Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.4.2020

SIVISOTE auttaa perheitä korona-arjessa

Koronavirus COVID19 on aiheuttanut valtavasti työtä ja pohdittavaa sosiaali- ja terveysalan toimijoille. Turun ammattikorkeakoulussa pyritään kehittämään toimintoja, joilla epidemian vaikutuksia hillitään lapsi- ja perhepalveluissa. Niiden kykyä toimia kasvavien asiakasperheiden kanssa vahvistetaan.

Koronavirus on kärjistänyt monien perheiden tilanteita nopeasti. Jo ensimmäiset viikot ilman rutiineja ovat tuoneet esiin vaikeuksia selvitä arjessa, hoitaa ja huolehtia lapsista. Aiemmin omin voimin koulun, varhaiskasvatuspalvelujen ja sote-peruspalvelujen tukemana pärjänneet perheet siirtyvät uudessa haastavassa tilanteessa lastensuojelupalvelujen asiakkaiksi. 

Avuntarpeeseen tarvitaan moniammatillista yhteistyötä

Poikkeustilanne voi jatkua vielä pitkään. Lastensuojeluviranomaiset, -asiantuntijat ja -työntekijät eri puolilla Suomea ennakoivatkin merkittävää avuntarvetta tulevina kuukausina ja vuosina. 

Tässä tilanteessa on tunnistettava eri ammattiryhmien osaaminen. Tarvitaan kykyä johtaa moniammatillista lapsi- ja perhetyön osaamisketjua. Uusia käytäntöjen ja palvelujen muotoiluja pitäisi hyödyntää. 

− Kaiken kaikkiaan resurssit tulisi käyttää viisaasti. Perhetyön uusia arkeen vietäviä toimintamalleja on kehitettävä neuvolan perhetyön, varhaiskasvatuksen ja peruskoulun palvelujen kanssa yhteistyössä, yliopettaja Eeva Timonen-Kallio kommentoi.

Asiakasperheiden toipumista pyritään vahvistamaan

Lapsi- ja perhepalveluiden kehittäminen ja johtaminen (SIVISOTE) -tutkimusryhmässä toimitaan yhteistyössä sivistystoimen, varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa lapsi- ja perhepalveluiden kehittämiseksi. 

− Olemme monialainen ja monitieteinen asiantuntijoiden ja opiskelijoiden muodostama joukko, joka haluaa olla mukana hillitsemässä koronavirusepidemian alueen kehitykselle aiheuttamia vaikutuksia. Haluamme edistää toipumista vahvistamalla lapsi- ja perhepalveluiden kykyä ja mahdollisuuksia ottaa vastaan sekä auttaa kasvavaa joukkoa asiakasperheitä, Timonen-Kallio toteaa. 

Perheisiin vietävät palvelut ja arjen toimintoja tukevat perhetyön mallit sekä lasten ja nuorten kouluhyvinvoinnin turvaaminen ovat tällä hetkellä tärkeintä tutkimusryhmän toiminnassa. 

− Toivomme digiosaajia mukaan innokkaaseen porukkaamme muotoilemaan kanssamme uusia palvelukonsepteja, Timonen-Kallio kannustaa.

Kehitetään sote-alan toimintojen laatua ja koulutusta

Kehittämistä toteutetaan monella tavalla. Esimerkiksi lastensuojelun sijaishuollon käytännöt ja henkilöstön osaaminen vaihtelee maittain. ERCCI-hankkeessa parannetaan lastensuojelupalvelujen käytäntöjä uudella koulutuksella ja ammattirakenteita muuttamalla. Mukana kehitystyössä ovat AMK:n ammattilaiset, palveluntuottajat ja eri viranomaiset.

Tutustu ERCCI – empowering residential child care through intreprofessional training -hankkeeseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö ja asiakkaiden palvelutarpeet muuttuvat. Muutokseen vaikuttavat muun muassa digitalisaatio, asiakkaiden omaehtoinen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä niukkenevat resurssit. SOTETIE-hankkeessa arvioidaan, miten muutos vaikuttaa osaamiseen ja opetustarjontaan.

Tutustu SOTETIE − Sote-alan ammattilaisen jatkuvan oppimisen tiekartta  -hankkeeseen.