Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.6.2014
Sirkus Kierre

Kierre – sirkuksen koko taika

Kierre on Turun AMK:n Taideakatemian ensimmäisen vuosikurssin sirkusopiskelijoiden mukaansatempaava esitys. Perinteinen sirkus saa lisälumoa tanssin ja teatterin keinoin, kun taitavat nuoret tuovat maneesille kattavan kirjon sirkuksen eri lajeja.

Teksti: Johanna Laatu, viestintäharjoittelija

Sirkustaiteilija ja jonglööri Sampo Kurpan ohjaama Kierre-esityksessä nähdään akrobatiaa, jongleerausta, tasapainotaitelua, ilma-akrobatiaa, kiinalainen tolppa, lintuja, voimamiehiä ja –naisia. Mukaansatempaava tarina tuo perinteisille sirkusnumeroille lisähohtoa yleisön jännittäessä Sirkusseurue Kierteen mukana.

Turun ja ympäristökuntien kouluilla on ollut mahdollisuus tilata esitys omiin tiloihinsa. Tunnin kestävän esityksen jälkeen sirkusseurue järjestää koululaisille 45 minuutin työpajoja joissa tutustutaan sirkuksen eri lajeihin ja opitaan esityksessä käytettyjä lajeja.

– Opiskelijoille Kierre on mahdollisuus tutustua sirkuksen todelliseen arkeen. Millaista sirkuskiertueella voi olla ja miten paljon esiintyminen pitää sisällään. Ennen esitystä pitää huolehtia lämmittelyn lisäksi tekniikan, telineiden ja tarpeiston roudaamisesta ja huolehtia siitä, että kaikki on valmista esitystä varten, lehtori Minna Karesluoto kertoo.

Fyysistä teatteria ja klovneriaa

Esityksen ohjaaja Sampo Kurppa on valmistunut itsekin Taideakatemian sirkuskoulutuksesta. Fyysistä teatteria hän opiskeli alalla erittäin korkeatasoiseksi arvostetussa Jacques Lecoqin teatterikoulussa Pariisissa. Tällä hetkellä hän toimii musiikki- ja sirkusyhdistys Agit-Cirkissä sekä klovneriaan keskittyvässä fyysisen teatterin ryhmässä Kallo Collectivessa.

Opiskelijoiden ja suuren ryhmän ohjaaminen on Kurpallekin uusi asia.

– Kouluille tehtävä esitys opiskelunsa aloittaneiden esiintyjien kanssa poikkeaa aika radikaalisista ammattilaisten kanssa työskentelystä. Haasteellista on erityisesti ollut ison ryhmän hallinta ja siihen liittyvä aikataulutus. Tulen varmasti ammentamaan tästä kokemuksesta myöhemminkin, Kurppa kertoo.

Kurppa lisää perinteisiin sirkusnumeroiden yhteyteen fyysisen teatterin, komedian ja mimiikan. Esityksen taustalla oleva tarina sitoo löyhästi numerot yhteen ja sirkusesitystä tehdään myös teatterin keinoin.

– Klovneriassa tehdään arkisista asioista huumoria, johon jokainen pystyy samaistumaan. Palaute tulee välittömästi yleisöltä. Esitys lähtee elämään, kun esiintyjät saavat yleisöltä reaktioita ja oppivat rytmittämään omaa tekemistään ja tekstiään reaktioiden tarjoamaan suuntaan.

Tarina sirkuksen sisällä

Sirkusnumeroitten taustalla kulkee tarina sirkustirehtööri Don Acapulcon seurueesta. Ikääntyneen Don Acapulcon muisti on vuosien kiertue-elämän jälkeen pettämässä ja hänen luotettava lemmikkipingviininsä on joutunut ottamaan ohjat Kierre-esityksestä.

Don Acapulcon mielestä esitykseen on tullut luvattoman paljon muutoksia ja hän ryhtyy toimiin pelastaakseen esityksen. Muiden esiintyjien mielestä ainoa muuttunut Don Acapulco. Miten käy, saadaanko esitys kunnialla loppuun vai johtaako Don Acapulco Kierteen täydelliseen syöksykierteeseen?

Sirkustirehtööri Don Acapulco seurueineen on jälleen kerran pystyttänyt maneesinsa ja esitys voi alkaa!

Kiertueen yleisölle avoimet esitykset

Turun AMK:n Taideakatemia
Sepänkatu 1 (Sirkuksen harjoitustilat)

ke 26.3. klo 19
ke 2.4. klo 19
ke 9.4. klo 19
pe 11.4. klo 19

Liput 5/ 2€
Lippuvaraukset: lippuvaraukset@turkuamk.fi