Sivu päivitetty 7.11.2018

Tina Tianjinin teknillisestä yliopistosta

Apulaisprofessori Haomiao Yu, länsimaiselta nimeltään Tina, on nyt työskennellyt runsaan kuukauden Turun AMK:ssa. Hän on vieraillut täällä aikaisemminkin, mutta tällä kerralla hän viipyy kevääseen saakka. Vierailun tavoitteena on edelleen syventää yhteistyötä kiinalaisen Tianjinin teknillisen yliopiston ja Turun AMK:n välillä.

Turun ammattikorkeakoulu solmi neljä vuotta sitten niin sanotun Visiting Students -sopimuksen Tianjin teknillisen yliopiston (TUT) kanssa. Teknillinen yliopisto sijaitsee Turun ystävyyskaupungissa, noin 12 miljoonan asukkaan Tianjinissa.

Yhteistyö liittyy Tianjinin teknillisen yliopiston Bachelor-tason Entrepreneurship-ohjelmaan, jonka koulutussisällöissä korostuu kansainvälinen osaaminen.

– Markkinat suuntautuvat yhä enemmän Aasiaan, joten on upeaa, että saamme olla kehittämässä koulutusvientiin liittyvää yhteistyötä TUT:n kanssa, toteaa AMK:n kumppanuuspäällikkö Kirsti Virtanen.

Tianjinin yliopiston ja Turun AMK:n välisen sopimuksen tavoitteena on vahvistaa TUT:n opiskelijoiden liiketalousosaamista ja tutustua Turun AMK:n oppimismenetelmiin. Kiinalaiset opiskelijat opiskelevat sopimuksen puitteissa AMK:ssa, ja parhaillaankin heitä on parikymmentä talossa.

TUT:n Business College lähetti jo viime vuonna 12 yrittäjyyskoulutusohjelman opiskelijaa Turkuun liiketalouden ohjelmaan. Opiskelijoiden kokemuksia kerätään tänä vuonna myös siten, että mukana omasta yliopistosta on apulaisprofessori Haomiao Yu, länsimaiselta nimeltään Tina. Samalla Tina tekee tutkimustyötään Turussa.

Tina kertoo olevansa vaikuttunut Turun AMK:n tavasta opettaa liiketaloutta. Innovaatiopedagogiikka kiinnostaa opetustehtävissä noin 20 vuotta ollutta Tinaa.

– Edustan modernia kiinalaista yliopistoa ja me haluamme jatkuvasti kehittää opetustamme. Olemme esittäneet uudeksi yhteistyömuodoksi liiketalouden yhteistutkinto-ohjelmaa. Teidän yrittäjyysopintonne, innovaatiopedagogiikka ja BisnesAkatemia ovat todella kiinnostavia metodeja. Yhteistutkinto-ohjelman kautta nämä suomalaiset opetusmenetelmät tulisivat tutuksi Tianjinissa, kun Turun AMK:n opettajat opettaisivat myös Tianjinissa.

Jo nuorena englannin opintoihin

Eloisa Tina kertoo kiinnostuneensa englannin kielestä jo nuorena, jolloin hän imitoi ja opetteli ääntämistä. Opinnot hän suoritti Nankain yliopistossa, joka myös, Tianjinin tapaan, lasketaan Kiinan huippuyliopistoihin. Tohtorintutkinnon hän suoritti Tianjinin yliopistossa, missä toimi silloin lehtorina.

– Nuorena olin kovin epävarma aloittaessani opetustehtävissä. Toimin aluksi englannin kielen opettajana ja puhuin hermostuksissani niin nopeasti, että juttu loppui jo ennen kellon soimista. Istuimme siellä sitten hiljaa 20 minuuttia ja odotimme, että tunti loppuisi. Olin vain 22-vuotias, suunnilleen saman ikäinen kuin opiskelijani, hän nauraa.

Tina sanoo, että Kiinassa on kestänyt kauan ennen kuin on uskallettu uskoa omaan osaamiseen, omiin unelmiin. Kulttuurivallankumouksen jälkeen aina vertailtiin muihin maihin, etenkin Yhdysvaltoihin. Hän valmistui 1998 eikä halunnut silloin vielä kansainvälisiin tehtäviin, vaikka olikin siitä aikaisemmin haaveillut. Yhteiskunta on kuitenkin muuttunut ja nyt kaikki kansainvälisyys on vain plussaa.

Kerrankin on enemmän aikaa

Tina on moderni äiti, joka on varma siitä, että kiltti insinöörimies ja 12-vuotias poika pärjäävät hyvin kotona Kiinassa. Hyvä heidän on oppia pyykinpesua ja ruuanlaittoa, hän sanoo. Hänen opettajaäitinsä harrastaa vielä 75-vuotiaana innokkaasti tai chitä ja on muutenkin aktiivisesti mukana kaikessa.

Itsekin Tina on paljon menossa, hän käy kävelemässä, tanssimassa ja uimassa. Joskus he käyvät kollegoiden kanssa naapuriyliopiston uima-altaassa virkistäytymässä lounastunnilla. Muutenkin keskustelu hakeutuu kulttuurieroihin.

– Olen huomannut, että täällä naapureihin ei haluta tutustua. Vaikuttaa siltä, että mieluiten ollaan omissa oloissa. Meillä kotona tullaan ainakin viikon sisällä toivottamaan uusi naapuri tervetulleeksi.

– Asun nyt yksin ja se on aika rentouttavaa. Samalla tuntuu kuitenkin joskus siltä, että sitä vain luikahtaa ovesta sisään ja ulos, aina itsekseen. Täällä saan nyt kylläkin päättää kaikesta itse ja käyttää vapaa-aikani miten haluan. Nyt on tottumista siihen, että omaa aikaa on näin paljon. Ainakin tähän mennessä!

Tina kertoo käyvänsä usein kävelemässä raikkaassa ulkoilmassa. Raitis ja puhdas ulkoilma on hänestä aina yhtä suurenmoinen kokemus.