Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.1.2019

Henkilöstöpäällikön kapulanvaihto

Hallintotieteiden maisteri Mervi Raita on vuoden alussa aloittanut Turun AMK:n uutena henkilöstöpäällikkönä. Pitkäaikaisen AMK-konkarin, Marjatta Kykkäsen viimeinen työpäivä on torstaina 24.1.2019. Kapula vaihtuu hyvässä hengessä moninaisten henkilöstöasioiden äärellä.

Palkka- ja henkilöstöasiat ja niihin liittyvät hallinto-, työoikeus- ja muut julkisoikeuden alat sekä yksityisoikeuden kysymykset ovat Mervi Raidan osaamisaluetta. Työkokemusta hänellä on jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajalta.

Marjatta Kykkänen ja Mervi Raita ovat aiemmin tavanneet Turun kaupungin henkilöstötyön kehittämishankkeessa, jossa Mervi oli osaprojektin vetäjänä. Nyt Mervi Raita on perehtynyt parisen viikkoa Turun ammattikorkeakoulun työarkeen ja kertoo olevansa innoissaan uudesta työstä.

– Työni tulee olemaan isoksi osaksi ennestään tuttua, mutta ympäröivällä organisaatiolla ja ihmisillä on tietenkin aina iso merkitys. Hyvinvoiva henkilöstö tekee tulokset, ja haluan omalta osaltani edesauttaa henkilöstöä saavuttamaan sille asetetut tavoitteet. Samalla haluan tukea koko organisaatiota toteuttamaan perustehtäväänsä – ”tulevaisuuden toivojen” osaamisen lisäämistä.

Tällaisessa luovassa organisaatiossa, missä henkilöstö keskittyy osaamisen jakamiseen ja kehittämiseen, on varmasti tosi kiinnostavaa työskennellä, hymyilee uusi henkilöstöpäällikkö Raita.

Eläkkeelle siirtyvä Marjatta Kykkänen kertoo työntäyteisen loppuvuoden jälkeen, että on ollut vapauttavaa siirtää vastuuta ja perehdyttää Merviä organisaation menettelytapoihin ja tutustuttaa häntä amkilaisiiin. 

Jatkuvasti uudistuva Turun AMK

Marjatan työura Turussa alkoi teknillisessä oppilaitoksessa 1981. Hän on seurannut aitiopaikalta ammattikorkeakoulun syntyä alusta alkaen. Erityisesti vuonna 2000 tapahtunut Varsinais-Suomen väliaikaisen ammattikorkeakoulun fuusio käynnisti henkilöstön kasvun ja siirtymäsäädösten tuoma välivaihe toi uusia haasteita henkilöstöhallintoon.

Kasvuvaihe jatkuikin melko tasaisesti vuoteen 2013, kunnes tiukentunut talous asetti 1.1.2014 perustetun Turun ammattikorkeakoulu Oy:n vaikeiden toimenpiteiden eteen. Kevään 2014 kuluessa käytyjen yt-neuvottelujen myötä henkilöstömäärä kääntyi laskuun. 

Turun ammattikorkeakoulu on onnistunut TKI-toiminnan integroimisessa opetukseen ja pystynyt kasvattamaan ulkoisen rahoituksen määrää, mikä on edesauttanut talouden tasapainottamisessa vuoden 2015 notkahduksen jälkeen.

Henkilöstölle taloudelliset paineet ovat asettaneet uusia haasteita eikä kuormitukselta ole vältytty. Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta.

Marjatta Kykkänen painottaa, että hieno kiitos henkilöstölle oli viime vuoden marraskuussa rehtori Vesa Taatilan päättämä kannustuspalkkio, mikä maksettiin samansuuruisena jokaiselle henkilökuntaan kuuluvalle. Tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu ovat henkilöstötyön perusperiaatteita ja se erityisesti lämmitti Marjatan mieltä.

Edellä olevien ajatusten myötä Marjatta pohtii omaa uraansa ja kasvutarinaansa.

– Olen kokenut tämän korkeakouluympäristön vaikutuksen kannustavana omille opinnoille, joita olen tehnyt työn ohella. Esimieheni ovat toimineet tässä hyvinä sparraajina.

– Minulta kysyttiin jossakin vaiheessa loppuvuoden aikana, mitkä ovat olleet viimeaikaiset tähtihetket työurallani. Ei tarvinnut kauan miettiä vastausta. Viime syksyn aikana minulla oli pari kertaa mahdollisuus jalkautua opiskelijoiden pariin. Ne olivat hienoja vuorovaikutuksellisia kokemuksia, joihin kannustan muitakin hallinnon asiantuntijoita, jatkaa Marjatta.

HR – Human Resources

HR-päälliköt innostuvat keskustelemaan henkilöstöhallinnon humaanista työstä; henkilöstön jäsenten kuulemisesta ja tukemisesta. Mukana esimiestyössä kulkevat aina pykälät ja järjen ääni, mutta tärkeää on olla luotettava, oikeudenmukainen ja jämäkkä. Henkilöstöasioiden sanansaattajana on tuotava asioita näkyviin.

Marjatta kertoo lähtevänsä hyvillä mielin eläkkeelle. Aika on juuri nyt sopiva luopua tästä roolista ja luovuttaa se Mervin haltuun.

– Ammattikorkeakoulun kehitystä ja työhyvinvoinnin kysymyksiä koko yhteiskunnan laajuudelta tulen jatkossakin seuraamaan ja voinpa joskus jotakin sen tiimoilta kirjoitellakin, ainakin pöytälaatikkoon. Mielenkiintoisia aiheita molemmat.

Mervi Raita kertoo olleensa viime vuonna vuorottelu- ja virkavapaalla. Hän on työskennellyt isoissa organisaatioissa ennenkin, mutta työskenteli ”sammaloitumisen ehkäisemiseksi” viime syksynä Softwave Ohjelmistot Oy:ssa.  

– Olen utelias ja tiedonhaluinen. Minusta on hienoa saada tuoda omaa osaamistani uuteen, inspiroivaan ympäristöön. Haluan ensin tutustua tähän todella monialaiseen työyhteisöön ja tutkia taustoja, selittää Raita.

 

Kuvassa:
Marjatta Kykkäselle (oik.) Turun AMK on ollut tärkeä osa elämää ja hyvä työnantaja. Nyt hän toivookin, että uusi henkilöstöpäällikkö Mervi Raita kotiutuu hyvin taloon.

Kuva: Antti Ala-Könni
Teksti: Anne Kuusisto