pieni ähky aiheesta. Nyt Vahtera kuitenkin katsoo, että teatterin kautta hänellä on mahdollisuus vaikuttaa ja toimia moottorina kohti yhteiskunnallista muutosta.

- Moni ohjaaja lähtee lähestymään tällaisia aiheita häpeän kautta. Naisena on erityisen vaikeaa uskaltautua väittämään jotain, ja siinä on aina läsnä pelko naurettavana olemisesta. Vaatii hyvin paljon rohkeutta mennä häpeän yli, mutta se oli vain pakko tehdä lähdettäessä käsittelemään näinkin tärkeää aihetta, Vahtera kertoo.

Yleisöllä mahdollisuus osallistua

10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä on osallistava teatteriprojekti. Tätä kautta aiheen työstäminen on mahdollista niin esityksen tekijöille kuin sen yleisölle. Esityksen viimeisessä kohtauksessa yleisön on mahdollisuus antaa tukensa #metoo-kampanjalle.

- Viimeisessä kohtauksessa lavalle kutsutaan ihmisiä seisomaan kyltin kanssa, johon kukin saa kirjoittaa itse valitsemansa lauseen. Lauseita voi myös kirjoittaa paperille juuri ennen esitystä, josta ne heijastetaan osaksi esitystä lavan taustakankaalle, kertoo Vahtera.

Tarkemmat tiedot esityksestä ja sen lipuista löydät sen virallisilta Facebook tapahtumasivuilta:

https://www.facebook.com/events/2128069497452549

 

edit: Heini Vahtera ei ole  teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija kuten artikkelissa aiemmin mainittiin, vaan valmistunut jo 2012. Hän opiskelee maisteriopintoja soveltavan taiteen YAMK linjalla.