Sivu päivitetty 10.2.2020

Kulttuurien ymmärrys tuo mukanaan menestystä

Maailma, jossa me elämme, ikään kuin pienenee ja pienenee koko ajan. Internetin yleistyminen on tuonut ihmiset lähemmäs toisiaan ja myös töiden ja opiskelun perässä liikutaan huomattavasti herkemmin aiempaa kauemmaksi.

Globalisaatio ei kuitenkaan luo yhtä homogeenistä maailmaa, vaan kulttuurieroja on ja tulee aina olemaan. Kansainvälisissä toimintaympäristöissä kohtaammekin monia mahdollisuuksia toimia eri maista tulevien ihmisten kanssa. 

Tulevaisuus on jokaisella puolella maailmaa hyvin monikulttuurinen. Erilaisten ihmisten kohtaaminen tuo eteemme myös erilaisia haasteita, ja näihin haasteisiin on hyvä pysähtyä. Ei ole olemassa mitään yleisesti oikeaa tapaa toimia, on vain tilaisuuksia yrittää ymmärtää toinen toisiamme.
 

Kansainväliset vierailijat antavat opiskelijoille erilaisia näkökulmia kansainvälisestä liiketoiminnasta


Aito kansainvälisyys edellyttää tietoa eri maiden kulttuureista, vuorovaikutustaitoja sekä omaa kiinnostusta kohdata ja ymmärtää erilaisia näkökulmia ja toimintatapoja. Ei siis ole kyse pelkästään hyvästä kielitaidosta vaan paljon laajemmista asioista.

Salo IoT Campuksella liiketalouden opinnoissa kulttuurien ymmärrystä lisätään mm. Global Business Mindset –kurssilla. Vierailevat luennoitsijat tuovat opintoihin oman näkökulmansa, ja yhdessä pohditaan mm. eri kulttuurien vaikutusta erilaisissa liiketoimintaympäristöissä.

Todellinen maailmankansalainen Maximilian LeRoux on saksalais-suomalainen yrittäjä, joka puhuu seitsemää eri kieltä. Hän on asunut mm.  Argentiinassa, Brasiliassa ja USA:ssa. Hän on myös vuonna 2017 kirjoittanut kirjan Career Chess – How to win the corporate game, jossa LeRoux jakaa omia kokemuksiaan työelämässä ja samalla antaa näkökulmia siihen, miten löytää oma potentiaali ja merkityksellinen työura. 

Tällä hetkellä LeRoux asuu Suomessa ja pyörittää startup-yritystä Salo IoT Campuksella. Vuonna 2014 perustettu Aina Wireless pyörii maassa, johon hän halusi lopulta perheensä kanssa asettua - ainakin joksikin aikaa.

Helmikuisena torstaiaamuna tämä Frankfurtissa ekonomiksi valmistunut yrittäjä kannusti opiskelijoita toteuttamaan omia haaveitaan, tekemään sitä, mikä itseä innostaa, ja ennen kaikkea lähtemään ulkomaille. Vaikkapa oppimaan uutta kieltä, kuten hän itse aikanaan teki:

-    Kannattaa ottaa riskejä ja kokeilla uusia asioita rohkeasti. Luottaa itseensä. Joskus onnistuu, toisinaan taas ei. Se ei kuitenkaan ole kovin vakavaa, ainahan voi palata takaisin kotiin. Asioista ei myöskään kannata tehdä liian monimutkaisia. Jos pitää panna norsu Volkswageniin, niin sitten vaan norsu sisään ja ovi kiinni.

Le Rouxin uraan mahtuu myös hyvää tuuria ja sattumia. Mahdollisuuksia tulee eteen, kun on niille avoin. 90 prosenttia onnesta on kuitenkin kovaa työtä, LeRoux sanoo.

Bisneksessä, sekä kansainvälisessä että kotimaisessa, on LeRouxin mukaan kyse siitä, että sinä yrittäjänä kiinnostat. Ihmiset ovat kiinnostuneita ihmisistä, kulttuuritaustasta huolimatta. Se on tärkeää muistaa. 

Lisätietoja:
DigiTrade-koulutus, hae yhteishaussa: 
https://www.turkuamk.fi/fi/tutkinnot-ja-opiskelu/tutkinnot/digitaalinen_liiketoiminta/

 

Teksti ja kuva: Johanna Stenroos-Vuorio