Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.3.2020

Kohti kestävämpää henkilöstökulttuuria

Työelämä muuttuu alati kiihtyvään tahtiin. Stressi on tullut yhä kiinteämmäksi osaksi arkeamme, samoin kuin sen mukanaan tuomat ongelmat, kuten työuupumus, lisääntyvät sairauspoissaolot ja mielenterveysongelmat.

Työuupumuksesta on tullut vaarallisen normaalia, totesi työnohjaaja Henna Laukka viime viikolla järjestetyssä Henry-aamussa. Teema-aamun aiheena oli, miten HR ja esimiehet voivat vaikuttaa kestävän henkilöstökulttuurin syntymiseen.

Kestävä kilpailukyky syntyy siitä, kuinka organisaatioiden työ-, johtamis- ja henkilöstökulttuurin kehittämisessä huomioidaan inhimillisten arvojen merkitys. On opittava investoimaan ihmisiin yhtä tehokkaasti kuin osaamme investoida teknologiaan, järjestelmiin ja laitteisiin. 

Hyvä huolenpito sujuvan ja häiriöttömän työnteon edellytyksistä on työuupumuksen ehkäisyn kivijalka. Erityisesti on syytä kiinnittää huomiota kolmeen keskeiseen teemaan: suorituksen johtamiseen, konfliktien käsittelyyn ja varhaiseen puuttumiseen.

Lean on jatkuvaa kehittämistä

Lean-ajattelua voidaan hyödyntää henkilöstökulttuurin ja työilmapiirin kehittämisessä. Turun AMK:n asiakkuusvastaava Sinikka Leinon mukaan leanin tavoitteena on ennen kaikkea työn sujuvuuden parantaminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että pyritään poistamaan turhaa työtä ja keskittymään siihen, mikä tuottaa arvoa nimenomaan asiakkaalle. 

Lean-kehittämistä tehdään yhdessä työntekijöiden kanssa, Leino kertoi puheenvuorossaan. Työnkulkuja tutkitaan ja pyritään tunnistamaan arvoa luovat osat ja toisaalta hukkatyöt, jotka eivät tuota arvoa. Hukka karsitaan ja työnkulut virtaviivaistetaan.

Kun yksilön työnkuva selkeytyy ja jokainen työntekijä ymmärtää oman roolinsa ja merkityksensä isossa kokonaiskuvassa, työperäinen stressi ja ahdistus vähenevät. Lean-ajattelussa kehittäminen on jatkuvaa.

Mukava tulla töihin

Terve työyhteisö huolehtii työhyvinvoinnistaan. Työnkuormituksesta palautumiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Työjärjestelyt, esimerkiksi kokouskäytännöt, on suunniteltu niin, että riittävä työpäivän aikainen palautuminen on mahdollista. 

Perheen ja työelämän yhteensovittamisen ongelma tunnistetaan, tunnustetaan ja ratkaistaan. Työntekijän resilienssiä, kykyä toipua ja palautua kuormituksesta, tuetaan monin tavoin.

Digitalisoituvassa maailmassa henkilöstökulttuurin vaikutus on merkittävä. Henry-aamussa todettiinkin, että sydän ja polttomoottori kannattavalle liiketoiminnalle on ihminen. Ihmiset luovat arvon.

Henkilöstöjohdon ryhmä Henry ja Turun alueverkosto on johtamisen ja henkilöstöalan ammatillinen verkosto. Henryn teema-aamuihin ovat tervetulleita myös AMK:n opiskelijat ja henkilöstö. 

Kuva: Sinikka Leino

Lue lisää Lean-valmennuksesta.