Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.4.2014

Ei perinteistä koulupenkin kuluttamista vaan verkostoitumista ja heittäytymistä

Puolentoista vuoden aikana se kävi selväksi; ei ollut kyse perinteisestä koulupenkin kuluttamisesta. Oli kyse verkostoitumisesta, heittäytymisestä, itsensä haastamisesta ja vuorovaikutuksesta toisten kanssa.

On tämä vaan niin hienoa!

Ja 4.4.2014 oli päätöstilaisuus. Salossa BisnesAkatemian tiloissa juhlittiin uusia tradenomeja. Valmistuneiden kanssa juhlivat Turun AMK:n henkilökunnan edustajat. Opiskeluun lähteminen ja itsensä haastaminen kannatti: lähes 90 % aloittaneista valmistui, yli 70 % koulutukseen osallistuneista on jo saanut uuden työpaikan. Ei huono = BisnesAkatemia.

Palataan puolentoista vuoden taa lokakuuhun 2012. Tuolloin Salon kampuksella BisnesAkatemiassa alkoi tradenomin tutkintoon johtava koulutus, jolle oli määritelty kaksi tavoitetta: saada Nokialta vapautuneet asiantuntijat takaisin työelämään sekä samalla saattaa loppuun aiemmin kesken jääneet korkeakoulututkinnot. Molemmissa tavoitteissa onnistuttiin hienosti.

Nokia Bridge -tradenomikoulutuksen päätöstilaisuudessa BisnesAkatemiassa kohotettiinkin maljat uusien tradenomitodistusten (Bachelor) ja uusien työpaikkojen kunniaksi!

–  Näimme tämän puolentoista vuoden aikana, että monet asiat ovat mahdollisia, kunhan vain innostusta löytyy, toteaa yksi ”Nokia-koulutuksen” valmentajista, lehtori Jaana Kallio-Gerlander Turun AMK:sta.

Eräs valmistuneista on Eija Malaska, joka niin ikään on koulutuksen aikana työllistynyt vakituiseen työtehtävään.

– Pääsin viime kesänä työharjoitteluun paimiolaiseen Vistan Pesulaan, jossa harjoitteluni aikana otettiin käyttöön uutta toiminnanohjausjärjestelmää. Harjoitteluni loppupuolella toimitusjohtaja tuli kyselemään suunnitelmistani ja lokakuun 2013 alusta jatkoin yrityksessä vastuullani myynti- ja markkinointitehtävät, iloitsee Malaska.

Aiempi osaaminen tunnistettiin ja kirjattiin opintorekisteriin

Ymmärrys siitä, että haussa ollut opiskelumahdollisuus Turun ammattikorkeakoulussa ei tarkoittanut aivan perinteistä koulun penkissä istumista ”istutti” mm. Timo Rannikon mieleen ajatuksen opiskelusta aikuisiällä:

– Mahdollisuus soveltaa työelämästä kerättyä kokemusta ja samalla kuitenkin oppia uutta, tuntui kokeilemisen arvoiselta asialta, hän toteaa.

– Tuntui hienolta, miten meidän jo aiemmin työelämässä hankkimamme osaaminen tunnustettiin täällä, totesi myös Minna Karlsson, joka piti valmistujaistilaisuudessa opiskelijan puheen.

Koulutuksen alkaessa vuonna 2012 käytiin jokaisen opiskelijan henkilökohtainen työhistoria läpi kohta kohdalta. Näin oli mahdollista tunnistaa niitä taitoja, joita opiskelijat jo aiemman elämänsä aikana olivat ehtineet hankkia. Koulun kriteerien mukaan oli järjestettävä suuri määrä ns. näyttöjä, joita eri opettajat arvioivat. Vasta suoritettujen näyttöjen perusteella aiemmin hankittu osaaminen saatiin kirjattua järjestelmiin opintopisteiksi, tutkintoa täydentämään.

Hiukan alussa arvelutti, mutta aivan turhaan!

Uusia asioita ja taitoja BisnesAkatemiassa opiskellaan pääosin käytännön menetelmin, ja käytäntöä itseään oli varmasti esimerkiksi yrityksen perustaminen noin 20 ennestään vieraan ihmisen kanssa:

– Hiukan tuo kyllä etukäteen arvelutti, mutta näin jälkeenpäin voi sanoa, että aivan turhaan, mietiskelee Timo Rannikko taaksepäin.

Aikuisopiskelijoille yksi suurimmista hyödyistä on todennäköisesti opiskelumalli, jossa oman alansa ammattilaiset joutuvat pois mukavuusalueeltaan, mutta valmennettuna.

Timo Rannikko katsoo asiaa laajasti, ja toteaa yksikantaan BisnesAkatemian merkityksen alueellisesti:

– Tällaisella opiskelumallilla on isoja mahdollisuuksia, joita ei osata vielä hyödyntää. Paikallisten yrittäjien tulisikin nähdä yhteistyö BisnesAkatemiassa toimivien yrityksien kanssa mahdollisuutena uudistua ja löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja. Hyväkin resepti tarvitsee aika ajoin uutta maustetta, toteaa Rannikko.

Mistä koulutuksesta on kyse? Mikä on BisnesAkatemia?

Alkuvuonna 2012 Nokian Bridge-ohjelman ympärille kokoontunut korkeakouluväki haastettiin kehittämään ideoita, joilla tuettaisiin tehtaalta vapautuvien ihmisten jatkokouluttautumista ja uudelleen työllistymistä.

Turun AMK:n Salon kampuksen opettajien keskuudessa heräsi tuolloin innovatiivinen ajatus päivittää Nokialla pitkän uran tehneiden kesken jääneet opinnot tai opistotason tutkinnot tradenomi-tutkinnoiksi. Poikkeuksellinen  jatkokoulutusidea ideoitiin pienessä opettajatiimissä:

– Otimme sitten yhteyden mm. Ely-keskukseen, ja saimme vietyä asiaa eteenpäin, toteaa yliopettaja Jussi Puhakainen Turun AMK:sta.

BisnesAkatemiassa opiskellaan työelämän projekteissa

BisnesAkatemiassa opiskellaan oikeissa yrityksiin sidotuissa työelämän projekteissa tai vaikkapa yrittäjänä. Jokaisen henkilökohtainen opiskelusuunnitelma räätälöidään oman valmentajaopettajan kanssa.

– Turun ammattikorkeakoulun Salon kampus on aina ollut innovatiivinen toimija yrittäjyyden edistämisestä puhuttaessa. Salossa opiskelijoiden ja yritysten yms. sidosryhmien yhteistyö on jo pitkään ollut iso osa opiskelua ja opintopisteiden karttumista, miettii Puhakainen.

– BisnesAkatemia on monimuotoinen Salon kampuksella toimiva oppimisympäristö, jossa työskennellään työelämälähtöisissä oppimisprojekteissa yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, jatkaa Puhakainen edelleen.