Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.2.2019

Esimies- ja digitaidot paranivat

Emma Storgård on tyytyväinen siihen, että aloitti YAMK-opinnot. Hän valmistuu keväällä ja silloin hänellä on ylempään korkeakoulututkintoon verrattava ’Sosionomi, ylempi AMK-tutkinto’. Nykyään kutsumme YAMK-opintoja Master Schooliksi.

Opinnot sujuivat hyvin. Ensin tuntui vähän kummalta aloittaa opiskelu, kun aikaisemmista sosionomiopinnoista oli jo kulunut 15 vuotta.

– Koivuhaan kaksikielisessä päiväkodissa Paraisilla on ollut mukava työskennellä. Pääsin aikanaan heti sosionomiopintojen jälkeen sinne töihin. Nelikymppisten lähestyessä tuli kuitenkin sellainen olo, että voisi sitä jotain muutakin keksiä, vaikka opiskella välillä. Päätin hakea polkuopintojen kautta Turun ammattikorkeakouluun suorittamaan sosionomin ylempää AMK-tutkintoa ja minua onnisti.

Sosionomi Emma Storgård opiskeli syksyn 2017 ensin polkuopiskelijana muun ryhmän kanssa. Ryhmä tuki ja WhatsApp lauloi, niin kuin hän muotoilee. Viime syksynä hän otti työstään opintovapaata, jotta sai opinnoille ja perheelleen enemmän aikaa. Hän suosittelee muillekin mahdollisuutta opiskella aikuisopintorahan turvin.

Nyt keväällä valmistuva opinnäytetyö käsittelee lasten osallisuuden vahvistamista. YAMK:n eli Master Schoolin oppeja voi heti hyödyntää omassa työssään. Koivuhaan päiväkoti panostaa muun muassa ulkoilmapedagogiikkaan ja Emma kertoo voivansa siellä käyttää uusia ideoitaan.

Hän kiittää opintoja erityisesti siitä, että sai päivitettyä osaamistaan tämän päivän tasolle esimerkiksi digitaalisuuden osalta. YAMK-opinnoissa keskitytään aina paljon johtamis- ja esimiestyön kehittämiseen, mitä Emma päiväkodin varajohtajana myöskin tarvitsee.

Kesällä Emma Storgård jatkaa taas työtään päiväkodissa. Polkuopintojen kautta hän sai kaipaamaansa vaihtelua ja lisäoppia työhönsä. Sitä paitsi Emma taitaa kuulua ikuisten opiskelijoiden joukkoon.

– Suoritan tässä samalla avoimeen yliopistoon kasvatustieteen perusopintoja. Saattaa olla, että jossain kaukana siintää ammatillisen opettajan tutkinto. Sekin työ minua voisi tulevaisuudessa kiinnostaa.

Polkuopintojen kautta maaliin

Polkuopinnot suoritetaan yhdessä ensimmäisen vuoden tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut ne, voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi ”avoimen AMK:n väylähaulla”. Silloin tiedät jo mistä koulutuksessa on kysymys ja voit hakea jatkamaan opintojasi mikäli haluat.

YAMK-polkuopintoihin on pohjakoulutusvaatimuksena soveltuva alempi korkeakoulututkinto. Opetusta on kahtena päivänä kuukaudessa, muutoin opiskelu tapahtuu työpaikalla, projekteina ja verkossa.

Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat maksullisia. Jos pääset mukaan polkuopintoihin, opintojen hinta on kuitenkin hyvin kohtuullinen: kaksi ensimmäistä lukukautta maksavat yhteensä 400 €. Laskutus tapahtuu kahdessa erässä eli 200 € keväällä ja saman verran syksyllä.

Teksti: Anne Kuusisto

Tutustu  polkuopinnot

Tutustu  aikuisopiskelija