Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.3.2017

Yrityskummit auttavat opiskelijoita bisnesasioissa

Turun AMK:n Salon kampuksella opiskellaan liiketaloutta harjoitusyritystoimintana. Näin on ollut jo yli kymmenen vuoden ajan. Opintonsa aloittava opiskelijaryhmä perustaa virtuaaliyrityksen ja toimii yritysympäristössä kahdeksan kuukauden ajan.

Messuilla eri oppilaitosten opiskelijat kohtaavat

–  Harjoitusyritys toimii oikean yrityksen tavoin, kuitenkin niin, että tavara ja raha eivät fyysisesti vaihda omistajaa, kertoo lehtori Anne-Marie Junger Turun AMK:sta.

Maaliskuussa päästään vihdoin esittelemään omaa osaamista ja virtuaaliyrityksen toimintaa. Tällöin pidetään näet messut, joille kutsutaan myös oman koulun ulkopuolisia toimijoita. Salon lukiolaiset ovat jo vuosien ajan osallistuneet tapahtumaan, ja lisäksi omat yrityksensä toi messuille mukaan myös Salon Seudun ammattiopiston kaksi ryhmää.

–  Hyviä myyntipuheita ja monipuolista tarjontaa on esillä, totesi Salon lukiossa opiskeleva Iina-Sofia Tinell.

 – On mielenkiintoista nähdä, miten täällä ammattikorkeakoulussa opiskellaan. Kivalta tämäkin vaikuttaa, miettii itse opettajakorkeakouluun tähtäävä Tinell.

Kummiyritys on oikea yritys Salon alueelta

Messuilla nähtiin yhteensä kahdeksan yritystä, joilla kullakin oli omat bisnesideansa. Taustalla tätä ideaa tukee kunkin oma kummiyritys, jonka yritys saa heti syksyn alussa. Kummiyritys antaa harjoitusyritykselle apua matkan varrella, kun yritystä kehitellään eteenpäin.

Yksi messuilla olleista yrityksistä oli harjoitusyritys Easy Color Copy, joka myi erilaisia tulostimia ja tulostinratkaisuja; virtuaalisesti tietenkin.

–  Kummiyritykseltä olemme saaneet monenlaisia neuvoja ja tukea. Olemme saaneet apua mm. tähän messuosastollemme, kun kumminamme toimiva Benecan Oy toi paikalle oikean tulostimen ja avitti esimerkiksi palkintojen hankinnassa, kertoo Emma Hurttila harjoitusyritys Easy Color Copysta.

Harjoitusyritys Valoisat Oy:ssä myytiin erilaisia led-valaistuksia. Yrityksen edustajilla oli teemaan sopivat ”valoisankeltaiset” paidat ja iloinen mieli.

Ständillä yrityksen tuotteita myynyt Per-Erik Breitholtz kertoi, että tämän yrityksen taustalla kummiyrityksen roolissa toimii salolainen Ledil Oy.

Yrityskummeina ovat vuoden aikana toimineet myös seuraavat salonseutulaiset yritykset: MIL Oy Salon Kylmäapu, Toinen Keksi, Promopaja, Multiprint ja KMG Print.

Työelämälähtöisyys ja opiskelijoiden oma aktiivisuus keskiössä

Harjoitusyritystoimintaa on kehitelty kaikkien vuosien ajan, ja vuoden 2013 syksyllä Salon kampukselle lanseerattiin uusi BisnesStartti-nimeä kantava oppimisympäristö. Ideana muutoksessa oli laajentaa jo aiemminkin hyväksi koettua oppimisen tapaa entisestään.

– Eli nyt liiketoimintaosaamisen perusteiden lisäksi oppimisympäristön yhteyteen yhdistettiin kieli- ja viestintäopintoja, liike-elämän oikeustietoa, markkinointia, taloushallintoa ja tietoteknisten taitojen harjoittelua, kertoo BisnesStartissa ohjaajana toimiva markkinoinnin lehtori Junger.

BisnesStartti on ennen kaikkea työelämälähtöinen oppimisympäristö, jossa opiskelijoiden aktiivisuutta ja yhdessä toteutettavaa tiimityötä halutaan painottaa. Ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen opiskelijat ovatkin valmiita siirtymään BisnesAkatemiaan, jossa virtuaalisuus muuttuu todelliseksi yritystoiminnaksi.