Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.2.2019

Aluksi ajattelin, että olen liian vanha

Johanna Koivula aloitti sosionomiksi opiskelun polkuopintojen kautta 31-vuotiaana. Aluksi vähän jännitti, ja hän ajatteli olevansa liian vanha muiden joukkoon. Ei ollut. Ei edes ryhmänsä vanhin.

Johanna Koivula kertoo, että hänelle tuli äitiyslomalla sellainen fiilis, että voisi loppuelämän tehdä jotain merkityksellistä työtä. Hän oli työskennellyt ravintola-alalla 15 vuotta ja kaipasi vaihtelua.

– Hain opiskelemaan useamman kerran, enkä tullut valituksi. Pääsykokeet menivät aina pieleen. Onneksi kuulin sitten polkuopinnoista, ja pääsin sitä kautta sisään sosionomiopintoihin. Sujahdin hyvin porukkaan, enkä enää ajatellut ikäasioita. Olen täältä saanut pari tosi hyvää ystävääkin.

Hän kertoo, että sai työpaikalle tiedon opiskelupaikasta puhelimitse. Se oli onnellinen päivä. Yleensä tieto tulee sähköpostilla, mutta kun se ei ollut onnistunut, hänelle soitettiin avoimesta AMK:sta. Ihan paras päivä!

 Ja heti alkoi uuden tulevaisuuden suunnittelu, hän muistelee. Opinnot alkoivat tammikuussa 2018.

– Tämä on ollut tosi upea juttu minulle. Aluksi ajattelin, että lastensuojelu tai mielenterveys- ja päihdetyö ovat ominta aluettani. Saamme kuitenkin opintojen aikana tutustua laajasti alan eri osa-alueisiin, joten en ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, minne tie vie, kertoo Johanna.

Johanna tietää jo nyt, että on joka tapauksessa löytänyt oman alansa. Hän odottaa kevään työharjoittelupaikkoja. Opiskelupäiviin hän toivoisi enemmän lähipäiviä.

– Olen vanhaa koulukuntaa. Haluan tulla reppu selässä kouluun ja opiskella yhdessä muiden kanssa. Nytkin tämä sujuu ihan ookoo, mutta huomaan välillä kaipaavani enemmän lähiopetusta ja ihmiskontakteja.

Polkuopintojen kautta maaliin

Polkuopinnot suoritetaan yhdessä ensimmäisen vuoden tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut ne, voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi ”avoimen AMK:n väylähaulla”. Silloin tiedät jo mistä koulutuksessa on kysymys  ja voit hakea jatkamaan opintojasi mikäli haluat.

Polkuopintoihin ei ole ammattikorkeakoulun pohjakoulutusvaatimuksia. Koulutusalasta riippuen opinnot voivat olla lähi- (eli päiväopetusta) tai verkko-opetusta tai monimuoto-opintoja.

Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat maksullisia. Jos pääset mukaan polkuopintoihin, opintojen hinta on kuitenkin hyvin kohtuullinen: kaksi ensimmäistä lukukautta maksavat yhteensä 400 €. Laskutus tapahtuu kahdessa erässä eli 200 € keväällä ja saman verran syksyllä.

Teksti ja kuva: Anne Kuusisto

Nauti joka ihmisen oikeudesta opiskella

Avoin AMK tarjoaa opetusta kaikille, jotka haluavat oppia uutta. Voit opiskella yksittäisiä kursseja, tutkintoihin kuuluvia opintojaksoja tai laajempia kokonaisuuksia.