Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.3.2020

Työn murros haastaa osaamisen

Muuttuva työ vaatii organisaatiota uudistamaan toimintatapojaan. Esimerkiksi työympäristön suunnittelussa tulee ottaa huomioon tulevaisuuden työelämän vaateet.

Työn murros ja tulevaisuus on pinnalla jatkuvasti. Henry ry:n aamukahvitilaisuudessa keskusteltiin henkilöstöjohtamisen johtavan konsultin Henna Ahtolan, CGI johdolla, kuinka maailma muuttuu, työtavat muuttuvat sekä odotukset työn ja yksityiselämän tasapainosta muuttuvat. 
– Työelämän jatkuva muutos aiheuttaa väistämättä muutoksia myös työsuhteisiin ja johtamiseen. Työntekijäkokemuksen tärkeys korostuu ja työntekijällä täytyy tulevaisuudessa olla mahdollisuus vaikuttaa työn sisältöön ja toteuttamistapaan, kertoi Henna Ahtola.

Työelämän monimutkaistuessa organisaatioiden kannattaa etsiä uusia toimintatapoja ja kehittää johtamista. Kun yrityksen toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa, organisaation oppimis- ja muuntautumiskyky on keskeisempää kuin toiminnan tehokkuuden tavoittelut. 

– Digitalisaatio, muuttuva työ ja uudet työn tekemisen tavat vaikuttavat työtilojen käyttöön ja työntekijöiden tarpeisiin, totesi erikoistutkija Jenni Radun, Turun ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön tutkimusryhmästä. 
Radun totesi puheenvuorossaan, että monitilatoimistot tulisi suunnitella organisaation tavoitteiden sekä siellä tehtävän työn ja ihmisten mukaisesti. Tilaratkaisuissa tulee kiinnittää huomiota häiriötöntä ja keskeytymätöntä työskentelyä mahdollistaviin tekijöihin, kuten akustiseen suunnitteluun ja yhteisiin toimintatapoihin, joilla voidaan tukea työsuoritusta ja hyvinvointia.

Jenni_Radun_1.jpg
Jenni Radun

Muutokset mahdollisuutena

Organisaatioiden kannattaa tukea työyhteisön itseohjautuvuutta. Itseohjautuvuus vaatii johdolta ja esimiehiltä uusia taitoja. Esimiesten pitäisi pystyä johtamaan yhteisöllistä pohdintaa toimintaympäristön haasteista ja yrityksen tavoitteista, sekä auttaa työntekijöitä kaikin keinoin menestymään työssään ja saavuttamaan yhteisiä tavoitteita. Tulevaisuudessa johtaminen on yhä enemmän palveluammatti.

Muutoksia on väistämättä tulossa, mutta miten niihin voisi valmistautua, pohdittiin teema-aamun päätteeksi. Työelämän murros on samalla myös oppimisen murros. Jokaisella on vastuu oman osaamisensa kehittämisestä. Tärkeintä on asenne ja kyky toimia ympäristössä, jossa on entistä enemmän teknologiaa ja digitalisaation tuomaa muutosta.

Teksti ja kuvat
Sinikka Leino


Turun ammattikorkeakoulun rakennettu ympäristö -tutkimusryhmä tutkii rakennettua ympäristöä, pääpainona melu ja ilmanvaihto. Erityisesti toimistoympäristöjä on tutkittu runsaasti. Lue lisää tutkimusryhmän palveluista: https://www.turkuamk.fi/fi/tutkimus-kehitys-ja-innovaatiot/tutkimusryhmat/rakennettu-ymparisto/