Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.1.2020

Kaksoistutkinto – valttikorttina kansainvälinen kokemus

Kaksoistutkinto on loistava tapa kehittää kielitaitoa ja erottautua tulevaisuuden työmarkkinoilla. Haku syksyn 2020 vaihto-opintoihin tai kaksoistutkintoon päättyy 15.2.2020.

Kaksoistutkinto tarjoaa nimensä mukaisesti kaksi eri todistusta, kahdesta eri korkeakoulusta. Joonas Mäki valmistui tuotantotalouden insinööriksi Turun ammattikorkeakoulusta sekä International Technical Sales Management Engineer -tutkintoon Aschaffenburg University of Applied Sciences -korkeakoulusta Saksasta.

Mäki kuvaa kaksoistutkintoa ainutlaatuiseksi tilaisuudeksi ja molempien koulujen opetuksen tasoa, puitteita ja opetusta erinomaiseksi.

– Kaksoistutkinto oli yleisesti hieno matka ja todella antoisa. Joutui tekemään paljon työtä verrattuna normaaliin tutkintoon, mutta en olisi uskonut voivani saada tätä parempaa kokemusta vaihdosta. Olen todella kiitollinen mahdollisuudesta, jonka sain, Mäki sanoo.

Mäki sai tiedon kaksoistutkintomahdollisuudesta silloiselta koulutuspäälliköltä Tero Reunaselta. Ensin Mäki ajatteli vuoden olevan todella pitkä aika ulkomailla sekä kilpailun kaksoistutkintoon oleva kovaa. Mäki kuitenkin päätyi hakemaan, eikä ole katunut valintaansa.

– Aschaffenburg oli todella hyvä valinta kaksoistutkintoon tai vaihto-opiskeluun. Se sijaitsee lähellä Frankfurtia, jolloin matkustaminen esimerkiksi lomien aikana on helppoa ja edullisempaa kuin Suomesta. Lisäksi opintojen jälkeen on mahdollista jäädä suorittamaan vielä esimerkiksi harjoittelua tai opinnäytetyötä, Mäki toteaa.

Tuplatutkinto_Joonas.jpg

Joonas Mäki. Kuva: Martti Komulainen

Kaksoistutkintoon hakeminen

Tällä hetkellä kaksoistutkinto on mahdollista suorittaa tieto- ja viestintätekniikan alalla Saksassa, Ranskassa, Portugalissa, Italiassa, Espanjassa ja Romaniassa, liiketalouden alalla Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa sekä tuotantotalouden alalla Saksassa ja Ranskassa. Tarkemmat tiedot yhteistyökorkeakouluista ja opiskelukielestä löytyvät Messistä. Lisätietoa saat myös omalta kv-koordinaattoriltasi.

Kaksoistutkintoon haetaan samalla tavalla, kun vaihto-opintoihin. Kun kaksoistutkintopaikka on varmistunut, aloitetaan käytännön asioiden järjesteleminen. Lähtijöille järjestetään erilaisia infotilaisuuksia, joissa lähteviä opiskelijoita tukevat myös vaihdosta tai kaksoistutkinnosta palanneet opiskelijat.

Saksaan lähteville tai sitä suunnitteleville opiskelijoille järjestetään myös erillinen Destination Germany -opintojakso, joka tarjoaa valmennusta, tukea ja kannustusta niin kaksoistutkintoon kuin tavalliseen vaihtoon lähteville tai Saksan työmarkkinoista kiinnostuneille.

Kaksoistutkintoon lähtevät ovat oikeutettuja apurahaan kuten muutkin Erasmus- tai muuhun vaihtoon lähtijät. Perheellinen Erasmus + vaihtoon lähtevä opiskelija saa lisäksi lisätukea, sillä Erasmus+ -ohjelma haluaa tukea perheellisten opiskelijoiden kansainvälistä liikkuvuutta.

Vaihtojakson jälkeen opiskelija saa vaihtokohteestaan opintosuoritusotteen ja hoitaa opintojen hyväksilukuprosessin normaalien ohjeistuksien mukaisesti. Pääsääntöisesti valmistumisvaiheessa opiskelija valmistuu ensin Turun ammattikorkeakoulusta, jonka jälkeen todistukset lähetetään kaksoistutkintokorkeakouluun. Siellä tarkistetaan kaiken olevan kunnossa ja lähetetään opiskelijalle todistus myös toisesta suoritetusta tutkinnosta.

Hakuprosessi pähkinänkuoressa:

  1. Vaihtokohteiden valinta ja hakemuksen täyttö
  2. Hakemuksen hyväksyntä Turun AMK:ssa
  3. Hakemus vaihtokohteeseen ja hyväksyntä
  4. Apurahan haku
  5. Valmistautuminen vaihtoon

Ranskasta Turun ammattikorkeakouluun saapuneen Arthur Gaulardin kokemuksia kaksoistutkinnosta voit lukea täältä

Kuva: Antti Ala-Könni