Sivu päivitetty 7.11.2018

Pääsykokeet eivät ole ainoa tie opintoihin

Vaikka olisit jäänyt ilman opiskelupaikkaa nyt syksyllä, voit silti tammikuussa aloittaa opinnot Turun AMK:ssa. Kuulostaa ehkä liian hyvältä ollakseen totta, mutta se on täysin mahdollista. Nyt tarkoitamme avoimen AMK:n polkuopintoja, joihin voit hakea ajalla 29.11. - 14.12.

Polkuopinnot suoritetaan yhdessä ensimmäisen vuoden tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut ne, voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi ns. ”avoimen AMK:n väylähaulla”. Silloin tiedät jo mistä koulutuksessa on kysymys ja voit jatkaa opintojasi katkeamatta.

Polkuopintoihin ei ole ammattikorkeakoulun pohjakoulutusvaatimuksia. Koulutusalasta riippuen opinnot voivat olla lähi- (eli päiväopetusta) tai verkko-opetusta tai monimuoto-opintoja.

Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat maksullisia. Jos pääset mukaan polkuopintoihin, opintojen hinta on kuitenkin hyvin kohtuullinen: kaksi ensimmäistä lukukautta maksavat yhteensä 400 €..

Tutustu polkuopintoihin  tarkemmin tästä

Miia ajaa polttoöljyautoa, tekee keikkaa katkolla ja opiskelee

Sosionomiopiskelija Miia Lehto on loistava esimerkki polkuopintojen kautta Turun ammattikorkeakouluun tulleesta opiskelijasta. Hän on tyytyväinen siihen, että on löytänyt oman alansa.

– Minä en ole mikään pääsykoetyyppi. Onneksi sain Liedon hevostallilla kuulla polkuopinnoista, hän nauraa.

Miia Lehdolla (31 v.) on takanaan kokin ja lähihoitajan tutkinnot. Työkokemustakin on eri aloilta. Hän halusi kuitenkin opiskella lisää, mutta ei oikein tiennyt miten edetä.

– Ilmoittautuminen polkuopintoihin oli kuin nopeuskilpailu. Sormet näppäimillä tietyllä kellonlyömällä ja niin tuli voitto kotiin. Olin erittäin motivoitunut kun pääsin sisään, enkä mielestäni mitenkään poikennut muista opiskelijoista. Opiskelun aloittaminen tietenkin jännitti.

Nyt Miialla on jo ensi keväänä opinnäytetyö ja loppusuora edessään. Hän muistelee, että opintojen alussa kaikki kirjoittaminen hirvitti, ja lähettää samalla siskolleen kiitoksia tuesta. Opintoihin pääsi pikkuhiljaa kiinni ja jopa ruotsi ja englanti alkoi sujua.

– Sain hyvin opintopisteitä kasaan ensimmäisenä vuonna. Varmuuden vuoksi suoritin vielä lisäopintoja avoimessa. Minulla olikin usein läppäri sylissä ja ajatukset opinnoissa, kun työssäni oli taukoja. Ajoin polttoöljyä asiakkaille ja paras oli vain autossakin opiskella, ettei ote herpaantunut, muistelee elämänmyönteinen Miia.

Miia Lehto suosittelee omien kokemusten perusteella polkuopintoja kaikille, jotka ovat sinnikkäitä ja haluavat kehittää itseään. Tämä on hänestä hyvä tapa aloittaa opinnot vaikka vuosien jälkeen.

Miia on tehnyt opintoihin liittyvää harjoittelua päihdeongelmaisten kanssa.

– Opinnot ovat mielestäni näyttäneet minulle, että sovin alalle. Minua kiinnostaa ihmisen mieli ja sosiaalityö yleensä. Onneksi pääsin polkaisemaan opinnot aikanaan käyntiin, hän hymyilee.

 

Kuvassa sosionomiopiskelija Miia Lehto
Teksti: Anne Kuusisto