Sivu päivitetty 7.2.2019

FinnSim 2019 onnistui hienosti

Simulaatiokoulutuksen konferenssi FinnSim järjestettiin Medisiina D:n valoisissa tiloissa. Luentosalista siirryttiin myös eri työpajoihin ja samalla päivitettiin osallistujien simulaatioihin liittyvää osaamista. Puitteet olivat loistavat ja innostuneita osallistujia oli noin 150 henkilöä eri puolilta Suomea.

Turun AMK:ssa käytetään simulaatiokoulutusta. Simuloinnilla kuvataan ja jäljitellään tosielämän tapahtumaa tai toimintoa. Tyksin ja Kupittaan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa Medisiina D -rakennuksessa on kuusi simulaatiotilaa. Erittäin tärkeää simulointi on vaarallisten tai harvoin tarvittavien taitojen oppimisessa.”

Koulutusjohtaja Anne Isotalo on tyytyväinen siihen, että konferenssi saatiin tänä vuonna Turkuun.

– Osana Health Campus Turkua olemme saaneet tänne Medisiina D:n tilat, joita on todella ilo käyttää. Täällä meillä on loistavat mahdollisuudet moniammatilliseen yhteistyöhön sairaalan työntekijöiden ja lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa. Parempaa yhteistyön alustaa ei voisi toivoa.

Isotalo on innoissaan konferenssista ja painottaa sitä, että simulaatiot ovat erinomainen tapa oppia. Kliinisten taitojen lisäksi simulaatioissa opitaan tiimityötä, päätöksentekoa, potilaan kohtaamista ja työturvallisia toimintatapoja.

– Työelämä odottaa alalle valmistuvilta myös inhimillisen kohtaamisen kykyä, hyviä vuorovaikutustaitoja potilaita ja kollegoja kohtaan. On hienoa, että kaikkia tarvittavia taitoja voidaan harjoitella ja sen jälkeen läpikäydä näissä simulaatiotilanteissa. Simulaatio-opetusta voidaan laajentaa myös esimerkiksi palveluammattien perus- ja täydennyskoulutukseen, vinkkaa Isotalo.

Ylpeästi Turussa

Kouluttajalääkäri Kirsimarja Metsävainio Kysistä kertoo, että Kuopiossa simulaatiotilanteita harjoitellaan seitsemässä eri paikassa.

– Turkua ei voi kuin onnitella Medisiina D:stä. Teillä on nyt loistavat mahdollisuudet moniammatilliseen yhteistyöhön, hän hehkuttaa. 

Vastaavaa tieteenalat ylittävää yhteistyötä saa hakea, ja lisäksi täällä toimitaan kolmella kielellä. Taas on tultu kauas oppikirjojen maailmasta, mikä hyvin sopiikin Turun ammattikorkeakoulun luonteeseen.

Opitut taidot tulevat kylläkin selkeästi esille ja käyttöön, kun ollaan simuloidussa hoitotilanteessa.

Ensihoidon opettajat Lasse Putko ja Jani Paulin ovat alan ammattilaisia ja vastasivat konferenssin ”Vammapotilaan simulaatiotyöpajasta”. He pitävät simulaatioharjoituksia välttämättöminä ensihoidon opetuksessa. Simulaatiotilanteen tavoitteet ja jälkikäteen tehdyt havainnot opettavat ja jäävät mieleen.

Nyt harjoitukseen osallistui ammattilaisia eri sairaaloista ja yhteistyö onnistui kiitettävästi. He tulivat ripeästi paikalle, esittäytyivät, kävivät toimeen ja tiesivät mitä tekivät. Kaikki toimi erinomaisesti..

Tilanteen seuraajana tuli turvallinen olo, vaikka tietenkin harmitti potilaan puolesta. Miksi ihmeessä hän oli mennyt sen miekkailijan lähettyville? Onneksi asialla oli kuitenkin nukke, vaikkakin hänestä valui verta ja hän äänteli siinä tuskissaan.

Simulointitilanteesta tulee helposti todellisen tuntuinen. Tunteiden hallinta, potilaan ja tiimin kohtaaminen ja nopeat, ammattilaisten suorittamat juuri oikeat toimenpiteet olivat hienoa seurattavaa.

Teksti ja kuvat: Anne Kuusisto