Sivu päivitetty 22.2.2019

Miten pärjää sähköskootteri lumihangessa?

Luminen Turku antoi hyvät olosuhteet testata, miten kevyet sähkökäyttöiset kulkuneuvot pärjäävät Suomen talviolosuhteissa.

Testaus toteutettiin osana BSR Electric -hanketta, jonka tavoitteena on edistää sähköistä liikennettä osana kaupunkien liikennejärjestelmiä. Hankkeessa on mukana useita Itämeren alueen kaupunkeja, joista Turun kaupungin roolina on testata erityisesti kaupunkilogistiikan osalta mahdollisuutta korvata lyhyet asiointimatkat sähköpyörillä ja sähköskoottereilla.

Opiskelija-assistenttien tehtävä oli testata muutamaa Turun kaupungin CIVITAS ECCENTRIC -hankkeessa liisattua sähköistä kulkuneuvoa talviolosuhteissa. Opiskelija-assistentti Ville Heikkilä toteuttaa samasta aiheesta CIVITAS ECCENTRIC -hankkeelle toimeksiantona myös opinnäytetyönsä.

Laitteet ovat veikeitä ja ruuhkien ohittaminen pyöräteiden kautta on houkutteleva ajatus. Harvinaisen luminen talvi aiheuttaa käyttöön kuitenkin pieniä ongelmia.

– Tasaisella ja hyvin hoidetulla alustalla laitteet kulkevat hyvin, mutta jos aurauksen jäljiltä on valleja tai muita epätasaisuuksia, niin sitten on laitteet jumissa, toteaa opiskelija-assistentti Eetu Simpanen.

Testaus on energia- ja ympäristötekniikan insinööreiksi opiskelevien opiskelija-assistenttien mielestä kuitenkin hauska työkokemus.

– Nämä erilaiset menopelit ovat kovasti tulossa, niin kyllähän tämä on ollut hauskaa päästä kokeilemaan, miten nämä pärjäävät tällaisissa olosuhteissa, sanoo Eetu Simpanen.

Teksti: Heta Laiho
Video: Heta Laiho & Suvi Harvisalo