Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.12.2019

Tositilanteisiin valmistaudutaan simulaation avulla

Kupittaan kampuksen Medisiina D:n tiloissa on uusi simulaatio-oppimisympäristö HCT SimuCenter. Tilat ovat tällä hetkellä pääasiassa sosiaali- ja terveysalan käytössä, mutta niitä on mahdollisuus muokata myös muuhun käyttöön.

SimuCenterin tilojen korkeatasoiset simulaattorit, AV-järjestelmä ja monipuoliset välineet sekä tilojen muunneltavuus mahdollistavat erilaiset oppimistilanteet ja käytännön kokeilut monille aloille. Asiantuntijapalvelut ovat räätälöitävissä yritysten eri tarpeisiin.

– Tiloilla on useita käyttötarkoituksia. Päätavoitteena on simulaatiotilojen monipuolinen ja moniammatillinen käyttö niin korkeakoulujen opetuskäytössä kuin työelämän ammattilaisten koulutuksissa, koulutus- ja tutkimuspäällikkö Riitta-Liisa Lakanmaa kuvaa.

Organisaatioille tarjotaan mukaan koulutettuja, kokeneita simulaatioasiantuntijoita simulaatiotilanteiden rakentamiseen ja toteuttamiseen.

– Simulaatioharjoitukset suunnitellaan yhdessä työyhteisön kanssa. Omassa tiimissä oppiminen on tehokasta ja uusi osaaminen voidaan viedä heti käytäntöön, lehtori ja tutkimusvastaava Teija Franck mainitsee.

Todellisuuden mukaisia tilanteita

Franck kertoo, että simulaatio on oppimismenetelmä, jossa todellisuutta jäljitteleviä tilanteita harjoitellaan turvallisesti ja moniulotteisesti. Simulaatioissa kehitetään työssä tarvittavaa ongelmanratkaisu- ja päätöksentekokykyä sekä vahvistetaan moniammatillista yhteistyötä.

– Case-pohjaisia harjoituksia voidaan käyttää myös osaamisen testaamiseen ja lisäämiseen, Franck huomauttaa.

Lehtori Mervi Takaeilola toteaa, että mahdollisuuksia on hyvin moniammatillisten simulaatioiden toteuttamiseen. Esimerkiksi kotihoito on lisääntymässä usealla eri sosiaali- ja terveysalan sektorilla, tämän simulointiin oppimisympäristön tilat taipuvat hyvin.

Oppijalähtöinen keskustelu tärkeää jälkipuinnissa

Takaeilolan mukaan oppimistilassa haasteen tuovat jälkipuintiin tarkoitetut tilat, jos osallistujien määrä on suuri.

– Korkean tason simuloinnin tulisi tapahtua pienissä oppimisen ryhmissä, jotta päästään syventämään juuri osaamisen tasoa. Tärkeimpänä jälkipuintina pidän keskustelua oppijalähtöisesti, oli osallistuja sitten asiantuntija tai opiskelija, Takaeilola huomauttaa.

Simulaatiokeskuksen välineet antavat mahdollisuuden toteuttaa jälkipuintia teknisten välineiden avulla esimerkiksi videoimalla tai merkitsemällä "highlight”-kohdat.

Kuvalliset simulaatiot, joissa heijastetaan erilaisia tapahtumatiloja, ovat vasta tulossa. Tällainen on esimerkiksi liikenneonnettomuus.

Tiloissa on mahdollisuus säilyttää skenaarioihin tai oppimistapahtumaan tarvittavat välineet ja rekvisiitta. Tämä nopeuttaa tilojen valmistamista ennen ja jälkeen simulaation.

– Tällä voidaan varmistaa myös, että jokaisessa simulaatiotilanteessa ohjaajalla on valmiit välineet, eikä tarvitse miettiä, mistä välineitä saadaan. Myös jälkipuintitiloissa on perusvälineistö, jotta simuloitu tilanne voidaan uusia välittömästi ja näin säästää ohjaajan aikaa, Takaeilola mainitsee.

SimuCenterissä on yhteensä kuusi simulaatiotilaa, jotka sisältävät simulaatioharjoitustilan, ohjaamon ja huoneeseen liittyvän oppimiskeskustelu- eli jälkipuintitilan.

Ota yhteyttä:
Teija Franck,
p. 040 355 0433, teija.franck@turkuamk.fi

Teksti: Saija Vanhanen, viestintävastaava
Kuva: Wellu Hämäläinen

 

Muut oppimisympäristöt ja palvelut Medisiina D:n tiloissa

Liikunta- ja toimintakykylaboratorio

  • Laboratoriossa toimii fysioterapeutti- ja toimintaterapeuttikoulutus. kävely- ja juoksuanalyysit
  • kuntotestaukset
  • liikehallinnan arviot (kuten tasapainon hallinta ja ketteryys)
  • lihasvoiman arviot
  • perustason hapenottokyvyn arviot sekä
  • Firstbeat-hyvinvointianalyysit. 

Alueen terveyspalveluiden tuottajat pystyvät integroimaan laboratorion palvelut osaksi terapiaprosessejaan.

Tutustu tarkemmin palveluihin

Ota yhteyttä:
liikuntalabra@turkuamk.fi, p. 040 355 0539

 

Medisiina D-StuDental

Turun AMK:n ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan sopimuksesta toimiva suuhygienistiopiskelijoiden harjoitteluoppimisympäristö.

  • suun terveydenhuollon palveluja Turun kaupungin asukkaille, ryhmille ja yhteisöille
  • mm. suuhygienistin suun hoidon tarpeen arvio, omahoidon- ja ravitsemusohjaus, hammaskiven ja värjäytymien poisto, jauhepuhdistus sekä fluoraushoidot.

Ota yhteyttä:
Turun kaupunki, suun terveydenhuollon ajanvaraus, p. 266 0644

Lue artikkeli suun terveydenhuollon koulutusyhteistyöstä

 

Bioanalytiikan keskus TUAS Lab

Bioanalyytikkokoulutuksen tilat koostuvat kahdesta opetuslaboratoriosta, näytteenottotilasta sekä mikroskooppi- ja teorialuokasta.

  • opintoihin liittyvää kliinistä harjoittelua
  • koko laboratoriotutkimusprosessi: asiakkaan vastaanotto, näytteenotto ja käsittely, analytiikka ja tulosten vastaaminen.

Katso tarkemmat tiedot, ajanvaraus ja hinnasto

Ota yhteyttä:
Raini Tuominen, p. 044 907 5473, raini.tuominen@turkuamk.fi