Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.3.2014

Vaihdossa maailmalla – palkaksi kaksi tutkintotodistusta!

Turun AMK:lla on yhteistyökumppaneita eri puolilla maailmaa ja erilaisia vaihto-ohjelmia on tarjolla runsaasti. Noora Sirkiä innostui ja lähti vaihtoon – samalla hän suoritti suomalais-amerikkalaisen kaksoistutkinnon.

Nykypäivän työelämässä vaaditaan yhä enemmän kielitaitoa ja kykyä toimia eri kulttuureista lähtöisin olevien ihmisten kanssa.  Turun AMK:n kansainvälisen toiminnan päätavoitteena onkin lisätä opiskelijoiden ja henkilöstön valmiuksia toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä.

– Opiskelijoiden on mahdollista lähteä opiskeluvaihtoon tai suorittaa harjoittelujakso ulkomailla.  Atlantis-ohjelma rahoitti vuosina 2010 - 2012 kymmenen palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelman opiskelijan vaihto-opinnot sekä Skotlannissa että Oklahomassa. Kaksi maata siis yhdellä iskulla, toteaa koulutuspäällikkö Marita Antikainen Turun AMK:sta.

– Suurin osa koulumme vaihtokohteista sijaitsee Euroopassa, ja yleisesti ottaen amerikkalaisen tutkintotodistuksen saaminen on meillä edelleen melko harvinaista, toteaa Antikainen.

Suomalainen ja amerikkalainen tutkintotodistus kourassa

Tällä hetkellä Baltimoressa asuva ja työskentelevä Noora Sirkiä oli yksi kolmesta nuoresta turkulaisnaisesta, joka tarttui koulun tarjoamaan mahdollisuuteen keväällä 2012.

– Vaihto Skotlannin Aberdeenissa kesti yhden lukukauden eli noin 3,5 kuukautta keväällä 2012 ja Oklahoman Stillwaterin osuus kesti kaiken kaikkiaan vuoden. Tämän jälkeen päätin hakea vielä harjoitteluunkin Yhdysvalloissa, muistelee Sirkiä opintojaan.

Harjoittelun kuudessa kuukaudessa Baltimoressa Marriott Waterfront –hotellissa suorittanut Noora kirjoitti samalla myös opinnäytetyötä. Hän sai sekä harjoittelunsa että opinnäytetyönsä valmiiksi ajallaan, ja joulukuussa 2013 nuori nainen valmistui saaden kerralla kaksoistutkinnon sekä paperit kahdesta korkeakoulusta:

– Kun valmistuin joulukuussa 2013, sain restonomin tutkintotodistuksen Suomesta ja International Hospitality Management –tutkinnon Oklahomasta, iloitsee Noora Sirkiä.

Työpaikka tarjoaa puitteet uran edistämiseen

Opiskeluiden päätettyä Noora sai mahdollisuuden jatkaa työskentelyä Marriott Waterfront -hotellissa vuoden aiottua pitempään, kun Oklahoma State University myönsi hänelle Optional Practical Training -luvan vuodeksi valmistumisen jälkeen.

– Hienointa kokemuksessa oli oman maailman avartaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Olen ikionnellinen, että lähdin reissuun, silla tutkinnon lisäksi onnistuin saamaan tämän työpaikkani, ja tämä taas tarjoaa minulle upeat puitteet urani edistämiseen, iloitsee Noora.

– Vaikka kaksoistutkinnon suorittaminen tietää runsaasti paperihommia ja vaatii hyvät hermot, olen silti sitä mieltä, että reissu on ollut kaiken vaivan arvoinen, toteaa Noora Sirkiä ja kannustaa muitakin tarttumaan tarjottuihin tilaisuuksiin.

Yhdysvalloista Suomeen opiskelemaan kaksoistutkinto

Vaihto toimii myös toisin päin ja maaliskuun lopussa amerikkalainen DeCleasha Martin-Greene saikin Turun AMK:n tutkintotodistuksen.

Suomalaiseen opiskelujärjestelmään totuttautuminen vei opiskelijalta hetken, sillä kotimaassaan hyvin vapaasti järjesteltäviin kurssiaikatauluihin ja vapaasti valittavissa oleviin kursseihin tottunut DeCleasha ihmetteli aluksi, miten tiettyä tutkintoa opiskeleville oli järjestetty yhteiset kurssit, ja jopa tarkka lukujärjestys kullekin viikolle.

Myös tavat opiskella asioita oli Suomessa toteutettu hyvin eri lailla verrattuna opintoihin Yhdysvalloissa:

– Olin tottunut siihen, että yhden kurssin aikana tehtiin paljon erilaisia tehtäviä ja tentittiin kokonaisuuksia. Lopputulos oli täysin kunkin omalla vastuulla. Turun ammattikorkeakoulussa taas yhden kurssin suoritus saattoi perustua ainoastaan yhteen laajempaan projektiin, joka tehtiin vieläpä ryhmätyönä, muistelee DeCleasha.

– Aluksi minua mietitytti kovin se, että toisten ryhmäläisten suoritukset saattoivat vaikuttaa myös minun arvosanaani. Nyt jälkeenpäin ajatellen ihailen tätä tapaa tehdä asioita ryhmissä. Uskon, että se kehitti minua eniten, miettii DeCleasha.

Suomi ja suomalaiset olivat yhdysvaltalaisopiskelijan mielestä ihastuttavia, joskaan suomalainen sää taas ei sitä ollut.

– Kun on kotimaassaan tottunut lämpötiloihin, jotka vaihtelevat +2  ja + 40 –asteen välillä, joutui tällaisessa säässä todella ”taistelemaan”.

Mikä on kaksoistutkinto?

Kansainvälinen kaksoistutkinto (double degree) on Turun AMK:n ja yhden tai useamman ulkomaisen korkeakoulun yhteistyömuoto, jossa opiskelija suorittaa sovitun osan tutkintoon sisällytettävistä opinnoista ulkomailla partnerikorkeakoulussa ja saa tutkintotodistuksen molemmista korkeakouluista.